Mi van a tányérodon? Megelőzi a rákot?

blog
PUBLIKÁLÁS: 2015. január 23. 10:00
Egy élelmiszerre sem mondhatjuk teljes meggyőződéssel, hogy megelőzi a rákot, ám egyes ételek kombinációja valóban segíthet a megelőzésben. Igyekezzünk tartani az egyensúlyt: amit megeszünk, annak legalább kétharmada növényi eredetű legyen és nem több, mint egyharmada állati fehérje.

Egy élelmiszerre sem mondhatjuk teljes meggyőződéssel, hogy megelőzi a rákot, ám egyes ételek kombinációja valóban segíthet a megelőzésben. Igyekezzünk tartani az egyensúlyt: amit megeszünk, annak legalább kétharmada növényi eredetű legyen és nem több, mint egyharmada állati fehérje.

Szeretnénk tudni, milyen étkezéssel előzhetjük meg a rákos megbetegedéseket? Nagy az esélye annak, hogy elkerüljük őket, hogy megfelelően étkezünk, mégpedig a megfelelő egyensúly betartásával: élelmiszereink kétharmada növényi eredetű legyen, egyharmada pedig állati fehérje. Az „Új Amerikai Tányér” elnevezésű étrend az amerikai rákkutató intézet szerint vadonatúj módszer a rák megelőzésében.

Melyek hát a legmegfelelőbb és a legkevésbé javasolt választások ezen a tányéron?

1.Színekkel a rák ellen: a gyümölcsök és a zöldségek tele vannak a rákkal szembeszálló tápanyagokkal. Minél színesebbek, annál több tápanyagot tartalmaznak. Segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt is. Ha túlsúlyosak vagyunk, az növeli esélyünket számos rák kialakulására, beleértve a vastagbél-, a nyelőcső- és a vese rákok kockázatát. Együnk sokféle zöldséget, főleg a sötétzöld, narancs és piros színűekkel járunk jól!

2.Rákellenes reggeli: a folsav igen fontos B-vitamin, mely megelőzheti a vastagbél-, végbél- és a mellrákot. A reggeliző asztalnál bőségesen megtalálható: a dúsított gabonafélék, a teljes kiőrlésű termékek remek folsav-források. Ugyanígy azok a narancslé, a dinnye és az eper is.

3.Folsavban gazdag ételek még a spárga és a tojás. A babban, napraforgómagban, a leveles zöldségekben, mint a spenót vagy a római saláta is megtaláljuk a folsavat. Legjobb, ha nem kiegészítőkből, hanem friss zöldségekből, gyümölcsökből, dúsított gabonafélékből szerezzük be őket.

kenyér

4.Egy-egy, alkalmanként elfogyasztott hot-dog vagy hamburger nem árt meg. Ám sokat segít a rák megelőzésében, ha leredukáljuk a feldolgozott húsok fogyasztását, különösen a vastagbél- és a gyomorrák megelőzése szempontjából. Sajnos, a füstölt vagy sok sóval tartósított hús szintén a nem javasolt kategóriába tartozik. Olyan anyagoknak tesz ki bennünket, melyek potenciálisan növelik a rák esélyét.

5.Rákellenes paradicsom: nem tudni, hogy a paradicsomban a piros színét okozó likopin vagy valami más az igazán nyerő, ám számos tanulmány kimutatta, hogy aki sok paradicsomot eszik, annál kisebb a valószínűsége jó néhány ráktípus kialakulásának, beleértve a prosztatarákot is. Tanulmányok azt is sugallják, hogy a feldolgozott paradicsom, úgy, mint a paradicsomlé, szósz vagy mártás szintén csökkentik a rák jelentkezésének kockázatát.

6.A jótékony tea: bár a bizonyítékok még nem teljesen meggyőzőek, a tea – főleg a zöld tea – igen jelentős rákellenes ital lehet. Laboratóriumi tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea lassította vagy megelőzte olyan rákok kifejlődését, mint a vastagbél-, májrák-, mellrák és prosztatarák. Ugyanez volt a hatása a tüdő- és a bőr szövetek esetében is. Néhány hosszabbtávú tanulmány pedig rávilágított, hogy a teafogyasztás köthető a húgyhólyag-, gyomor- és hasnyálmirigyrák kisebb kockázatához.

7.Szőlő és rákmegelőzés: a szőlő és a szőlőlé, különösen a lila- és a piros szőlő rezveratrolt tartalmaznak. Ennek erős antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatása van. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, megelőzött olyan károsodásokat, melyek a rákos folyamatot a sejtekben elindítják. Ám nincs rá elég bizonyíték, hogy kereken kijelenthessük: ha eszünk szőlőt, szőlőlét iszunk vagy bor formában fogyasztjuk (esetleg kiegészítőként), azzal megelőzzük vagy kezeljük a rákot.

