A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerint avörös- és a fehérbor egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elpusztíthatják a fogszuvasodásért és torokfájásért felelős baktériumokat.
"A rendszeres borfogyasztásnak valóban hosszantartó antibakteriális hatásai lehetnek" - írják a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői. A kutatók szerint előttük még senki nem vizsgálta a bor ilyen irányú antibakteriális hatásait.
A vörösborúgy tűnik, valamennyivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a különbség a fehérborhoz képest nem jelentős. Érdekes tény, hogy a borok savasságának és alkoholtartalmának úgy tűnik, semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékonyak a baktériumok ellen. A hatásért csupán a borban található bizonyos szerves vegyületek tehetők felelőssé.
A kutatók először megvizsgálták a bor összetevőit, melyek között különböző savakat (almasav, tejsav, borostyánkősav, borkősav) találtak, ezek semlegesítették a bor savas hatását.
Ezután kivonták a baktériumölő vegyületeket, amelyek így önmagukban és nagyobb koncentrációban sokkal hatásosabbak voltak. A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a borban valamilyen anyag csökkenti a vegyületek baktériumölő tulajdonságait.
"Azonban még mielőtt bárki is rohanna, hogy borral gargalizáljon, meg kell említeni, hogy az abban található savtartalom súlyosan károsíthatja a fogzománcot. Akármilyen erősen savas italnak a fogyasztása a fogzománc károsodását eredményezhet" - magyarázza Dr. David Bartlet, az Amerikai Általános Fogászati Akadémia orvosa.
"Ahhoz, hogy a károsodást elkerüljük, minél kevesebb ilyen italt fogyasszunk, vagy legalábbis ne tartsuk a szánkban sokáig. Ezen kívül minimum 20 perc teljen el az erősen savas ital/étel fogyasztása és a fogmosás között." - javasolta a szakember.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.