Kényeztető gyümölcs és fagyi - kijózanító szalmonella

fertőzések
PUBLIKÁLÁS: 2014. július 14. 12:00
Itt a nyár, ez pedig sokak számára a pihenés, a kényeztetés időszakát jelenti, ami étkezési szokásainkat is természetesen érinti.

Itt a nyár, ez pedig sokak számára a pihenés, a kényeztetés időszakát jelenti, ami étkezési szokásainkat is természetesen érinti.

Hiszen mikor, ha nem nyáron a nagy melegben esik jól egy fagyit elnyalni vagy csak benyúlni a hűtőbe egy hideg, zamatos gyümölcsért? A nyaralás, pihenés időszaka alatt hajlamosak vagyunk minden finomságból kicsit felelőtlenebbül enni. Ennek azonban – mint ahogy az életben a legtöbb jó dolognak- ára lehet.

szalmonella

Mi is okozza a szalmonellát?

A szalmonellát, mint betegséget tulajdonképpen apró fenevadak, a szalmonella törzsbe tartozó baktériumok idézi elő. Ezek a bacilusok gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak, de elsősorban az állatok beleiben fordulnak elő és legtöbbször bélfertőzéseket okoznak.

Hogyan terjed a szalmonella?

A fertőzés forrása köztudottan általában élelmiszer, melyet nem az előírt eljárásoknak megfelelően kezeltek és /vagy tároltak. A leggyakoribb ételek a szalmonella feketelistáján a marha-, valamint a csirkehús, illetve a tojás. Azonban a nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélék szintén felelősek lehetnek sok esetben.

Mik a szalmonella tünetei?

A tipikus fertőzés tünete természetesen a hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés, mely általában nem véres. A lappangási idő 6-72 óra között szokott lenni. Tehát a fertőzött élelmiszer lehet, hogy csak 3 nap múlva csap le. A fenti tünetekhez társulhat még láz, hasi görcsök, izomfájdalom.

szalmonella3

A súlyos, más szerveket is érintő bélen kívüli szalmonella-fertőzés hosszú ideig tartó, elhúzódó, eleinte alacsony majd egyre magasabb lázzal, erős fejfájással, kiütésekkel (!), hányingerrel, hányással, izomfájdalommal, száraz köhögéssel járhat. Érdekes, hogy a súlyos formánál a bélműködés zavara miatt a hasmenés és székrekedés válthatja egymást.

Miből állhat a szalmonella kezelése?

Az egyszerű hasmenéses esetek kezelése gyakorlatilag semmi különöset nem igényel. A gyógyulási idő kb. 3-7 nap. Azonban azt jó tudni, hogy a gyógyulás után is még kb. 4-5 hétig a székletünk fertőző! Gyerekek esetén még fél év múlva is kell számolni azzal, hogy fertőznek!

Fontos: hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?

Nagyon egyszerű! A legfontosabb lépés a megfelelő higiéniás szabályok betartása, ami jelen esetben az ételek tárolásával, feldolgozásával, valamint a kézmosással kapcsolatosak. Felmérések bizonyítják azt a hihetetlen tényt, hogy az emberek jó része sem pisilés sem pedig székletürítés után nem mos kezet! Ez nem csak a férfiakra igaz! A szalmonella és más bélfertőzések esetén ez kulcskérdés.

szalmonella1

Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvető! A kézmosás akkor is fontos, miután nyers vagy koszos élelmiszerrel érintkeztünk.

Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a szalmonellát?

Azokat az élelmiszereket, melyek legtöbbször a szalmonella baktériumának forrásai (nyers tojás, tojás tartalmú élelmiszerek, hús-, hurka- és kolbászféleségek) hűtőben kell tárolni, mely kb. 7 Celsius-fokra legalább le van hűtve. A szalmonella ezen a hőmérsékleten túlél ugyan, de legalább már nem szaporodik, és ugye tudjuk, hogy a bevitt baktériumszámtól erősen függ a fertőzés kialakulásának esélye és lefolyása is.

  • Egyes élelmiszerek, főleg a nyersek, a hűtőben se érintkezzenek a többivel!
  • 70 Celsius-fokon már 10 perces főzés megöli a szalmonella bacilusát.
  • Hideg élelmiszerek hűtőből kivéve mielőbb, a meleg élelmiszerek pedig 2 órán belül kerüljenek elfogyasztásra!
  • A lefagyasztott szárnyasok és vadakból kiolvadó víz bőségesen tele lehet szalmonellával, ezért azt gyorsan el kell távolítani, az élelmiszert meg újra le kell öblíteni!
  • Salátát, gyümölcsöt, zöldséget ne vágjunk azon a deszkán, amin a nyers húst!
  • A vágódeszkát alaposan meg kell tisztítani. A műanyag mehet a mosogatógépbe, a fát pedig legalább 60 Celsius fokos víz alá kell tartani közvetlenül használat után és mosószerrel le kell mosni!
  • A műanyag vágódeszkán sokszor kialakulnak a vágás miatt rések, és itt nagyon jól megtelepednek a baktériumok, ezért a műanyag deszkákat sajnos érdemes gyakran cserélgetni. A fadeszkát ugyanezen ok miatt érdemes időnként lecsiszolgatni, valamint étolajjal bevonni.
  • A rongyok és szivacsok szintén jó élőhelyei a szalmonella bacilusainak. Ezért ezeket az eszközöket vagy gyakran ki kell cserélni, vagy mosógépben ki kell mosni. Nagyon fontos, hogy használat után azokat mindig jól ki kell csavarni, hogy mielőbb kiszáradjanak.
  • A gyümölcsöket és a zöldségeket mindig alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt.

Reméljük, ez a pár tipp hasznos lesz majd, még, ha első látásra többlet feladatot is jelent. Akellemes nyár és szabadság szóljon inkább egy kicsit több odafigyelésről, mint a fertőzés esetében- még jó esetben is- legalább egy pár napos hasmenésről! Forrás:medukacio.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.