16 rákot okozó étel, amit nap mint nap eszünk - 1.rész

blog
PUBLIKÁLÁS: 2015. november 28. 20:00
A rák egyike azon betegségeknek, amely a népesség jó részével végez. Elkerülhető, ám napjainkban olykor komoly erőfeszítésre van szükségünk ehhez. Ugyanis az okozók mindenhol ott vannak…

A rák egyike azon betegségeknek, amely a népesség jó részével végez. Elkerülhető, ám napjainkban olykor komoly erőfeszítésre van szükségünk ehhez. Ugyanis az okozók mindenhol ott vannak…

Alattomos kór a rák, melyet sajnos manapság több olyan dolog is kiválthat, amelyről nem sejtenénk. Példának okáért számos olyan étel áll rendelkezésünkre, melyet nap mint nap fogyasztunk – és növeli a daganatos megbetegedés kialakulásának esélyét, azokon a vegyi anyagokon és folyamatokon keresztül, ahogyan készül, s amely biztosítja, hogy megegyük ezeket az élelmiszereket.

Sajnos, az emberek többsége nem fordít figyelmet arra, mi kerül az ételbe, amit elfogyaszt.

A veszélyes ételekből alább 16 félét találunk – első pillantásra látható, hogy akár naponta is esszük ezeket. Ha azonban korlátozzuk bevitelüket, mérsékelhetjük a rák kialakulásának valószínűségét.

Mit kell kerülnünk vagy legalább csökkentenünk a fogyasztását?

1.Feldolgozott húsok

A vagdalthús nagy kedvenc lehet, különösen a fiatalabb korosztályban. Sajnos azonban, az olyan ételek, mint a sonka, pulyka, bacon, kolbász, hot-dog, mesterséges tartósítószerekkel van tele, melyek segítik, hogy a hús frissnek és egészségesnek nézzen ki. A tartósítószerek pedig rákot okozhatnak. A nátrium-nitrátról és nátrium-nitritről már ismert, hogy növeli a vastagbélrák és egyéb daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Emiatt javasolt a tartósítószer nélküli húsok fogyasztása, valamint a fűvel táplált forrásból származó húsoké. A feldolgozott húsokat módjával együnk. Aki gyakran veszi, okosabb, ha valóban áttér a természetesebb forrásokra. Fontos még, hogy mindig olvassuk el a hús cimkéjét a boltokban, vagy kérjük egy eladó segítségét ehhez.

voroshus2

2.Üdítők

A szénsavas üdítők szintén nagyobb mennyiségben fogyasztva okozhatnak problémát. Ezek a színes, cukros folyadékok nemcsak cukrot, hanem élelmiszer vegyi anyagokat is tartalmaznak, valamint színezéket: savasítják a szervezetet és ezzel ösztönzik a rákos sejtek növekedését. Gyakori üdítőbe kevert anyag a karamell színezék, valamint származéka, a 4-metil-imidazol – mindkettőt összefüggésbe hozták már a rákkal.

Ha limitált mennyiségben iszunk üdítőt, azzal csökkentjük a betegség rizikóját. Vagyis, napi egy adagnál többet nem tanácsos elfogyasztani ezekből az italokból – de legjobb, ha egyáltalán nem is isszuk őket!

3.Mikrohullámú sütőben pattogatott kukorica

Az otthon készített popcorn íze megközelíti a moziban kapottat, ráadásul könnyedén fogyaszthatjuk frissen, egy jó filmhez a kanapén. A rossz hír az, hogy a zacskók, amelyekben a kukoricát kipattogtatjuk, vegyi anyaggal vannak bevonva, hogy megőrizzék a tartalom frissességét a fogyasztásig.

Ezek az anyagok pedig nemcsak meddőséget válthatnak ki, hanem máj-, here- és hasnyálmirigy rákot is. A perfluoroktánsav nevű vegyi anyag daganatokat okoz a szervezetben. Ám magában a kukoricában található anyag is eredményezhet tüdőkárosodást és rákot. A legokosabb talán az, ha teljesen kihagyjuk a popcornt!