8.Limitáljuk az alkoholfogyasztást: köthető az alkoholfogyasztáshoz a száj-, a torokrák, a gége-, a nyelőcső rákja, de a májrák és a mellrák is. A szeszesitalok a vastagbél- és a végbélrák kockázatát szintén növelik. Nem ajánlott többet inni napi két italnál, ha férfiról van szó és napi egy italnál, ha nő az illető. Azoknak a hölgyeknek, akiknél nagyobb a mellrák esélye, érdemes konzultálniuk orvosukkal arról, mennyi alkoholmennyiség az, ami számukra még biztonságosan fogyasztható.

shutterstock_5785204

9.A víz- és egyéb folyadékok megelőzhetik a rákot: a víz nemcsak oltja a szomjat, de megelőzi a húgyhólyagrákot is. A csökkent rizikó annak köszönhető, hogy a víz hígítja a potenciálisan rákkeltő anyagok koncentrációját a húgyhólyagban. Ha sok folyadékot iszunk, gyakrabban kell vizeletet ürítenünk, mely szintén hozzájárul a megelőzéshez. Csökken az az időtartam is, amennyit ezek a káros anyagok a húgyhólyag belsejében töltenek el.

10.A babbal is jól járunk. Számos olyan fitokemikáliát tartalmaz, melyek segítségünkre lehetnek a rák elleni küzdelemben, azzal, hogy megvédik a test sejtjeit olyan károsodásokkal szemben, melyek a rák kialakulásához vezetnek. Laboratóriumi körülmények között ezek az anyagok lassították a tumor növekedését és megelőzték, hogy az olyan anyagokat bocsásson ki, mely rongálja a szomszédos sejteket.

11.Káposzták a rák ellen: a keresztes virágú zöldségek, beleértve a brokkolit, karfiolt, káposztát, a kelbimbót és a kelkáposztát, mind ide tartoznak. A család ezen tagjai megsütve és salátaként felhasználva is igazán kitűnőek. Összetevőik pedig segítenek megelőzni az olyan rákos betegségeket, mint a vastagbél-, a mellrák, a tüdőrák és a méhnyakrák.

12.Sötétzöld leveles zöldségek: a mustár zöldje, a fejes saláta, a kelkáposzta, cikória, mángold, spenót rostban, folsavban és karotinoidokban gazdag. Ezek a tápanyagok pedig segítséget jelenthetnek a szájrák, a gégerák, hasnyálmirigyrák, tüdő-, bőrrák és gyomorrák megelőzésében.

13.Egzotikus védelem: a kurkumin az indiai ételek egyik legnépszerűbb fűszerének, a kurkumának a fő összetevője. Laboratóriumi tanulmányok szerint képes elnyomni a rákos sejtek transzformációját, proliferációját és az invázióját a legkülönfélébb rákfajtáknál.

14.Számít az elkészítés módja: hogy hogyan készül az étel, nagymértékben befolyásolhatja, mennyire vagyunk kitéve a rák kockázatának. A sütés, grillezés és a roston sütés igen magas hőfokon olyan anyagokat formál, melyek növelhetik a rák esélyét. Más étel-elkészítési módszerek azonban, így a párolás, dinsztelés, gőzölés azonban nem ennyire kockázatos. Az így készített hús mellé pedig ehetünk számos egészséges zöldséget!

15.A szamóca és a málna ellágsavat tartalmaznak. Ez az erős antioxidáns számos módon harcol a rák ellen, bizonyos rákot okozó anyagok deaktiválásával és a rákos sejtek növekedésének lassításával.

shutterstock_104501720

16.Áfonyával is megelőzhetjük a rákot. Szintén erős antioxidánsai komoly értéket képviselnek egészségünk támogatásában. Az antioxidánsok úgy harcolnak a rák ellen, hogy megszabadítják a szervezetet a szabad gyököktől, még mielőtt azok kárt okoznának a sejtekben. Próbáljuk a zabpelyhet, a hideg gabonát, joghurtot vagy a salátát áfonyával kiegészíteni!

17.A cukor csökkentése: nem önmagában okoz rákot a cukor – ám kiszoríthat más, tápanyagban gazdag élelmiszereket, melyek megvédhetnek a rákkal szemben. Növeli a kalóriákat is, melyeket elfogyasztunk, ami elhízáshoz vezet. A túlsúly szintén növeli a rák kockázatát. A gyümölcs kiváló édesség-pótló lehet.

18.Ne támaszkodjunk a kiegészítőkre. A vitaminok segíthetnek a rák megelőzésében, de legjobb, ha azokat természetes élelmiszerekből szerezzük be. Dióból, gyümölcsökből, sötétzöld leveles zöldségekből, ahelyett, hogy kiegészítőket szedünk. Az egészséges étrend mindig a legokosabb megoldás.

Forrás: Adrina - Napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.