A napfényhiány következményei

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2013. október 18. 13:16
Megfelelő D-vitaminszinttel nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés és a csontok is jobban erősödnek.

Az ősz utolsó napfényben gazdag időszakában érnek el az utolsó, D-vitamint termelő napsugarak. A borúsabbidőszak beköszöntével mindenképpen gondoskodni kell a kieső "napfényvitamin" folyamatos pótlásáról, ami segíthet számos súlyos betegség megelőzésében.

Megfelelő D-vitaminszinttel nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés és a csontok is jobban erősödnek.

Az ősz beköszöntével egyre kevesebb napfény éri a szervezetet, ami pedig a D-vitamin termelés egyik fő forrása. Ráadásul kevesen tudják, hogy a naptejek, amelyekkel nyáron gondosan kezeljük a testünket, a D-vitamint is megszűrik, és jóval kisebb mértékben engedik csak a szervezetbe.

Mindezek miatt őszre a szervezetből kiürül a D-vitamin, amelynek folyamatos pótlása kiemelten fontos, mivel jelentős szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében. Hiánya számtalan súlyos betegség kialakulásához vezethet, mint például a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség.

dvitamingyerek

A közelmúltban közölt országos felmérés szerint tízből kilenc felnőtt D-vitamin hiányos a tél végére. A gyermekek esetében sem jobb a helyzet, sőt. A kisebbek az őszi-téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá.

Dr. Szabó András professzor, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója kiemelte: „a D-vitamin-hiánynaknincsenek egyértelmű tünetei. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál".

Az őszi-téli időszakban többféle megoldás létezik a megfelelő D-vitamin-szint fenntartására: például étkezés útján pótolható a napfény csökkenésével "kieső" D-vitamin egy része, de nem a teljes ajánlott napi szükséglet.

DvitaminPharmaNord2

A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből jelentős mennyiséget - másfél kilogramm májat, fél kiló vadlazacot, vagy 16-18 tojást - kellene naponta fogyasztania a felnőtteknek, hogy elérjék a szükséges szintet. Ugyanakkor a tejben - a köztudattal ellentétben - minimális a D-vitamin tartalom.

Bár gyermekek esetében kisebb mennyiség is elégséges, így is aránytalanul nagy adagot kellene fogyasztani nap mint nap ezekből az ételekből az ideális D-vitamin szint eléréséhez (gyakorlatilag minden étkezéshez májat, vagy napi 3-4 tojást).

A gyermekek a felnőttek számára felsorolt élelmiszereknél sokszor szívesebben fogyasztják a D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, joghurtokat. A fentieken kívül bizonyos tápszerek, babapépek, 1 éves kor felett pedig a junior gyerekitalok biztosítják a csecsemők, kisgyermekek számára a D-vitamin forrást.

dvitaminfelnttek

A D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól.

A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

PharmaNord2
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.