Koleszterin: a jó, a rossz, és a szám

stroke
PUBLIKÁLÁS: 2012. március 04. 18:40
A megfelelő koleszterinszint fontosságának említését már több, mint elégszer hallhattuk. Az egészség szempontjából valóban lényeges, hogy milyen magas valakinek a koleszterinszintje, ahogyan az is, hogy „jó” vagy „rossz” koleszterinből van-e több a szervezetében.

A „jó” és a „rossz” koleszterinről minden bizonnyal hallottunk már, de mit is jelent ez, mitől lesz az egyik jó, a másik pedig rossz?

A megfelelő koleszterinszint fontosságának említését már több, mint elégszer hallhattuk. Az egészség szempontjából valóban lényeges, hogy milyen magas valakinek a koleszterinszintje, ahogyan az is, hogy „jó” vagy „rossz” koleszterinből van-e több a szervezetében.

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely az emberi vérben természetesen van jelen. A májban keletkezik, illetve az ételek által juttatjuk szervezetünkbe. Fontos funkciója van a testünkben, segíti a szövetek és hormonok képződését, védi az idegeket, segít az emésztésben, sőt a sejtek struktúrájának kialakításában is.

Az egészséghez szükségünk van koleszterinre, de nem mindegy, miből van több: ha az LDL, azaz a „rossz” koleszterin túl sok, a HDL, „jó” koleszterin pedig túl kevés, az szívproblémákhoz és stroke-hoz vezethet. Hogy ezeket elkerüljük, fenn kell tartanunk a helyes egyensúlyt a kétfajta koleszterin között.

A helyes arányt kisebb életmód-változtatásokkal is kialakíthatjuk, szívbarát étrenddel, rendszeres mozgással. Tudni kell azonban, mi a helyes arány: ha ismerjük ezeket az értékeket, orvosunkkal együtt könnyen kialakíthatjuk az ideális egyensúlyt. A cél csökkenteni az LDL koleszterin szintjét, és növelni a HDL-ét.

Hogy hat a jó és a rossz koleszterin a testre?

A HDL a High Density Lipoprotein rövidítése, védőkoleszterinnek is nevezhetjük. Előnye, hogy a rossz koleszterint „visszahajtja” a májba, és ezáltal „kitakarítja” a véráramot. Az LDL (Low Denisty Lipoprotein) azonban rossz koleszterin, és minél magasabb a szintje, annál nagyobb a szívroham kockázata.

ver56

A túl magas LDL-érték esetén a koleszterin az artériák falára rakódik, károsodást okozva: ezek a plakkok, melyek az artériákat szűkítik és keményítik (utóbbi az atherosclerosis). Ha a plakk instabillá válik, vérrög képződhet, blokkolva az artériát: ez okozza a szívinfarktust és a stroke-ot.

A koleszterin értékek

Amikor megmérik a koleszterinszintünket, egy teljes számot kapunk: egyiket a HDL-re, a másikat az LDL-re. A teljes koleszterin több mint a HDL és LDL összege. Ha csupán az egyik szám magas, az is növelheti a teljes koleszterin szintet. Amennyiben a magas HDL érték miatt magas, az egészségünk nincs feltétlenül veszélyben, ám ha az LDL érték miatt, akkor fontos orvosunkkal beszélni az egészségügyi kockázatokról!

Ő tájékoztatást ad arról, hogyan csökkenthetjük az LDL-koleszterin szintjét életmódbeli változtatásokkal. A HDL koleszterin megfelelő szintje legalább 60 mg/dL. A 40 és 60 közötti HDL-szint rendben van. Az LDL koleszterin optimális szintje 100 mg/dL alatti.

Mi az ideális arány?

Hogy a helyes koleszterin arányt megtaláljuk, osszuk el a teljes koleszterinszámot a HDL-ével: például, ha a teljes koleszterin szám 200, a HDL pedig 50, akkor a koleszterin arány 4:1-hez. A szakemberek szerint fontos 5:1-hez alatt tartani ezt, az ideális arány pedig 3.5:1.

Az orvosok ugyanakkor az összkoleszterin számot használják inkább a betegeknél, és nem a koleszterin arányt. Az összkoleszterin számot tartják irányadónak a megfelelő betegellátáshoz.

sz%25C3%25ADv9

Mik a triglyceridek?

A triglycerid szintén a zsír egy formája a vérben. A HDL-hez és LDL-hez hasonlóan testünk termel triglycerideket és élelmiszerekből is hozzájutunk. A transz-zsírokban és telített zsírokban gazdag ételek megemelik a triglycerid-szintet. Ha több kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk, a triglycerid-szintünk „szárnyal”. Régóta nem titok, hogy a magas koleszterin-szint kockázatos: szívrohamot és stroke-ot okozhat.

A verőerek blokkolódásán túl a lassú, fokozatos blokkolódás a szív verőereiben mellkasi fájdalmat idéz elő, ez az anginás roham. Gyakori tünete a koszorúér-betegségnek. Többnyire megterhelés hatására jelentkezik és ha pihenünk, akkor jobban leszünk.

Hogyan kontrollálhatjuk a magas koleszterin szintet?

A HDL koleszterin szintjét emelhetjük, az LDL-ét pedig csökkenthetjük a rendszeres mozgással, elsősorban aerob gyakorlatokkal. Ezzel a vérerek pihentetését segítjük, és csökkentjük a vérnyomást. Az LDL-koleszterin szintjét csökkenthetjük olyan ételek fogyasztásával, melyekben alacsony a telített zsír, a koleszterin és a transzzsír.

Telítetlen zsírokban és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszereket együnk inkább, így halat - melyben értékes Omega 3-zsírsav található -, oldódó rostokat, mint pl. guargumi, zab, pektin, psyllium. Csökkentik az LDL szintjét a dúsított növényi szterolok és sztanolok.

Gyógyszerek, így a sztatinok is segítenek, ezek a triglycerid szintet is lejjebb viszik, és némileg növelik a jó, azaz HDL koleszterin szintjét. A sztatinok számos embernél csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.