Kanadai kutatók szerint az ezüst színű higanyalapú fogtömések talán mégsem olyan veszélyesek, mint azt korábban hitték, derül ki a Chemical Research in Toxicology online számából.
A higanyt tartalmazó amalgámot több mint egy évszázadon keresztül használták a fogorvosok a lyukas fogak tömésére. Az elmúlt években kétségek merültek fel alkalmazásukkal kapcsolatban, esetlegesen mérgező higanytartalmuk miatt. A higany azonban a különböző vegyületekben különböző kémiai formában található meg, melyek toxicitása is eltérő. Mindeddig nem sokat tudtunk arról, hogyan változik az amalgámtömésekben található higany kémiailag az idő előrehaladtával.Graham George vezetésével a Saskatchewani Egyetem kutatói speciális röntgen segítségével elemezték frissen készített és húszéves fogtömések felszínét. Az új tömések fémes higanyt tartalmaztak, amely mérgező lehet. A régi tömésekben azonban a higany az úgynevezett béta-higanyszulfid, vagyis cinóber formában van jelen, és nem valószínű, hogy mérgező. A szakértők megállapították, hogy a tömések higanytartalmuk akár 95 százalékát is elveszthetik idővel.
A higanytartalom csökkenhet a párolgás, a különböző fogápoló termékek, valamint egyes ételek hatására is. Ugyanakkor még mindig aggodalomra adhat okot az ?elveszett? higany, hiszen az szintén veszélyt jelenthet a szervezet számára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.