Szója és a D-vitamin a vastagbélrák ellen

vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2010. február 08. 00:00
Kutatók szerint a szója és a D-vitamin is csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Kutatók szerint a szója és a D-vitamin is csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Kaliforniai kutatók szerint a szójában talált természetes zsírok, a szfingadiének kulcsszerepet játszhatnak a vastagbélrák elleni harcban. Egyelőre csak ecetmuslicával végeztek kísérleteket, ám a tudósok új gyógyszer fejlesztésében reménykednek.

Az ígéretes eredmények magyarázzák, hogyan is véd a szója a vastagbélrák ellen. Dr. Julie Saba, az Oaklandi Gyermekkórház Rákkutató Központjának igazgatója és munkatársai megállapították, hogy ha az ecetmuslicában magas a szfingadiének szintje, a mutáns (azaz potenciálisan rákos) sejtek elpusztulnak. Az ecetmuslicát gyakran használják emberi betegségek genetikai hátterének vizsgálatára. Sabaék a Cancer Research decemberi számában tették közzé vizsgálatuk részleteit. A cikk szerint a szóját akár rákellenes szerként is ki lehetne próbálni, hiszen a növény gazdag szfingadiénekben.

A szfingadiének megtalálhatók a szójában, a növény fogyasztása pedig biztonságos. A szójafogyasztás tehát akár rákmegelőzésként szóba jöhet, míg a növényből kifejlesztett gyógyszer a már vastagbélrákban megbetegedetteknek nyújthat majd új reményt.

A D-vitamin magas vérszintje kapcsolatba hozható a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával ? írja a British Medical Journal.4290Számos korábbi tanulmány felveti, hogy kapcsolat van a D-vitamin és a vastagbélrák között, azonban eddig nem volt erre meggyőző bizonyíték.

Európai kutatók egy széleskörű együttműködés keretein belül vizsgálták a keringő D-vitamin, valamint a D-vitamin- és a kalcium-bevitel függvényében a kolorektális rák (vastag- és végbélrák) kialakulását.

Következtetéseiket az Európai Prospektív Vizsgálat a Rákbetegségek Területén (EPIC) adatai alapján vonták le, mely 11 nyugat-európai ország 520 ezer esetére terkedt ki.

1992 és 1998 között a résztvevők kérdőívek segítségével megadták étkezési és életmód-szokásaikat, valamint vérmintákat gyűjtöttek. Néhány évvel később 1248 esetben alakult ki a vastag- és végbél daganata, ezeket az esetek 1248 egészséges kontroll alanyhoz hasonlították.

Azon a résztvevők esetén, akiknek vérében magas D-vitamin koncentrációt mértek, közel 40%-kal csökkent a vastag- és végbélrák kialakulásának valószínűsége az alacsony vitaminszintűekhez képest.

A kutatók továbbá azt is kimutatták, hogy az optimális koncentráció 50-75 nmol/l, ugyanis míg az 50 alatti érték fokozott kockázatot jelentett, addig a 75 feletti érték nem járt további kockázatcsökkenéssel.

Azonban a kutatók más daganatok esetében még nem vizsgálták a D-vitamin szerepét. Sőt jelenleg azt sem tudják, a magasabb D-vitaminszintet inkább étrendi változtatásokkal, vagy az étrend mérsékelt napfénnyel való kombinációjával érhető-e el.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.