4.Diétás ételek

Számos termék létezik, amelyet a diétázóknak kínálnak, teljesen egészségesnek, alacsony zsírtartalmúnak beállítva őket. Más szempontból azonban ezek az élelmiszerek rendkívül rossz hatással lehetnek az egészségre – rosszabbak, mint a cukros üdítők! Az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer ugyanis nem kevés betegséget idézhet elő, beleértve a születési rendellenességeket és a rákot. A szukralóz és a szacharin szintén daganatot okozhat. Óvatosan hát ezekkel az ételekkel, mint a többi esetben, itt is a limitált mennyiség a legésszerűbb!

shutterstock_32710912

5.Finomított cukor

Nagy mennyiségben fogyasztva a cukor igen rossz az emberi szervezet számára, noha időnként szükséges. A finomított cukorról azonban ismert, hogy gyorsan felnyomja az inzulin szintet, ezzel is ösztönözve a rákos sejtek növekedését a testben. A fruktózban gazdag édesítők, mint pl. a kukoricaszirup az egyik legrosszabb választás.

A rákos sejtek hamar jelennek meg és könnyen terjednek át a szervezet más részeire abban az emberben, aki sok finomított cukrot eszik: kekszet, sütit, üdítőt, műzlit, szószt, mártást és egyéb feldolgozott ételeket, melyek gyakran tartalmaznak ilyen cukrot.

6.Vörös húsok

Ha alkalmanként fogyasztjuk a vörös húst, abból még nem származik probléma. Ugyanakkor, napi fogyasztása nagy mennyiségben hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez a szervezetben. Ha keveset eszünk belőle, az még jótékony is lehet – de legokosabb a fűvel etetett állatokból vásárolni, mint lehető legegészségesebb megoldás.

A túlevés nagy hiba. A gyakori és nagy mennyiségű vöröshús fogyasztása növeli a végbélrák, a colorectalis daganatok kifejlődésének esélyét. A hal és a csirke sokkal jobb választásnak bizonyul, ha húsról van szó, sőt, csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

voroshus4

7.”Piszkos” gyümölcsök

Sokan úgy gondolják, hogy a legjobbat eszik, amikor almát, szőlőt, epret vásárolnak a boltban. Sajnos nem mindig ez a helyzet. Hacsak nem biogyümölcsről van szó, vagy fel van tüntetve, hogy az teljesen növényvédőszer-mentes, akkor a rák esélye igen nagy.

A hagyományos termelés 98 százaléka, különösen a „piszkosnak” mondott gyümölcsök, rákkeltőek lehetnek. Ha terhes nő eszik ilyet, a baba kisebb testsúllyal születhet. A növényvédőszer-maradványok tekintetében az alma-, narancs, eper, szőlő esetében a legrosszabb a helyzet. A maradékot a víz sem mossa le feltétlenül. Mindig érdemes ellenőrizni, honnan származik a gyümölcs.

8.Konzerv paradicsom

A konzerv ételek többsége okot ad az aggodalomra – a leginkább azonban a paradicsom. A konzerv bélése ugyanis tartalmazhat biszfenol-A (vagy BPA) vegyi anyagot. Ez az anyag erősen mérgező a szervezetre nézve és hatékonyan gyorsítja a rákos sejtek növekedését.

A paradicsom egyébként is veszélyes a magas savtartalmának köszönhetően és elősegíti, hogy a konzervdoboz vegyi anyaga belekerüljön magába a zöldségbe. Így hát nem javasolt a fogyasztása, különösen nem a gyermekeknek. Friss paradicsomot, vagy üveges kiszerelést érdemesebb vásárolni az ételek elkészítéséhez. A mérsékelt fogyasztás itt keveset segít az önvédelem tekintetében.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.