A mondás szerint ?naponta egy alma az orvost távol tartja?, de narancslével is ugyanezt a hatást érhetjük el.
Kutatók szerint a narancslében fellelhető heszperidin nevű antioxidáns javítja a vérerek működését és csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A heszperidin növényi eredetű flavonoid. (A szőlő, a vörös bor, a zöld és a fekete teák, valamint a csokoládé is tartalmaz flavonoidokat.) Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a flavonoidok javítják a vérerek falát borító finom sejtek egészségét. E sejtek működését nevezik ?endoteliális funkciónak?. A kérdéses sejtek rendellenességei az artériák eltömődéséhez vezethetnek, ami a szívroham és a stroke egyik legjelentősebb kockázati tényezőjének számít.
A tanulmány során 24 egészséges, szív-érrendszeri kockázatnak kitett férfi fogyasztott naponta vagy 500 milliliter narancslevet, vagy a narancslével megegyező kalóriát tartalmazó ?placebo? italt, vagy 292 milligramm heszperidinnel megerősített placebo italt. 500 milliliter természetes narancslé ugyanis 292 milligramm heszperidint tartalmaz. A kísérlet során mindegyik férfi mindegyik fajta italt fogyasztotta folyamatosan egy hónapig.
A kutatásból kiderült, hogy amikor az alanyok naponta a narancslét vagy a heszperidinnel megerősített italt fogyasztották, jobb endoteliális funkció és alacsonyabb diasztolikus vérnyomás jellemezte őket, mint amikor a heszperidint nem tartalmazó italt fogyasztották. Ezen kívül a génkifejeződési profil (a szív- érrendszeri betegség kifejlődését illetően) is javult.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.