Cukorbetegeknek recept kombinációk

Cukorbetegség
PUBLIKÁLÁS: 2009. november 27. 00:00
Igenis lehet cukorbetegként egy jót enni, nem is akármilyen jót. Néhány receptet ajánlunk azoknak akik jól akarnak lakni.

Igenis lehet cukorbetegként egy jót enni, nem is akármilyen jót. Néhány receptet ajánlunk azoknak akik jól akarnak lakni.

KŐRÖZÖTT

Hozzávalók: 4 személyre

20 dkg sovány túró

1 dl tejföl, 72%-os,

5 dkg vöröshagyma

fűszerpaprika

őrölt kömény

snidling

Elkészítése: A túrót villával összetörjük, vagy szitán áttörjük. A vöröshagymát ízlés szerint lereszeljük, vagy apróra vágjuk. Az áttört túrót összedolgozzuk a tejföllel, és a fűszerekkel. Kicsit hagyjuk összeérni. Kenyérre kenve apróra vágott snidlinggel díszítjük.

Tápérték 1 adagban:

E:82 kcal Sz:4 g

ZÖLDFŰSZERES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 4 személyre

20 dkg sovány túró

5 dkg light margarin

1 csomag kapor

snidling

1 csomag petrezselyem zöld

1 szál zeller

Elkészítése: A túrót villával összetörjük, majd a margarinnal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrénybe tesszük és megvárjuk míg kissé összeérik.

Tápérték 1 adagban:

E:71 kcal Sz:1 g

CUKKÍNIKRÉMLEVES

Hozzávalók: 4 személyre

60 dkg cukkíni

1-2 gerezd fokhagyma

5 dkg vöröshagyma

1,5 dkg margarin

1 evőkanál liszt

1 dl tejföl, 12°/-os

őrölt szerecsendió

őrölt bors

tyúkhúsleveskocka

Elkészítése: A megtisztított cukkíniből 40 dkg-ot felteszünk főni a leveskockával együtt kb. 1 liter vízzel, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, szerecsendióval. A margarinon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott hagymát, majd üvegesre pároljuk. A megfőtt cukkínihez hozzákeverjük a hagymás rántást. Tejföllel behabarjuk, ízlés szerint borsozzuk, majd turmixoljuk. A csíkokra vágod maradék cukkínit levesbetétként belefőzzük.

Tápérték 1 adagban:

E:113 kcal Sz:9,8 g

ZÖLDBABLEVES

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg zöldbab

1 evőkanál olaj

2-3 gerezd fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma

1 csomag petrezselyem zöld

1 db tyúkhúsleveskocka

fűszer paprika - 1 dl tejföl, 12%-os

2 evőkanál liszt

Elkészítése: A felmelegített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagy­mát, megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Ízesítjük sóval, a petrezselyem zöld felével, péppé zúzott fokhagymával, végül beletesszük a kb. 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Fedő alatt puhára főzzük, liszttel, tejföllel behabarjuk. Frissen vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.

Tápérték 1 adagban:

E:138 kcal Sz:16,5 g

BORJÚSZELET ZÖLDSÉGKÖRETTEL

Hozzávalók:4 személyre

4 db egyenként 10 dkg-os borjúborda

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál liszt

2 evőkanál olaj

4 dkg margarin

1 marhahúsleves-kocka

50 dkg karfiol

25 dkg zsenge zöldbab

25 dkg répa

30 dkg mélyhűtött borsó

1/2 dl fejföl, 12%-os

1 csomag petrezselyem zöld

Elkészítése: A húst a széleken és a csontoknál kicsit bevágjuk, hogy sütéskor ne ugorjon össze, gyengén megsózzuk. Megtisztítjuk a fokhagymát, és pépesre zúzzuk. Felforrósítjuk az olajat, a bordát lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük. Megkenjük a zúzott fokhagymával. 1-2 dl forró vízbe belefőzzük a húsleveskockát, ráöntjük a bordákra és lassan, fedő alatt pároljuk. A húst néha megforgatjuk, ízlés szerint borssal megfűszerezzük, és puhára pároljuk. Megtisztítjuk a karfiolt és a sárgarépát. A zöldségeket ízlés szerint felaprítjuk, és megpároljuk. A tejfölt és apróra vágott petrezselyem zöldet a margarinnal felmelegítjük, és a párolt zöldségeket tálalás előtt átforrósítjuk benne.

