Hoppá! Előjött az almaallergiám!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2011. október 13. 10:22
„Az orális allergia szindrómát gyakran csak úgy emlegetem, hogy koktélparti allergia” - mondta Dr. Chris Webber, denveri allergia- és immunspecialista. „Ez a jelenség meglepően gyakran fordul elő a szezonális allergiában szenvedők és a szénanáthások körében, viszont csak a legritkább esetekben fordulnak panaszaikkal orvoshoz, de mikor egy társasági eseményen mégis szóba kerül az allergiának ez a fajtája, akkor derül csak ki igazán, hogy milyen sokunkat érint ez a probléma” - tette hozzá Dr. Webber.

Az orális allergia szindróma (OAS) bármikor kialakulhat, amikor például beleharapunk egy friss ropogó almába. A száj zsibbadni kezd, a torok viszket és bedagad, annak ellenére, hogy életünk során már számtalanszor ettünk almát. Akkor mégis mi okozza az allergiát?

„Az orális allergia szindrómát gyakran csak úgy emlegetem, hogy koktélparti allergia” - mondta Dr. Chris Webber, denveri allergia- és immunspecialista. „Ez a jelenség meglepően gyakran fordul elő a szezonális allergiában szenvedők és a szénanáthások körében, viszont csak a legritkább esetekben fordulnak panaszaikkal orvoshoz, de mikor egy társasági eseményen mégis szóba kerül az allergiának ez a fajtája, akkor derül csak ki igazán, hogy milyen sokunkat érint ez a probléma” - tette hozzá Dr. Webber.

Az orális allergia szindróma valójában egy testi reakció, amely többnyire a felnőtt szénanáthások körében fordul elő, mikor bizonyos nyers zöldséget, vagy gyümölcsöt esznek. Az esetek túlnyomó többségében a mellékhatások zavaróak lehetnek, de egyáltalán nem életveszélyesek. Ilyenkor általában erősen viszketni kezd a száj körüli terület, és a torok is bedagadhat. Az emberekben joggal merül fel a kérdés: miért váltam egyszer csak allergiássá egy olyan ételre, amit már számtalanszor ettem korábban?

41nob2kk

Dr. Webber szerint valójában nem is magával az ételekkel van a probléma, hanem a pollenekkel, és az orális allergia szindróma során a szervezetünk egy kicsit túlreagálja a „támadást”. Az OAS tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor az immunrendszerünk összekeveri az ételt azzal a pollennel, amire allergiásak vagyunk. Tehát például ha valaki allergiás a nyírfa pollenjére, az immunrendszer képes érzékelni az alma héján lerakódott kevés pollent, és azonnal antitesteket kezd termelni.

Szerencsére könnyen védekezhetünk az OAS kellemetlen mellékhatásai ellen, általában elég, ha meghámozzuk a nyers gyümölcsöt, vagy zöldséget, ám ha így sem múlik el a zavaró viszketés, legjobb, ha megfőzzük, vagy felmelegítjük az étel, mielőtt megesszük, mondta Dr. Webber.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.