A prosztatarák a kezünkre van írva

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2011. február 16. 09:38
A legújabb kutatási eredmények alapján brit tudósok úgy vélik, összefüggés van az ujj hosszúsága és a prosztatarák kialakulása között. Az eredményektől függetlenül és annak ellenére, hogy az ujjak hosszúsága nem szabályozható, nem szabad megijedni. Mivel a prosztatarák kockázati tényezőit igenis lehet kontrollálni, illetve csökkenteni.

Az ujjak hossza csökkenti, vagy éppen növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát - állítják a brit kutatók.

A legújabb kutatási eredmények alapján brit tudósok úgy vélik, összefüggés van az ujj hosszúsága és a prosztatarák kialakulása között. Az eredményektől függetlenül és annak ellenére, hogy az ujjak hosszúsága nem szabályozható, nem szabad megijedni. Mivel a prosztatarák kockázati tényezőit igenis lehet kontrollálni, illetve csökkenteni.

Ujjhosszal vezetve

Az ujjak vizsgálatánál az alapvetően számításba vett és vizsgált tényező, hogy a kéz mutatóujja hosszabb-e a gyűrűsujjnál, vagy sem. A kutatásban részt vevők között 1524 embernél diagnosztizálták a prosztatarákot, illetve 3044-en nem szenvedtek a kortól. Az eredmények alapján megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek a mutatóujja hosszabb a gyűrűsujjnál, 33%-kal csökken a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A tesztoszteron adja a magyarázatot

Annak ellenére, hogy bizarrnak tűnik a prosztatarák és az ujjak hossza között összefüggést keresni, ez valóban lehetséges és ennek okát a méhen belül kell keresni. Más egyéb mellett a tesztoszteron szint befolyásolja az ujjak hosszúságát még a magzati korban. Amikor a pici kapcsolatba kerül a méhen belül a tesztoszteronnal, az nem csak az ujj hosszát növeli meg, de egyben befolyással van a rák kialakulásának kockázatára.

tesztoszteron3

Helyes étrend, hálás szervezet

Természetesen nem csak a szervezetben működő hormonok, hanem sajátmagunk is hatással vagyunk a testünkben lezajló folyamatokra. Éppen ezért különösen fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. A prosztatarákkal kapcsolatos más vizsgálatokból kiderül, hogy az elegendő mennyiségben a szervezetbe juttatott omega-3 zsírsav pozitívan befolyásolja a betegség kialakulását. A leghatékonyabb formája az omega-3 bevitelének a sötét húsú halak és kagyló fogyasztásával érhető el. Emellett más vízi élőlények, mint a hering, tonhal, osztriga, pisztráng és a lazac szintén hozzájárul a kockázat minimalizálásához.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.