A puffadás, a felfúvódás, a gázképződés bizony nem a legkellemesebb érzés - olykor különösen kínossá válhat. Segíthet gyógykészítmény is, de előbb mindig érdemes a természetes módszereket kipróbálni. Lássuk, mik ezek!
Kétségtelen: a fokozott gázképződés, a gyomor felpuffadása, felfúvódása igen kellemetlen tud lenni. Főleg, ha társaságba megyünk, vagy a munkahelyünkön vagyunk kénytelenek megküzdeni a problémával.
Mielőtt bármilyen gyógyszert bevetnénk, próbáljuk ki a természetes megoldásokat, melyek segítenek enyhíteni és megszüntetni a gondot. Lássuk a kínálatot.
1.Gyömbér gyökér:
A gyömbér gyökérből készült ital igen régóta népszerű a gázképződés és felfúvódás ellen. Hígítsunk fel 2 evőkanálnyi gyömbér gyökér lét és fogyasszuk el evés után. Kettőnél többet azonban ne használjunk naponta! Ez a lé az emésztést is segíti. Tehát nemcsak akkor lehet alkalmazni, ha gázképződéstől vagy felfúvódástól szenvedünk. Bármikor bevethető, ha emésztési gonddal küzdünk: csak fogyasszunk el evés után egy teáskanál gyömbér gyökér levet, vízzel felhígítva.
2.Édeskömény magvak:
Indiai éttermekben észrevehettük, hogy édeskömény magvakat kínálnak, miután elfogyasztottuk az ételt. Ennek oka, hogy a nehéz, fűszeres indiai ételek után az édeskömény segít megelőzni a gázképződést és a felfúvódást. Vagyis, ha úgy érezzük, többet ettünk a kelleténél vagy az étel túlságosan fűszeres volt az emésztőrendszerünknek, csak rágjunk el egy fél teáskanálnyi nyers édeskömény magot, majd igyunk rá egy pohár vizet.
3.Szódabikarbóna és citromlé:
A szóda pezsgése néhány perc alatt enyhíti a gáz-problémánkat. Számos szóda alapú termék kapható a boltokban, de azért jobb a természetes módszert kipróbálni. Adjunk pár csepp citromlét egy teáskanál szódabikarbónához és hígítsuk fel a keveréket vízzel. Lassan szürcsöljük a folyadékot. Hamar jobban érezzük majd magunkat!
4.Hűtött tej:
Előfordul, hogy már túl késő a megelőzéshez folyamodni, ám ilyen esetekre is van természetes megoldás. Ha elfogyasztottunk egy finom, de olajos és fűszeres ételt, az sajnos elegendő a felfúvódáshoz – gyors megoldást jelent ilyenkor egy csésze tej. Nem kell hozzá adni semmit, csak jó hidegen kell meginni. Az eredmény percek kérdése.
5.Ajwain magok (Trachyspermum copticum):
Indiából származó és ott gyakran használatos növény, a kakukkfűhöz hasonló ízzel. Az emésztéssel, a felfúvódással és a gázképződéssel kapcsolatosan csodákra képes. Nyersen elrágható, de fel is dolgozhatjuk koncentrált oldattá. Pár perc alatt elmulasztja a problémánkat. Legjobb alkalmazási formája, ha egy teáskanálnyi magot beleáztatunk vízbe és egész éjszakára otthagyjuk. Korán reggel aztán szűrjük le a magokat és a vizet fogyasszuk el éhgyomorra. Segít fenntartani az enzimek kiegyensúlyozott kiválasztását és gondoskodik az emésztőrendszer helyes működéséről.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.