Több cukor, nagyobb izom!

Cukorbetegség
PUBLIKÁLÁS: 2011. december 06. 13:44
Ismert, hogy azon állapotok, melyek a fizikai aktivitás csökkenését vonják maguk után (például elhízás, krónikus betegségek) csökkentik az izmok cukorégető képességét. A Genes & Development decemberi számában olvasható tanulmány arra világít rá, hogy az izmok anyagcseréjét meghatározó gének miként programozódnak át ahhoz, hogy megnövekedjen a teljesítmény. A felfedezés akár új stratégiákhoz is vezethet, melynek segítségével megelőzhető lenne az elhízás, a metabolikus szindróma, illetve a cukorbetegség kialakulása.

A Sanford-Burnham Orvoskutató Intézet (Orlando, Egyesült Államok) munkatársai állatkísérleteik során megállapították, hogy az izmok teljesítményét az befolyásolja, hogy az izomsejtek mennyire képesek a cukrot felvenni a keringésből, és kinyerni belőle az energiát.

Ismert, hogy azon állapotok, melyek a fizikai aktivitás csökkenését vonják maguk után (például elhízás, krónikus betegségek) csökkentik az izmok cukorégető képességét. A Genes & Development decemberi számában olvasható tanulmány arra világít rá, hogy az izmok anyagcseréjét meghatározó gének miként programozódnak át ahhoz, hogy megnövekedjen a teljesítmény. A felfedezés akár új stratégiákhoz is vezethet, melynek segítségével megelőzhető lenne az elhízás, a metabolikus szindróma, illetve a cukorbetegség kialakulása.

ou11mxpk2

Dr. Daniel P. Kelly és munkatársai olyan génmanipulált egerek hoztak létre, melyek oly mértékben képesek voltak raktározni és felhasználni a cukrot, amire csak az edzett sportolók képesek. Az állatok izomszövete nagymértékben állította elő a PPARβ/δ nevű fehérjét. A PPARβ/δ egy sejtmagi receptor, mely aktiválódása során a DNS-hez kötődik, és befolyásolja negatívan, vagy pozitívan befolyásolja egyes gének működését, ezen keresztül pedig az izmok anyagcseréjét. Korábbi állatkísérletes tanulmányok szerint a magas PPARβ/δ-szint növeli az edzési teljesítményt.

Jelen vizsgálat megállapította, hogy a jelenség titka az, hogy a PPARβ/δ miatt az egerek izomszövete nagyobb mértékben képessé válik a cukor keringésből történő felvételére, raktározására, és az eneregia kinyerésére. A manipulált állatok teljesítménye is javult: jóval tovább, és gyorsabban voltak képesek futni, mint normál társaik, ugyanakkor a mozgás során kevesebb tejsav képződött.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.