17 meglepő dolog, ami befolyásolja a stroke-ot! - 1. rész

stroke
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 18. 12:49
A stroke sajnos igen sok embert érint idősebb korban - ijesztő, mert kiszámíthatatlan, gyakran előfordul és maradandó nyomokat hagy az emberen. A stroke okai, hogy az erek, melyek a vért és az oxigént szállítják az agyba, elzáródnak (iszkémiás stroke) vagy megrepednek (vérzéses stroke).

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne fenyegessen minket a stroke veszélye? Ha bizonyos szabályokat betartunk, sokkal kisebb lehet a kockázat!

A stroke sajnos igen sok embert érint idősebb korban - ijesztő, mert kiszámíthatatlan, gyakran előfordul és maradandó nyomokat hagy az emberen. A stroke okai, hogy az erek, melyek a vért és az oxigént szállítják az agyba, elzáródnak (iszkémiás stroke) vagy megrepednek (vérzéses stroke).

Egy szívre egészséges életmód alapvetően a stroke kockázatát is csökkenti. Tehát fogyasszunk sok zöldséges ételt, mozogjunk rendszeresen és tegyük le a cigarettát. Sok egyéb dolog is van viszont, amellyel a stroke kockázatát mérsékelhetjük.

Mik csökkentik a stroke kockázatát?

1. Együnk paradicsomot

Amellett, hogy zöldségekben gazdag étrendet követünk, emeljük a likopin-fogyasztásunkat is: az antioxidánsét, amely a paradicsomnak szép, piros színt ad. Egy nemrég végzett tanulmány megállapította: azok a férfiak, akiknél a vér likopin tartalma magas volt, 55 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek el stroke-ot. 59 százalékkal kisebb volt annak az esélye is, hogy iszkémiás stroke-ot kapnak.

A likopin legmagasabb koncentrációban az intenzív piros zöldségekben, gyümölcsökben található meg, így a paradicsompüré kiváló étel számunkra, de a görögdinnyével, rózsaszín grapefruittal, vagy a guavával is jól járunk.

2. Ellenőriztessük a pitvarfibrillációt

Nagyobb a stroke kockázata a pitvarfibrillációval küzdő embereknél, és sokan nem is tudnak róla, hogy van nekik. Ez a gyakori szívritmuszavar (65 év felett az emberek 5 százalékánál előfordul) akkor jelentkezik, amikor a felső szívkamrák (pitvarok) nem működnek együtt a megszokott módon a szív többi részével. A tünetek között a szapora szívverés, szédülés, zavartság, ájulás, fáradtság jelentkezik, de az is lehet, hogy a tünetek nem nyilvánvalóak.

neurotranszmitter

A pitvarfibrilláció növeli a vérrögképződés kockázatát, a kezelés ezért magában foglalhatja olyan gyógyszer szedését, amely hígítja a vért, vagy lassítja a szívverést.

3. Izzadjunk!

A megfelelő edzés hatékonyan csökkenti a stroke kockázatát vagy csökkenti a hatását. Egy tanulmány szerint még a közepes tempóban végzett gyakorlatok -így a jogging és a biciklizés - is mérsékeli a csendes stroke esélyét, amely memóriaproblémákat okozhat. Egy korábbi nemzetközi tanulmány arra is rámutatott, hogy akik rendszeresen edzettek, azok körében a bekövetkezett stroke tünetei is sokkal kevésbé voltak súlyosak, és a felépülés a stroke kezelése során is szép eredményeket mutatott.

Az egészséges életmód fenntartása magába foglalja a napi mozgást, a dohányzás abbahagyását, az egészséges étrendet, a normális testsúlyt és a mértékletes alkoholfogyasztást. Mindezek a stroke kockázatát 80 százalékkal csökkentik egy korábbi tanulmány eredményei szerint.

4. Mérsékeljük a fogyasztást!

A sok só nagyon ártalmas. Az amerikaiak például naponta 1-1 és fél teáskanál sót esznek, azaz kétszer annyit, mint amennyi a javasolt napi mennyiség. Egyes embereknél a só növeli a vérnyomást, ami a stroke egyik fő rizikófaktora. Függetlenül azonban a magas vérnyomástól, akik sok sót fogyasztanak (több mint 4000 milligrammot), azoknál az iszkémiás stroke esélye duplájára nő azokhoz képest, akik csak 1500 milligrammot esznek naponta. Az 1500 mg nagyjából 2/3 teáskanálnyi só.

