Néhány finomságot már te is meg tudsz csinálni!
Indiai rizssaláta
Hozzávalók:
20 dkg barnarizs
1 db kisebb kígyóuborka
2 db paprika, 2 db paradicsom
2-3 szál zöldhagyma
1 db citrom leve vagy 3-4 evőkanál almaecet
1 teáskanál méz, 1 csokor kapor
2 csapott mokkáskanál só
3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó vagy olívaolaj
15-20 dkg tengeri halfilé vagy csirkemell
1 csokor petrezselyem zöld
1 teáskanál curry por
Elkészítés: A gabonát megfőzzük, dupla mennyiségű enyhén sós, curryvel ízesített vízben. A csirkemellet vagy a halat megsütjük, s apró kockákra vágjuk. (Esetleg nyersen felkockázzuk, s kevés olajon átpároljuk). A zöldségeket egyenlő nagyságú kockákra vágjuk, s összekeverjük az ecettel vagy a citrom levével, mézzel, sóval. Mindhárom alkotórészt összevegyítjük, hozzákeverjük még az olajat, s az apróra vágott zöldfűszereket. Hűtőben 1-2 órát érleljük az ízeit. Természetesen azonnal is fogyasztható.
Főtt-nyers leves
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
pici só, ízlés szerint citromlé
2 dl tejföl, 2-3 evőkanál mustár
zöldhagyma, cékla, répa
Elkészítés: A burgonyát 1 liter vízben pici sóval puhára főzzük. Turmixoljuk és ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével, ha kell még pici sóval. Tálaláskor a leveses csészékbe apróra vágott zöldhagymát, reszelt répát, reszelt céklát teszünk. Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel pl. petrezselyemmel.
Lilahagymás burgonyasaláta
Hozzávalók:
6-8 burgonya
2 kisebb vagy 1 nagyobb lilahagyma
4 evőkanál almaecet vagy borecet
2 evőkanál tartósítószer nélküli mustár
1 csapott kávéskanál só, 1 teáskanál méz
3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
Elkészítés: A burgonyát héjában megsütjük, ha kihűlt meghámozzuk és felkarikázzuk. Apró kockákra vágjuk a lilahagymát, s rászórjuk a burgonya tetejére.
Az öntethez habverővel összekeverjük az alma vagy borecetet, 4 evőkanál vízzel, a mustárral, a sóval, és a mézzel. Rálocsoljuk a salátára, s megöntözzük a hidegen sajtolt olajjal.
Zöldbabos rakott hal
Hozzávalók:
80 dkg zöldbab
20 dkg árpagyöngy
30-40 dkg halfilé
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor, 2 dl tejföl
5-6 evőkanál olaj
só, citromlé
1 teáskanál őrölt piros paprika
2 mokkáskanál borsikafű
Elkészítés: A zöldbabot az olajon a petrezselyemmel és 1 teáskanál sóval félig puhára pároljuk. Az árpagyöngyöt dupla mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Beízesítjük olajjal, piros paprikával, borsikafűvel. A halat (ha kell beirdaljuk), besózzuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk. A zöldbab felét tepsibe vagy jénai tálba terítjük. Rárétegezzük az ízesített árpagyöngyöt, majd erre a hal kerül. Befedjük a zöldbab másik felével, melyre rálocsoljuk a zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral elkevert tejfölt. Sütőben lefedve 30-40 perc alatt átsütjük.
Cékla, répa, alma mazsolával
Hozzávalók:
2 db cékla hámozva
2 db sárgarépa hámozva
2 db alma héjastól
5 dkg mazsola, 1 evőkanál méz
3-4 evőkanál almaecet
Elkészítés: Nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a céklát, az almát és a sárgarépát. A többi hozzávalóval összekeverjük, s már fogyasztható is. Kiváló köret lehet natúr húsok mellé.
Mézes puszedli
Hozzávalók:
25 dkg méz
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy őrölt szegfűszeg és őrölt fahéj
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 db tojás
10 dkg vaj, 1 kiskanál szódabikarbóna
Elkészítés: A felmelegített mézhez hozzáadjuk a fűszerkeveréket. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd annak elolvadása után (lehűti a mézet) a tojásokat, és a szódabikarbónával kevert lisztet. 10 órát hideg helyen pihentetjük, majd formázzuk és kisütjük.
Sütési ideje: közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok) 12-15 perc.
Kiflik, zsemlék
Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 teáskanál só, 3-4 dl víz
5 dkg tökmag, 5 dkg napraforgómag
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
Elkészítés: Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben feloldjuk. A dagasztó tálba beletesszük a liszteket, a sót, a magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáöntjük. (Célszerű a kimért langyos vízből 0,5 dl-t tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége).
Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Kb. ? órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Kifliket, vagy zsemléket formázva, kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, még 20 percig kelesztjük. Sütési idő: hideg sütőben kezdve 10 perc közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok), 10 perc magas hőfokon (gáz: 8-as fokozat, villany: 240 Celsius fok), majd ismét 10 perc közepes hőfok.
A kelesztéshez használt élesztő egysejtű gomba, mely meleg, párás helyen gyorsan szaporodik, s a kelesztés során széndioxidot termel - ettől lesz lyukacsos a kenyerünk. Minél nagyobb sikértartalma van a lisztünknek, annál lyukacsosabb, lazább kenyeret tudunk belőle sütni. Ez a magyarázata annak, hogy a rozslisztből (lazítás szempontjából rossz és kevés a sikértartalma) nehéz, sűrű szerkezetű kenyér lesz, ezért célszerű teljes kiőrlésű búzaliszttel keverni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.