Ha egy olyan fontos szervünkről van szó, mint a máj, érdemes tudnunk, milyen élelmiszerekkel segíthetjük elő megfelelő működését. Sőt azt is, hogy melyekkel hozzuk hátrányba, s jobban tesszük, ha kerüljük az efféle csemegéket a máj egészsége érdekében.
Vigyázzunk a májunkra. Ha baj van vele, már sokkal nehezebb orvosolni a problémát. A máj egészséges működésétazonban elősegíthetjük, ha előnyösen táplálkozunk.
A rostban gazdag ételek a máj egészségére nézve határozottan ajánlottak. Ezért került a májmentő ételek listáján első helyre a zabkása.
1.Együnk zabkását: a máj egészségét úgy őrzi, hogy segíti e fontos szerv munkáját. A zabkása kutatások szerint ahhoz is hozzájárul, hogy leadjunk pár kilót, s csökkentsük a hasi zsírt – amely mellesleg a májbetegségeket is távol tartja.
2.Tartózkodjunk a zsíros ételektől! Az olyan élelmiszerek, mint a sült krumpli vagy a hamburger igen előnytelen választások a máj szempontjából. A magas telített zsír-tartalmú ételek megnehezítik, hogy e szerv végezze a dolgát. Idővel gyulladás alakulhat ki, a májzsugorodás elindul – ez az ún. cirrózis. A gyorséttermek kerülése tehát nem rossz ötlet.
3.Együnk brokkolit! A sok zöldség egyébként is sokat tesz a máj egészségéért. Kutatások szerint a brokkoli különösen jó, mert véd a (nem alkoholos) zsírmáj kialakulásától. Ha magában nem kedveljük igazán, tegyük káposztasalátába, fogyasszuk mandulával és szárított áfonyával, balzsamecettel!
4.Kávézzunk! Ha nehezen kezdjük a napot koffein nélkül, jó hír lehet számunkra, hogy a kávénak vannak előnyei a májra nézve. 2-3 csésze naponta tanulmányok szerint védheti a májat a károsodástól, melyet a túl sok alkohol vagy egészségtelen étrend kiváltott. Egyes kutatások szerint a májrák esélyét is csökkenti.
5.Kerüljük a cukrot! A túl sok cukor terheli a májat, ugyanis tevékenységének része az is, hogy a cukrot zsírrá alakítsa át. Ha túlzásba visszük, a máj túl sok zsírt termel, a végeredmény pedig zsírmáj lehet. Legyen tehát az édesség csak alkalmankénti jutalom!
6.Igyunk zöld teát: ebben a teában sok katekin található, amely kutatások szerint véd a daganatos betegségek bizonyos fajtáitól, beleértve a májrákot. Készítsünk magunknak zöld teát és fogyasszuk melegen. A jegesteák korántsem olyan hatékonyak a máj egészségére nézve.
7.Fogyasszuk a vizet! A legjobb, amit májunkért tehetünk, ha egészséges testsúlyt tartunk fenn. Mindig vizet igyunk a cukros üdítők, sportitalok helyett. Rengeteg kalóriát megtakarítunk naponta.
8.Együnk mandulát: kiváló E-vitamin forrás, azaz egy olyan tápanyagot biztosít, amely kutatások szerint segít védekezni a zsírmáj ellen. A mandula előnyös a szívre nézve, vagyis érdemes egy maréknyit elfogyasztani nassolás címén. Salátákba is kitűnő.
9.Óvatosan a sóval! A szervezetnek szüksége van sóra, de nem annyira, amekkora mennyiséget – sajnos – sokan megesznek. A nátriumban (sóban) gazdag étrend idővel fibrózishoz vezet, amely a májzsugor első stádiuma. Kerüljük a feldolgozott húsokat, a bacont, a felvágottat. Együnk friss zöldséget a konzerv helyett.
10.Együk a spenótot! Erőteljes antioxidáns hatással bír glutation-tartalma miatt, amely segíti a máj egészségét, munkájának támogatásával. Ráadásul igen könnyű elkészíteni, salátákba is remek kiegészítő. Fokhagymával, olívaolajjal nagyon finom.
11.Áfonyázzunk! Ez a mutatós gyümölcs polifenolokat tartalmaz, amelyek védenek a nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen – ez a probléma gyakran jár együtt a túlsúllyal és a magas koleszterinszinttel. Ha az áfonyát nem kedveljük, az étcsokoládé, az olívabogyó és a szilva is gazdag polifenolokban.
12.Mérsékelten alkoholizáljunk! Ha túl sokat iszunk, az a máj egészségére nézve nagyon előnytelen. Cirrózis alakulhat ki – még az alkalmankénti mértéktelen ivás hatására is, amelyhez elegendő egy este személyenként 4-5 italt elfogyasztani. A limit nőknél napi egy ital, férfiaknál pedig kettő.
13.Gyógy- és fűszernövények előnyben: ha a májat és a szívet is védeni szeretnénk, adjunk ételeinkhez egy kis oregánót, zsályát, rozmaringot. Egészséges polifenolokat tartalmaznak. Sőt abban is segítenek, hogy kevesebb sót fogyasszunk, mert kellően ízesítik az ételt. Jó választás a fahéj, curry és a kömény is.
14.Kerüljük a csomagolt rágcsákat! A chipsekben, péksüteményekben sokszor túlságosan sok cukor, zsír és só van. Érdemesebb hummusba mártogatott zöldségeket fogyasztani, ha nassolni szeretnénk – nemcsak isteni, hanem egészséges is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.