Diétával kordában tartható a Crohn betegség?

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 05. 10:36
Mivel a Crohn-betegség a beleket befolyásolja, és a tünetek gyakran étkezés után jelentkeznek, elgondolkodhatunk azon, vajon bizonyos ételek okozzák vagy hozzájárulnak-e azokhoz. Mindezt számos szakember is lehetségesnek tartja, ezért a kutatások a Crohn betegség és a diéta kapcsolatát már górcső alá vették.

Hogyan csökkenthető a Crohn-betegség tüneteinek fel-fellobbanása? A táplálkozásnak, pontosabban a betegséghez kapcsolódó diétának is megvan a szerepe ebben.

Mivel a Crohn-betegség a beleket befolyásolja, és a tünetek gyakran étkezés után jelentkeznek, elgondolkodhatunk azon, vajon bizonyos ételek okozzák vagy hozzájárulnak-e azokhoz. Mindezt számos szakember is lehetségesnek tartja, ezért a kutatások a Crohn betegség és a diéta kapcsolatát már górcső alá vették.

„Mindmáig nincs ideális diéta a Crohn betegségre, de azt tudjuk, hogy bizonyos típusú ételek javíthatnak illetve ronthatnak a tüneteken” - mondta el Joshua Korzenik orvos,a Harvard egészségügyi iskola professzor asszisztense, egyben a Crohn és Colitis központ vezetője is a Boston-i Massachusettes általános kórházban.

Annak érdekében, hogy étrendünk kiegyensúlyozott legyen, elegendő kalóriát fogyasszunk, de emellett el is kerüljük a tüneteket, a következő lépéseket érdemes követnünk:

- Kisebb adag ételeket együnk és gyakrabban. Hatékony módszer ahelyett, hogy három nagy adagot fogyasztunk naponta - legyen inkább öt kicsi.

- Kerüljük a magas zsírtartalmú, zsírban, bő olajban sült ételeket, a vajat, a margarint, a krémes szószokat, és mindent, ami rántott. A Crohn betegségben szenvedők egyharmada nehezen tudja ezeket megemészteni.

- A magas rosttartalmú ételeket is érdemes kerülni: így a kukoricát, a pattogatott kukoricát, magvakat és diót. Ezekben ugyanis héjak lehetnek, melyek a vékonybélben nem emésztődnek meg teljesen és csak súlyosbítják a tüneteket.

- Teszteltessük le magunkat laktóz-intoleranciára, ha ilyen gyanúnk van. Sok ember kerüli a tejtermékeket, mert úgy gondolja, laktóz-intoleráns, pedig nem az. Érdemesebb tehát tesztet végeztetni, mint találgatni. A Crohn betegek szedhetnek bizonyos étrend-kiegészítőket, melyek segítenek megemészteni a tejterméket. Ha csak egy mód van rá, szükséges tejtermékeket fogyasztani, mert igen jó tápanyag- és kalóriaforrás.

- Vezessünk étkezési naplót. Ez segít meghatározni, mely ételek irritálják leginkább a gyomrunkat.

- Próbáljunk inkább enyhébb diétát folytatni, minthogy mindent, ami mondjuk fűszeres, vagy magas rosttartalmú, kerülnénk. Így kevésbé érezzük majd kényelmetlenül magunkat. Győződjünk meg arról, hogy kiegyensúlyozott a táplálkozásunk, és minden étel-csoportból tudunk enni valamit.

- A krónikus hasmenés kiszáradáshoz vezet, fáradtnak, gyengének érezzük magunkat. Emellett a vesére is rossz hatással van, akár vesekövet is okozhat. Ezért nagyon fontos nyomon követnünk, mennyit iszunk, különösen meleg időben. Konzultáljunk orvosunkkal arról, mennyi folyadékot fogyasszunk naponta és milyen típusút. A szénsavas és koffeines italok kerülése lényeges - irritálhatják a gyomrot!

Hogyan segíthet egy dietetikus?

Beszéljünk orvosunkkal tápanyag-igényünkről - mit tehetünk annak érdekében, hogy minél kevésbé érezzük kényelmetlenül magunkat? Megkérhetjük, hogy ajánljon nekünk egy jó dietetikust, aki segíthet nyomon követni, mit eszünk, és olyan étrendet állít össze a közreműködésünkkel, amely csökkenti a Crohn betegség tüneteit a fellobbanós időszakokban is. Emellett elegendő tápanyaghoz és kalóriához jutunk.

