Omega-3 - Kapszulába zárt erő, csak tiszta forrásból

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 19. 15:11
Egy nemzetközi tudományos vizsgálat minden korábbinál nagyobb minta alapján erősítette meg: a halfogyasztás és az omega-3 zsírsav fogyasztása során a rákos megbetegedések, azon belül is a mellrák előfordulásának gyakoriságát érintően erősen függ a bevitt zsírsav mennyiségétől.

Egy nemzetközi tudományos vizsgálat minden korábbinál nagyobb minta alapján erősítette meg: a halfogyasztás és az omega-3 zsírsav fogyasztása során a rákos megbetegedések, azon belül is a mellrák előfordulásának gyakoriságát érintően erősen függ a bevitt zsírsav mennyiségétől.

Az egyik legfontosabb zsírsav azomega-3. Rendszeres bevitelével egészségesebbnek mondhatjuk magunkat. Ezt a zsírt csupán táplálkozásunk során juttathatjuk be, szervezetünk nem tudja előállítani.

A főként a tengeri halak húsában található anyag jelentőségét a 70-es években fedezték fel. Kutatók megfigyelték, hogy az eszkimóknál sokkal kisebb a szív- és keringési betegségekből eredő halálozási arány annak ellenére, hogy rendkívül zsírosan táplálkoznak, például fókazsírt. Kiderült: szervezetük nagy mennyiségben tartalmaz tengeri halakból származó omega-3 zsírsavat.

A világ egyik legrangosabb orvosi folyóiratában, a British Medical Journal-ban a közelmúltban közzétett adatok szerint, a minden korábbinál nagyobb mintaszámra kiterjesztett vizsgálat eredménye: azok, akik a legtöbb omega-3 halolajat fogyasztották, 14 %-kal alacsonyabb rizikóval betegedtek megmellrákban, mint akiknél alacsony volt ez a zsírbevitel. A 900 000 (!) mintaszámra - közöttük 21 000 mellrákos betegre - kiterjedő vizsgálat azt is megállapította, hogy 5 %-kal csökkent a mellrák előfordulásának a gyakorisága azoknál, akiknél az omega-3 zsírsav bevitelt napi 100 mg-ra növelték.

omega3

Figyelemre méltó, hogy Amerikában és Európa több országában nem a halfogyasztás, hanem a tisztahalolajfogyasztásának emelkedése áll az eredmények között. Ugyanis az elmúlt évtizedekben a nemzetközi környezetvédelmi és élelmiszer-higiéniai lobbi tevékenységének tudható be, hogy egyre szélesebb körben hívják fel a figyelmet a halak húsának szerves kötésű nehézfémekkel és peszticidekkel való szennyezettségre. Így hát a valóban patika tisztaságú kapszuláknak is jelentős szerepük van az eredményekben.

Európában a magyar lakosság halfogyasztása a legalacsonyabb. Miközben a portugálok 55 kg-ot, a magyarok évi 4-4,5 kg-ot fogyasztanak lakosonként. Főként a folyami halakat szeretjük, amelyeknek omega-3 zsírsav tartalma jelentősen elmarad a tengeri halakétól.

Pedig az omega-3-zsírsavak végső formájukban az olajos halakban - lazacban, makrélában, szardíniában - fordulnak elő nagy mennyiségben. Azomega-3testünk olyan fontos építőköve, mint a vitaminok.

„Az omega-3 segít az agyvérzés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében - hangsúlyozza dr. Váradi András belgyógyász, kardiológus, a Benyovszky Orvosi Központ főorvosa. Miután csökkenti a trigliceridek - amely az érelmeszesedés fő okozója - szintjét is, így védi az érfalakat, rugalmassá is teszi azokat. Ugyanakkor gátolja a vérrögképződést, megfelelő szinten tartja a vérzsírokat, és szabályozza a vérnyomást, valamint csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát is.”

A világszerte kiemelkedően növekvő rosszindulatú daganatos betegségek az idősek számának növekedésével, a nagyfokú környezetszennyeződéssel és a mozgásszegény életmóddal illetve a helytelen táplálkozással hozhatók összefüggésbe.

Mozogjunk többet és fogyasszunk még többtengeri halat. Ennek hiányában ellenőrzött kapszulát, amelyben az omega-3 nemcsak a rák kifejlődését akadályozza, hanem részt vesz számos génregulációs folyamatban, új sejtek képződésében, új vérerek kialakulásában, amelyek csökkentik az ösztrogén-hormon érzékeny mellrák kialakulását is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.