Kenjünk olajat a vastagbélrákra!

rák
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 17. 18:17
A kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben. A Nutrition and Cancer februári számában megjelent tanulmányt Chandradhar Dwivedi, az egyetem gyógyszerész karának professzora vezette. A professzor bejelentette, hogy kutatócsoportja elsőként foglalkozott a repceolaj a vastagbélrák megelőzésével kapcsolatos hatásával állatokban.

A Dél-Dakotai Állami Egyetem új kutatása szerint a repceolaj kísérleti állatokban csökkenti a vastagbél daganatok méretét és előfordulási gyakoriságát.

A kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben. A Nutrition and Cancer februári számában megjelent tanulmányt Chandradhar Dwivedi, az egyetem gyógyszerész karának professzora vezette. A professzor bejelentette, hogy kutatócsoportja elsőként foglalkozott a repceolaj a vastagbélrák megelőzésével kapcsolatos hatásával állatokban.

A repceolaj az eredmények szerint egyharmadával csökkentette a vastagbéldaganat előfordulását a laboratóriumi állatokban. A repceolaj a kísérletben patkányonként 58 százalékkal csökkentette a daganat előfordulási gyakoriságát, az előforduló tumorok méretét pedig 90 százalékkal szorította vissza.

olaj4803

A vastagbélrák számít a legtöbb halálos áldozatot követelő rákbetegségnek az Egyesült Államokban férfiakban és nőkben egyaránt. 2010-ben összesen 51 370 beteg vesztette életét vastagbél illetve végbélrák következtében.

A kutatók szerint bár a lenmagolaj sokkal több az egészségügyi előnyöket biztosító omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a repceolaj, a repceolajat mégis sokkal könnyebb beilleszteni a tipikus amerikai étrendbe. A professzor úgy véli, hogy a repceolaj legnagyobb előnye abban rejlik, hogy fel lehet használni a mindennapi főzésben.

Ha az emberek repceolajat használnak más olajok helyett, omega-3 zsírsavakat illeszthetnek be étrendjükbe. Nem elhanyagolható előny az is, hogy a repceolaj használatának köszönhetően az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya is kedvező 3:1-re állhat be, ami jelenleg a többi fogyasztott zsiradék miatt egy átlagos amerikai esetében többnyire 10:1.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.