Tápérték 1 adagban:

E:434 kcal Sz:28,7 g

LECSÓS MARHASZELET

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg marhalapocka (sovány)

8 dkg húsos füstölt szalonna

2 evőkanál olaj

20 dkg zöldpaprika

10 dkg paradicsom

10 dkg vöröshagyma

Elkészítése: A lesózott marhahúst vékony szeletekre vágjuk, elősütjük, majd egy nagyobb lábasban félretesszük. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonnakockák zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, sóval, majd a paprikát, paradicsomot hozzáadva elkészítjük a lecsót. Mikor a lecsó félig elkészült, ráöntjük a marhaszeletekre, és együtt készre pároljuk. Tarhonyával, rizzsel (szárazon 5 dkg) tálaljuk.

Tápérték 1 adagban:

E:320 kcal Sz:4,5 g

RAKOTT TÖK

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg pulykacomb filé darálva

8 dkg rizs

1,2 kg főzőtök

10 dkg vöröshagyma

1 evőkanál olaj

1,5 dl fejföl, 12%-os

2 evőkanál lecsó

őrölt bors

fűszerpaprika

Elkészítése: Felhevített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és összepirítjuk. Ezután kevés vízzel felöntjük, fedő alatt megpároljuk. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Előfőzzük a rizst, közben a tököt legyaluljuk. A tepsit vagy hőálló tálat olajjal kikenjük, aljára terítjük a gyalult tök felét, ráterítjük a darált hússal összekevert, előfőzött rizst, majd a tetejére újra zöldséget rétegezünk. Tetejét meglocsoljuk a tejföllel, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje színt kap. Aki szereti, készíthet hozzá kapormártást is.

Tápérték 1 adagban:

E:398 kcal Sz:35,5 g

RÁNTOTT CUKKÍNI

Hozzávalók: 4 személyre

60 dkg zsenge cukkíni

6 dkg liszt

1 db tojás

2 evőkanál tej

6 dkg zsemlemorzsa

3 dl olaj

Elkészítése: A megtisztított cukkínit 1 cm vastag szeletekre vágva gyengén lesózzuk, kb. egy óráig állni hagyjuk, majd bepanírozzuk a lisztbe, kissé felvert tojásba és zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban kisütjük.

Tápérték 1 adagban:

E:306 kcal Sz:31,6 g

GYÜMÖLCSÖS PUDING

Hozzávalók: 4 személyre

1 tasak gyümölcsízű pudingpor

5 dl tej, 1,5%-os

3 evőkanál édesítőszer

20 dkg tisztított félkemény őszibarack

20 dkg kivi

Elkészítése: A megtisztított gyümölcsöket felvágjuk apró kockára, de díszítéshez hagyunk néhány cikk őszibarackot, és négy vékony karika kivit. A pudingport kikeverjük kevés hideg tejjel, majd a maradék tejet hozzáadjuk, folytonos keverés mellett forraljuk, addig, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a felkockázott gyümölcsöt és az édesítőport, és a pudingot hideg vízzel kiöblített tálkákba töltjük, vagy poharakba, majd lehűtjük. Fogyasztás előtt díszítjük a félrerakott gyümölcsökkel.

MÁLNAHAB

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg málna

4 db tojásfehérje

4 dkg fruktóz

Elkészítése: Fejenként félreteszünk 4-5 szem málnát díszítésre. A maradék málnát a tojásfehérjével és a fruktózzal kemény habbá verjük. Kompótos tálba porciózzuk, és a tetejét díszítjük a félretett málnaszemekkel. Készíthetjük folyékony édesítőszerrel is, hogy kevesebb legyen a szénhidráttartalma.

Tápérték 1 adagban:

E:84 kcal Sz:15 g Mesterséges édesítővel E:44 kcal Sz:5 g

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.