Viszonylag olcsó, természetes, és mellékhatások nélküli gyógymód - a kérdés, hogy valóban használ-e. Az „izületi bántalom” kifejezés számos fájdalommal és csökkent képességekkel járó tünetegyüttest fed le.
A fájdalomcsillapításon és az esetleges műtéten kívül nem sok gyógymód létezik rájuk. Ez is okozhatja, hogy Nagy-Britanniában 2003 óta 60 százalékkal nőtt a glükózamintartalmú készítmények iránti érdeklődés. Noha a hivatalos orvosi listákon nem szerepelnek ezek a szerek, a brit Izületgyulladási Kutatóintézet ajánlja őket. De mi is pontosan a glükózamin?
„Ez az anyag szükséges az úgynevezett hiaruloniksav képződéséhez, amely nagyrészt a porcokban, inakban, ínszalagokban és az izületi folyadékban található, és segít rugalmasan tartani a testünket.” - magyarázta Pieris Nicola táplálkozástudományi szakember - „Közvetlenül táplálkozással nem tudjuk a szervezetünkbe juttatni, hanem az elfogyasztott glükóz és glutamin alakul át a szervezeten belül.
"A glükózamintermelődés az évek folyamán lelassul, ezért sokan olyan táplálék-kiegészítők formájában pótolják, amelyeket rákból és homárból készítettek. A vegetáriánusok kukoricát tartalmazó készítményeket vásárolhatnak.”
Nem minden glükózamin egyforma. A legelterjedtebb márkák glükózamin-szulfátot vagy glükózamin-hidrokloridot tartalmaznak. Az előbbi sok káliumot és nátriumot tartalmaz, így a sószegény diétára szorulók számára nem megfelelő. Az utóbbi jóval tisztább forma. Hatásukról megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások azt igazolták, hogy jók az ízületi bántalmakra, mások azonban úgy találták, nem sokat érnek. Az Izületgyulladási Kutatóintézet azt javasolja, cápaporcot tartalmazó készítményekkel kísérletezzünk, és ha három hónap alatt a tünetek enyhülését tapasztaljuk, folytassuk a kezelést.
„A legtöbb kutatásban résztvevő alany 1 500 és 2 000 milligramm közti mennyiségű glükózamint szedett naponta, amely megfelel a forgalomban lévő termékekben megtalálható mértéknek. Úgy tapasztaltuk, hogy a glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmények hatásosabbak. Mivel nincs mellékhatásuk, bátran ajánljuk kipróbálásra.”
Néhány esetben azonban óvatosnak kell lenni. Mivel nem mindenki címkézi fel megfelelően a termékeit, fontos, hogy jó hírű márkát vásároljunk. A halfélékre érzékenyek kizárólag a vegetáriánus változatot fogyaszthatják, a diabéteszeseknek pedig tudniuk kell, hogy a glükózamin növeli a vércukorszintet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.