Az elhízás és az alultápláltság is okozhat zsírmájat

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2009. december 30. 00:00
Az éttermek kínálatában az egyik legdrágább és legfinomabb előétel a libamáj. Ám a libákat bizony tömni kell ahhoz, hogy igazán szép, nagy máj kerülhessen a tányérunkra.

Az éttermek kínálatában az egyik legdrágább és legfinomabb előétel a libamáj. Ám a libákat bizony tömni kell ahhoz, hogy igazán szép, nagy máj kerülhessen a tányérunkra.

Sajnos ez a mechanizmus, ami igaz ezekre a szárnyasokra, az embernél is működik: a túltáplált embereknek gyakran nagyra nő és elzsírosodik a mája.

A zsírmáj a nyugati népesség körében gyakori jelenség, minden ötödik embernél észlelhető, de az elhízottaknak már mintegy fele érintett. Ennél talán kevésbé közismert, hogy a zsírmáj kialakulásához az elhízással kísért ún. metabolikus szindrómán túl egyéb okok is vezethetnek.

Az éhezés is ok lehet

A máj zsírosodásának persze leggyakoribb oka a mértéktelen alkoholfogyasztás - a zsírmáj az első lépése az alkoholos májbetegségnek -, de kialakulhat cukorbetegekben is, elhízás nélkül, zsíranyagcsere zavarban szenvedőknél, illetve egyes gyógyszerek hatására, és ami meglepőnek tűnhet: a hosszan tartó éhezés ugyancsak zsírmájat okoz!

Magyar viszonyok között ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki a szó szoros értelmében nem jut táplálékhoz, inkább arról lehet szó, hogy elhúzódó intenzív osztályos kórházi kezelés, drasztikus fogyókúra vagy lisztérzékenység miatti kialakuló felszívódásai zavar esetén a szervezet hiába kap táplálékot, az mégsem megfelelő összetételű, így nem tud hasznosulni, ezért a szervezet úgy reagál, mintha ténylegesen éhezne.3243Lappangó gyulladás

A zsír lerakódása a májban önmagában nem jelent gondot, a probléma akkor kezdődik, amikor a zsír lerakódását gyulladásos jelenségek kezdik kísérni. Angol betűszót használva ezt a jelenséget NASH-nek vagyis nem alkoholos-májgyulladásnak nevezzük. Ez az állapot már veszélyes, mert a gyulladás észrevétlenül, sejtszinten zajlik, azaz nem kísérik azok a jelenségek, amelyeket általában a gyulladáshoz kötünk. Nincs láz, a máj nem fáj, a beteg nem sárgul be.

A folyamat lassan, de biztosan a májsejtek pusztulásához és a máj kötőszövetes átalakulásához, végső soron pedig májzsugorhoz vezet. Így tehát olyan betegben is kialakulhat a májzsugor, aki soha egy csepp alkoholt nem iszik, az egyetlen "bűne" annyi, hogy szeret sokat és jókat enni.

Hogyan diagnosztizálható?

Mivel általában nem jelentkeznek tünetek, a porbléma leggyakrabban egyéb okból végzett laboratóriumi vizsgálat során észlelt májfunkciós eltérések vagy hasi ultrahang vizsgálat során kerül felszínre. A diagnózis alapvetően az egyéb májkárosító tényezők kizárásán (alkohol, májvírusok, autoimmun betegségek) és a zsírmáj rizikófaktorainak feltárásán alapszik.

A kezelésben az első lépés a zsírmájhoz vezető alapbetegség gyógyítása. Az orvos beállítja a vércukor szintet, megállapítja az étrend ideális összetételét, alternatívát javasol a májat károsító gyógyszer helyett. Fontos lépés a szinte már közhelyszámba menő tanács: csökkenteni kell a testsúlyt, de semmiképp sem gyorsan vagy drasztikusan (ld. éhezési zsírmáj!), hanem tudatos életmódváltással, fokozatosan növelve a fizikai aktivitást.

Életmód váltással és az anyagcsere folyamatok optimalizálásával a folyamat visszafordítható, így a súlyos szövődmények megelőzhetők. Bár a gyógyszeres kezelésre is történnek próbálkozások, de egyelőre egyértelműen bevált és ajánlható módszer nem áll az orvosok rendelkezésére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.