Attól függően azonban, hogy milyen a betegség mértéke és mi a kiindulási helye, szükségünk lehet extra tápanyag-kiegészítőkre. A Crohn betegség megnehezítheti, hogy mindig megkapjuk a megfelelő tápanyagokat, amelyekre szükségünk van - több okból is:

- Nem bírunk enni a hányinger, a hányás, a gyomor fájdalom miatt. Ez természetesen fogyással is jár.

- Kiszáradhatunk a folyadékveszteség miatt, amelyet a hányás, a hasmenés vagy a rektális vérzés okozott. Az elektrolit-egyensúly is felborulhat. Márpedig az elektrolitok igen fontos ásványi anyagok testnedveinkben, amelyek befolyásolják a vér kémiáját, az izom aktivitást és egyebeket. A Crohn betegség zavarhatja szervezetünket abban, hogy a belek megfelelően emésszenek és a tápanyagokat a szervezet megfelelően felszívja.


Mindenki számára, aki Crohn betegséggel küzd, ésszerű napi vitamin-adagot szedni. Az orvos vagy a dietetikus is javasolhat étrend-kiegészítőket, akár tabletta-, folyadék vagy akár injekció formájában.

- B-vitamin: a vékonybelet érintő Crohn betegségben szenvedőknek gyakran B12-vitamin hiánya van. A betegségre szedett gyógyszerek befolyásolhatják a folsav felszívódását is.

- D-vitamin: szintén gyakran szenvednek hiányt benne a Crohn-betegséggel küzdők. A kalcium felszívódásához és a csontok egészségéhez nagyon fontos a D-vitamin, melyhez szervezetünk leginkább akkor jut, ha ki van téve napfénynek. Az északi, kevésbé napos területeken élő embereknél főleg jellemző a D-vitamin hiány.

- Vas: a Crohn-betegségben szenvedőknél előfordulhat bélrendszeri vérzés, mely vashiányhoz és vérszegénységhez vezethet.

- Kálium: a hasmenés bizony kálium-veszteséggel is jár, de egyes kortikoszteroidok szintén vezethetnek alacsony kálium-szinthez.

- Magnézium: a vékonybélben létrejövő krónikus hasmenés, illetve, ha a bél egy részét eltávolították, igencsak megnehezíti, hogy elegendő magnéziumhoz jussunk.

- Kalcium: ha nem eszünk tejtermékeket, vagy a kalcium-felszívódás nehézkes - akár műtét miatt -, az kalcium-hiányt okoz. A kortikoszteroidok hosszú távú használata szintén rossz hatással van a csontokra: csontvesztéshez vezethet.

Egyes tanulmányok a probiotikumok szerepét vizsgálják, mint terápiás lehetőséget a Crohn-betegek számára. Ezek ún. „barátságos” baktériumok a szervezetben, melyek a káros baktériumok „sakkban tartásával” segítenek fenntartani az egészséget. Ha az egyensúly a káros és a jó baktériumok között megbomlik, például, mert antibiotikumokat szedünk, az hasmenést és egyéb problémákat is okozhat.

A kutatók hosszabb ideje vizsgálják, mennyiben segíthetnek a probiotikumok csökkenteni a Crohn betegség tüneteit és esetleg elérni, hogy a fellángolások elmaradjanak. Nincsenek még meggyőződve róla, hogy ezek az anyagok segítenek, de a kutatás még folyamatban van.

A Crohn betegségben szenvedők táplálkozási igényei eltérőek lehetnek attól függően, hogy éppen a fellángolás időszakát élik-e, illetve, hogy milyen szakaszban tart a betegségük, mindig szükséges megbeszélni orvosunkkal, illetve a dietetikussal, vegyünk-e magunkhoz étrend-kiegészítőket, vagy hogy változtassunk-e valamilyen módon az étrendünkön. Így biztosak lehetünk abban, hogy hozzájutunk a megfelelő tápanyagokhoz a betegség minden fázisában.

Lehetnek időszakok, amikor orvosunk a táplálkozás támogatását javasolhatja - tápanyagban gazdag formulát, melyet közvetlenül a gyomorba vagy a vékonybélbe juttatnak, ez az enterális táplálás. Ezt a kiegészítést általában éjszakára adják. Bizonyos esetekben a tápanyag-támogatás egy másik típusa is használatos, mely megkerüli a gyomrot és a beleket. A teljes parenterális táplálás a nagy vérereken át történik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.