Szénhidrátot együnk vagy ne együnk?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2011. október 14. 11:07
A szénhidrátokat több csoportba soroljuk. Léteznek úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátok, melyek rövid távon, nagymértékben emelik a vércukorszintet. Ide tartozik például a szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, a cukrozott üdítőitalok, cukorkák, bonbonok, befőttek, dzsemek, a szőlő, és az aszalt gyümölcsök. Ezek fogyasztása cukorbetegek számára mindenképp kerülendő.

Tévhit, hogy cukorbetegek semmilyen szénhidrátot sem fogyaszthatnak. A kulcs a választásban rejlik!

A szénhidrátokat több csoportba soroljuk. Léteznek úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátok, melyek rövid távon, nagymértékben emelik a vércukorszintet. Ide tartozik például a szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, a cukrozott üdítőitalok, cukorkák, bonbonok, befőttek, dzsemek, a szőlő, és az aszalt gyümölcsök. Ezek fogyasztása cukorbetegek számára mindenképp kerülendő.

A szénhidrátok következő csoportjának lebontásához már több idő kell a szervezetnek, ezért hosszabb távon váltanak ki mérsékelt vércukorszint emelkedést. Lassan felszívódó szénhidrátoknak nevezzük őket. Ide soroljuk például a teljes kiőrlésű termékeket és az abból készült pékárukat, a zsemlét, kiflit, a gabonaféléket (búza, rozs, kukorica, rizs), a burgonyát, és a főtt tésztaféléket (kivéve spagetti és makaróni). Fogyasztásuk mértékkel ajánlott és érdemes számolni szénhidráttartalmukat.

Korlátozás nélkül fogyaszthatják a cukorbetegek azokat a szénhidráttartalmú élelmiszereket, melyek nem okoznak számottevő vércukor emelkedést: különböző zöldségek, különösen a leveles zöldségfélék (saláta, káposztafélék, sóska, paraj), továbbá zöldbab, zöldpaprika, paradicsom, uborka, spárga, retek, karfiol, karalábé, brokkoli, petrezselyem gyökér, és zeller.

csokigorcs3

A fenti ajánlások ellenére célszerű minden cukorbetegnek saját magának kísérleteznie, hogy vércukorszintjét mely termék, milyen mértékben növeli. Az élelmiszerek szénhidrát-tartalmának megbecsléséhez ma már léteznek speciális mérlegek, melyek képesek megmondani a rájuk helyezett gyümölcs, pékárú, de akár készétel hozzávetőleges szénhidrát mennyiségét is.

Mivel a szénhidrátbevitel nagymértékben meghatározza a vércukorértékek alakulását, a kezelőorvos számára hasznos lehet, ha a vércukornaplóban az eredmények mellett az elfogyasztott szénhidrát-mennyiséget is feltüntetjük. Ezt ma már egyszerűen megtehetjük például az EgészségNapló (www.egeszsegnaplo.hu) segítségével.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.