A kolbász bőrdaganatot okozhat

bőrgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2010. november 04. 00:00
Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a magas foszfátbevitel elősegíti a bőrdaganatok kialakulását.

Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a magas foszfátbevitel elősegíti a bőrdaganatok kialakulását.

A kutatók dimetil-benzantracént (a cigaretta egyik rákkeltő anyaga) fecskendeztek a kísérleti egerekbe bőrébe, miután előzőleg magas (1,2%), illetve alacsony (0,2%) foszfáttartalmú étrenden tartották őket. A magas foszfáttartalom 50%-kal növelte a bőrben a papillómák kialakulását.

A foszfát alapvető élelmiszeri összetevő, mely a csontokban kalciummal képez komplexet, a DNS vázát alkotja, valamint a sejtek energetikájához nélkülözhetetlen. A foszfátcsoport a különböző enzimek szabályozásában vesz részt, ezért szerepe alapvető a daganatok kialakulása során észlelt szabályozási zavarokban. Foszfátban gazdag élelmiszerek például a kolbász, vagy a szénsavas üdítőitalok. Dr. George Beck, a tanulmány szenior szerzője szerint emiatt a megváltozott foszfátszint maga is felboríthatja ezeket a kémiai szabályozási köröket.

A közegészségügyi vizsgálatok szerint az elmúlt 30 évben a foszfátbevitel emelkedése figyelhető meg, ami részben a táplálék-kiegészítőknek köszönhető. Ezenfelül foszfátot tartalmaznak a húsfélék, bizonyos pékáruk, illetve üdítő italok is.5816A szerzők megállapították, hogy a kísérletekben naponta alkalmazott magas beviteli dózist emberekre vetítve (1800 milligramm) sokan elérik, vagy meghaladják. Az alacsony dózis emberek esetén 500 milligrammnak felel meg.

Koreai kutatók állatkísérletes modellben hasonló összefüggést találtak a tüdőrák kialakulásával kapcsolatban.

Beck és munkatársai először arra figyeltek fel, hogy a magas foszfát a csontsejtek osztódását elősegíti, mely számos olyan fehérjén keresztül történik, ami a daganatok kialakulásában is szerepet játszik. Megfigyelték továbbá a bőrben az N-Ras nevű fehérje aktivációját, melynek szabályozási zavara daganatokhoz vezet.

A foszfát bélből való felszívódását befolyásolja a táplálék összetétele, illetve vannak nemtől, kortól, fizikai aktivitástól függő sajátságok. A foszfát ajánlatos dózisát gyermekkorban 1250 mg-ban, felnőttkorban 700 mg-ban határozzák meg, azonban az amerikaiak átlagos fogyasztása 1334 mg.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.