Tejet a tejallergiára

baba
PUBLIKÁLÁS: 2011. július 08. 16:22
88, 2 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak a savanyú tejet tartalmazó ételekre (muffinok, nápolyik és sütemények) való toleranciájuk szempontjából, akik tejérzékenyek voltak. A magas hő hatására a tejfehérjék lebomlanak, csökkentve a termék allergén jellegét. A vizsgálat öt éve alatt hőnek egyre kevésbé kitett élelmiszereket is bevezettek táplálkozásukba.

Ha a tejallergiás gyermek egyre nagyobb mennyiségű savanyított tejet kap, előbb kinövi a betegségét, derül ki egy, a Mount Sinai Egyetem Orvosi Kara által végzett kutatásból.

88, 2 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak a savanyú tejet tartalmazó ételekre (muffinok, nápolyik és sütemények) való toleranciájuk szempontjából, akik tejérzékenyek voltak. A magas hő hatására a tejfehérjék lebomlanak, csökkentve a termék allergén jellegét. A vizsgálat öt éve alatt hőnek egyre kevésbé kitett élelmiszereket is bevezettek táplálkozásukba.

A vizsgálat végén a gyerekek 47 százalékánál megszűnt a tejérzékenység. Ezzel szemben a kontrollcsoportban csak 22 százalékkal csökkent a tejérzékenység. „Úgy tűnik, az allergiások egy részének nem kell teljesen felfügeszteniük a tejtermékek fogyasztását” - magyarázza dr. Anna Nowak-Wegrzyn, a cikk társszerzője, a Mount Sinai Egyetem gyermek allergológiára és immonológiára specializálódott docense. "Gondos orvosi megfigyelések segítségével a gyerekek hamarabb kinőhetik allergiájukat."

Első lépésben a gyerekek savanyított tejjel készült muffint és nápolyiszeletet kaptak. A 88 gyerek közel 75 százalékánál, 65-üknél nem alakult ki allergiás reakció. A szülőket tanácsokkal látták el, hogyan tegyék gyerekeik étrendjének részévé a savanyított tejjel készült ételeket, a muffinokat, kekszeket és süteményeket. Azok, akiknek allergiás reakciójuk alakult ki, továbbra sem fogyasztottak tejterméket tartalmazó élelmiszereket.

shutterstock_11212240

6-12 hónappal később a 65 gyereknél bevezették a sajtos pizzat is az étrendbe, a pizza az alacsonyabb hőfok miatt több tejfehérjét tartalmaz. A gyerekek 78 százalékánál nem tapasztaltak allergiás tüneteket, így a sajt sült állapotban bekerülhetett az étrendjükbe. Azok, akiknél kialakult az allergiás reakció, visszatértek a csak savanyított tejet tartalmazó étrendhez, és 6-12 hónap múlva ismét megkísérelték a sült sajtot is megenni.

Ha ezt követően már nem mutattak allergiás tüneteket, ismét bevették őket a vizsgálatba. Átlagosan 3 év múlva, már hőkezelés nélkül is megpróbálkozhattak a tejtermékekkel- a fölözött tejjel, a joghurttal és a fagylaltokkal. A 65 gyermek közül, akik átmentek a muffinteszten, 60 százalékuk nem mutatott allergiás reakciót a tejtermékekre. ”Vizsgálatainkat tovább kell folytatni, hogy a lehető legcélravezetőbben tudjuk az ételallergiákat megszüntetni” - tette hozzá a kutatónő. A közlemény a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban jelent meg .

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.