Nem egészségesek a szívre a kalcium-étrendkiegészítők?

kalcium-étrendkiegészítő
PUBLIKÁLÁS: 2016. december 02. 12:00
Az átlagosnál rosszabb szív- és érrendszeri állapot összefüggésbe hozható a kalcium-étrendkiegészítőkkel – állapította meg egy tanulmány, amely azonban ok-okozati összefüggést nem tud bizonyítani.

Az átlagosnál rosszabb szív- és érrendszeri állapot összefüggésbe hozható a kalcium-étrendkiegészítőkkel – állapította meg egy tanulmány, amely azonban ok-okozati összefüggést nem tud bizonyítani.

Ártalmas hatást gyakorolhatnak a szívre a kalcium-étrendkiegészítők – sugallja egy új tanulmány, amely kifejezetten a táplálék-kiegészítőkre gondol és nem a kalciumban gazdag ételekre. A tanulmány ugyan nem tudja bizonyítani, hogy a kalcium-étrendkiegészítők hozzájárulnak a szívprobléma kialakulásához, ám szerzői szerint a felhasználók így is el fognak gondolkodni.

„Amikor vitaminokat vagy ásványi anyag-kiegészítőket vásárolnak, az emberek különös hangsúlyt fektetnek a kalciumra a csontok egészsége miattés sokan azt hiszik, hogy a nagyobb mennyiség mindig jobb – fejtette ki dr. Erin Michos, a tanulmány vezetőszerzője, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Egészségügyi Iskolájának munkatársa. – Mi azonban bizonyítékokat mutatunk be arról, hogy a túl sok kalcium fogyasztása – kiegészítő formájában – ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre nézve.”

Dr. Michos egyébként a preventív kardiológia társvezetője is az iskola szívbetegség-megelőzéssel foglalkozó Ciccarone központjának is.

Az amerikai felnőttek kb. 43 százaléka szed étrend-kiegészítőket, amelyekben van calcium. A 60 év feletti nőknek pedig fele alkalmaz kalcium-étrendkiegészítőt, hogy csökkentse a csontritkulás kockázatát.

Dr. Michos csapata a tanulmány keretében 10 év egészségügyi tesztekből származó adatait elemezte, több mint 2700 felnőtt részvételével az amerikai kormány által finanszírozott szívbetegség-tanulmányból. Az alanyok 45 és 85 év közöttiek voltak - napi étrendjükről kérdezték őket, valamint a kiegészítőkről, amelyeket szednek. CT vizsgálatnak is alávetették őket, hogy felmérjék az artériák meszesedésének mértékét – amely a szívroham ismert kockázati tényezője.

gyogyszer-vitamin2

Azután, hogy a kutatók figyelembe vették az alanyok iskolázottságát, testmozgásának mennyiségét, súlyát és jövedelmét is, a kutatás azt mutatta, hogy akik a legtöbb kalciumot vitték be a szervezetükbe, azoknál 27 százalékkal alacsonyabb volt a szívbetegség rizikója, mint azoknál az embereknél, akik a fogyasztás szempontjából a lista legalján szerepeltek. Azonban a statisztika a teljes kalcium-bevitelt nézte az ásványi anyagot ételből és/vagy kalcium-étrendkiegészítőből beszerző embereknél.

Dr. Michos és kollégái ezt követően szétválasztották a kalcium-bevitelt, forrás szerint. S ekkor kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik kiegészítőből juttatták szervezetükbe a kalciumot, jelentős emelkedés volt tapasztalható az artériák plakk lerakódásában, s esélyük a szívbetegségre is nagyobb volt, mint a kalciumot élelmiszerekből beszerzett társaiknál.

A kutató szerint felfedezéseik csak tovább növelik az aggodalmat, mely szerint a kalcium-étrendkiegészítők potenciálisan ártalmasak lehetnek, az ételekből elfogyasztott ásványi anyaggal szemben.

S miközben a kalcium-étrendkiegészítők kockázatnak teszik ki a szívet, a kalciumban gazdag élelmiszereknél nem ez a helyzet, sőt, ezek még védhetik is azt. A kalcium természetes formában megtalálható az olyan ételekben, mint például a tej, tejtermékek, a brokkoli, a bab és narancs.

John Anderson társszerző szerint, aki az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora, világosnak tűnik: van különbség aközött, ahogyan a szervezet felhasználja a kalcium-étrendkiegészítőből, valamint az ételből származó kalciumot. Lehetséges, hogy az ok a kalcium sóban, de az is, hogy a túl nagy mennyiségben keresendő, amelyet a test kevésbé tud feldolgozni.

gyogyszer-vitamin3

A felfedezések alapján mindenesetre az embereknek azt lehet tanácsolni: semmi gond nincs abból, ha szívbarát étrendet tartanak, amely kalciumban gazdag ételeket tartalmaz – de ha a kalciumot étrend-kiegészítőkből vinnék be szervezetükbe, érdemes egyeztetniük orvosukkal, különösen a javasolt mennyiség és amiatt, hogy szükségük van-e arra egyáltalán.

Duffy McKay, a Felelős Táplálkozásért Tanács tudományos és szabályozási ügyeivel foglalkozó alelnöke közleményében kifejtette: a fenti tanulmány szerint a legtöbb kalciumot fogyasztott embereknél – ételből és kiegészítőből egyaránt – alacsonyabb volt a koszorúér elmeszesedés esélye. A felfedezések tehát megerősítették, hogy a kalcium kiegészítők biztonságosak a szívre nézve, amely egyébként számos egyéb tanulmány következtetése is az elmúlt években. Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Női Szívegészségügyi kórházának vezetője ugyanakkor kiemelte, egész más a tanulmány következtetése, ha csupán az étrend-kiegészítőkre kerül a hangsúly.

Elmondta: a kalcium-étrendkiegészítők szerepe hosszú ideje kérdőjeles, ha a szívbetegségek kialakulásáról van szó. Világos, hogy a túl sok kalcium a szervezetben, amely sokszor a kiegészítők eredménye, veszélyes lehet a szívre nézve.

Dr. Howard Sellinger, a Connecticut-i Quinnipiac Egyetem North-Haveni Netter Egészségügyi Iskolájának családi egészségüggyel foglalkozó orvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy más elemzések szerint a kalcium-étrendkiegészítők a vesekövek kialakulásának valószínűségét növelik. „A két potenciális kockázat miatt én csak élelmiszer formájában ajánlom a kalciumot pácienseimnek” – tette hozzá a szakember.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.