5. Napi alma

Egy holland tanulmány szerint azok az emberek, akik a legtöbb fehér húsú gyümölcsöt és zöldséget fogyasztják naponta (több mint 171 grammot), 52 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot azokkal szemben, akik csak keveset esznek (78 grammot).

Az alma és a körte rosttal és kvercetinnel van tele, amely egy gyulladás ellen harcoló antioxidáns. További népszerű fehér húsú gyümölcsök és zöldségek a banán, a karfiol, uborka, cikória, fokhagyma és hagyma.

6. Kávét csak keveset

A mértékletes kávéfogyasztás (1-3 csésze naponta) védelmet jelent az iszkémiás stroke-kal szemben. Ennél többnek nincs hatása a stroke-kockázatra. A mérsékelt kávézás elfogadott, de 2-3 csészénél több kávé növelheti a vérnyomást.

Ugyanakkor ha agyi aneurizmánk van, semmiképp se növeljük a vérnyomást kávéval, mert a meggyengült erek megrepedhetnek.

7. Elő az antioxidánsokkal!

A csokoládéban levő kakaó flavonoidokat tartalmaz, melyek harcolnak az erek károsodása ellen és megelőzik a vérrögök képződését (melyek stroke-hoz vezethetnek). Egy svéd tanulmány felfedezte, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztó férfiaknál a stroke kockázata 17 százalékkal csökkent. A csokoládé típusát a tanulmány nem tartalmazta, de tudjuk, hogy az étcsokoládé több kakaót tartalmaz, mint a tejcsokik. Ellenben, ha nem kedveljük a csokit, a zöld és a fekete tea, a vörösbor, az áfonya, eper és a fokhagyma szintén gazdag flavonoidokban.

szervek%252862%2529

8. Óvatosan a műtéttel

Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a csípőprotézis-műtéten átesett emberek fokozott stroke-kockázattal szembesülnek. Különösen az operációt követő 1-2 hétben. Az iszkémiás stroke-nak 4,7 százalékkal, a vérzéses stroke-nak 4-5 százalékkal nagyobb az esélye. A veszély a műtétet követő 6-12 hétben is nagy.

A tanulmány szerzői arra intenek, hogy helyezzék mérlegre a műtét előnyeit és a stroke rizikó emelkedését.

9. Csökkentsük a vérnyomást!

A normális vérnyomás kevesebb, mint 120 mmHg (szisztolés vérnyomás) és nagyjából 80 mmHg (diasztolés vérnyomás). Igyekezzünk megőrizni ezeket az értékeket, hogy elkerüljük a stroke-ot! Egy tanulmány rámutatott, hogy még akkor is 55 százalékkal nagyobb a stroke kockázata, ha a vérnyomás ennél csak kicsivel emelkedik meg. Ebben az esetben a szisztolés vérnyomás 120-139 mmHg, a diasztolés pedig 80-89 mmHg. Akik a legmagasabb tartományba esnek, azoknál a stroke rizikója 79 százalékra emelkedik.

A vérnyomás kordában tartásához mozogjunk rendszeresen, étkezzünk egészségesen, adjuk le a pluszkilókat! Ne dohányozzunk, és ha szükséges, gyógyszerrel kezeltessük a vérnyomást.

10. Óvakodjunk a szorongástól, depressziótól!

A stroke könnyen depresszióba taszíthatja az embert, de ez fordítva is igaz: a depresszió is befolyásolhatja, hogy kapunk-e stroke-ot! A depressziósoknak egy közelmúltban végzett tanulmány szerint 45 százalékkal nagyobb esélyük van a stroke-ra, és 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel bele is halnak abba. Ennek háttere, hogy aki depressziós, sokkal hajlamosabb egészségtelenül enni, dohányozni, elhanyagolni a testmozgást. Még a mérsékelt szorongás és depresszió is növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Cikkünk második felében további 7 tippet olvashattok a stroke ellen.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.