Az amerikai betegségmegelőző szolgálatok kutatócsoportja egy 2003-ban készült tanulmányt aktualizált, azzal kiegészítve, hogy az E-vitamin és a béta-karotin táplálék-kiegészítők hatástalannak bizonyultak az Egyesült Államokban a két legtöbb halálesettel végződő betegségfajta, a daganatos és a szív-és érrendszeri betegségek esetében. Következtetéseik több tudományos kutatáson alapulnak, amelyek szerint a béta-karotin és az E-vitamin nem használ, sőt a béta-karotin inkább ártalmas, mint hasznos. "Az E-vitamin szedése nem jár előnyökkel, a béta-karotin szedése pedig növeli a tüdőrák kockázatát az erre a betegségre hajlamos emberek esetében" - összegezte megállapításaikat Michael LeFebre, a kutatócsoport társelnöke.
"A szív- és érrendszeri megbetegedések fontos szerepet játszanak az Egyesült Államok közegészségügyi helyzetében, és minden olyan módszer után kutatunk, amely segíthet megakadályozni ezen megbetegedések kialakulását" - mondta a munkacsoport elnöke, Virginia Moyer. A kutató szerint nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy eldönthessék, a tápanyagok - külön vagy kombináltan történő szedése segíti-e a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések megelőzését. A vitaminok nem bizonyított hatásával kapcsolatos rendszeres figyelmeztetések ellenére sokan továbbra is szednek vitaminokat. A felnőtt amerikaiak mintegy fele szedett már legalább vitaminos táplálék-kiegészítőt 2007 és 2010 között.
Terhes nők számára időnként javasolják folsavat tartalmazó vitaminok, illetve idős embereknek csontritkulás ellen D-vitamin szedését. A kutatócsoport e vitaminok szedése helyett viszont inkább a kiegyensúlyozott táplálkozást, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejterméket és hal fogyasztását tanácsolja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.