A bor a fogaknak is jót tesz

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2014. január 08. 16:38
A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerint avörös- és a fehérbor egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elpusztíthatják a fogszuvasodásért és torokfájásért felelős baktériumokat.

Az eddig is ismert volt, hogy a borfogyasztás jótékony hatással van a szívre, segíthet megelőzni bizonyos daganatok kialakulását és a hasmenés ellen is hatásos. Egy nemrég végzett kutatás bebizonyította, hogy a fogaknak és a toroknak is jót tesz a nemes ital.

A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerint avörös- és a fehérbor egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elpusztíthatják a fogszuvasodásért és torokfájásért felelős baktériumokat.

"A rendszeres borfogyasztásnak valóban hosszantartó antibakteriális hatásai lehetnek" - írják a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői. A kutatók szerint előttük még senki nem vizsgálta a bor ilyen irányú antibakteriális hatásait.

A vörösborúgy tűnik, valamennyivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a különbség a fehérborhoz képest nem jelentős. Érdekes tény, hogy a borok savasságának és alkoholtartalmának úgy tűnik, semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékonyak a baktériumok ellen. A hatásért csupán a borban található bizonyos szerves vegyületek tehetők felelőssé.

A kutatók először megvizsgálták a bor összetevőit, melyek között különböző savakat (almasav, tejsav, borostyánkősav, borkősav) találtak, ezek semlegesítették a bor savas hatását.

fogak2

Ezután kivonták a baktériumölő vegyületeket, amelyek így önmagukban és nagyobb koncentrációban sokkal hatásosabbak voltak. A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a borban valamilyen anyag csökkenti a vegyületek baktériumölő tulajdonságait.

"Azonban még mielőtt bárki is rohanna, hogy borral gargalizáljon, meg kell említeni, hogy az abban található savtartalom súlyosan károsíthatja a fogzománcot. Akármilyen erősen savas italnak a fogyasztása a fogzománc károsodását eredményezhet" - magyarázza Dr. David Bartlet, az Amerikai Általános Fogászati Akadémia orvosa.

"Ahhoz, hogy a károsodást elkerüljük, minél kevesebb ilyen italt fogyasszunk, vagy legalábbis ne tartsuk a szánkban sokáig. Ezen kívül minimum 20 perc teljen el az erősen savas ital/étel fogyasztása és a fogmosás között." - javasolta a szakember.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.