Lassan véget ér a böjti időszak, a megtisztulás időszaka. Ma már talán kevesebben tartanak böjtöt, a hagyomány mintha kihalófélben lenne felgyorsult világunkban, de a húsvét szokásait továbbra is megőriztük.
A sok húsvéti szimbólum között a tojás az újjászületést és a családi összetartozást jelképezi. Hagyomány volt a húsvéti tojást a családtagoknak együtt elfogyasztani, hogy ha eltévednek az életben, mindig hazataláljanak a családhoz.
A salátában nem a megszokott méretű tojás van, hanem fürjtojás, ami nem csak finom, de egészséges is.
A receptet köszönjük a Diabetes Magazin, a Diabetes.hu és a Receptsarok sorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak. A receptet a legújabb, Receptsarok 4. kiadványból kaptuk.
Tavaszi saláta fürjtojással –Bíró Ferencné receptje
1 adag tápanyagtartalma Energia 597 kcal Fehérje 24g Zsír 30g Szénhidrát 56g
Hozzávalók 4 adaghoz: 10 dkg zöldbab 10 dkg zöldborsó héjastól 20 dkg zöldborsó (kifejtett) 4 db zöld spárga 12 db főtt fürjtojás 20 dkg sült kacsahús
20 dkg saláta 2 evőkanál ecet 8 evőkanál olaj 2 szelet bakonyi barna kenyér őrölt bors só
A zöldségeket megtisztítjuk, a spárgákat meghámozzuk, és 15 percig sós vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.A fürjtojásokról a héjat leszedjük, hosszában kettévágjuk.A kacsahúst hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A salátaleveleket megmossuk, összedaraboljuk, lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a húst és a tojásokat.Az ecetet négy evőkanál olajjal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és óvatosan a salátához keverjük.A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk, a maradék olajban megpirítjuk. A saláta mellé kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.