Igenis lehet cukorbetegként egy jót enni, nem is akármilyen jót. Néhány receptet ajánlunk azoknak akik jól akarnak lakni.
KŐRÖZÖTT
Hozzávalók: 4 személyre
20 dkg sovány túró
1 dl tejföl, 72%-os,
5 dkg vöröshagyma
fűszerpaprika
őrölt kömény
snidling
Elkészítése: A túrót villával összetörjük, vagy szitán áttörjük. A vöröshagymát ízlés szerint lereszeljük, vagy apróra vágjuk. Az áttört túrót összedolgozzuk a tejföllel, és a fűszerekkel. Kicsit hagyjuk összeérni. Kenyérre kenve apróra vágott snidlinggel díszítjük.
Tápérték 1 adagban:
E:82 kcal Sz:4 g
ZÖLDFŰSZERES TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 4 személyre
20 dkg sovány túró
5 dkg light margarin
1 csomag kapor
snidling
1 csomag petrezselyem zöld
1 szál zeller
Elkészítése: A túrót villával összetörjük, majd a margarinnal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrénybe tesszük és megvárjuk míg kissé összeérik.
Tápérték 1 adagban:
E:71 kcal Sz:1 g
CUKKÍNIKRÉMLEVES
Hozzávalók: 4 személyre
60 dkg cukkíni
1-2 gerezd fokhagyma
5 dkg vöröshagyma
1,5 dkg margarin
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl, 12°/-os
őrölt szerecsendió
őrölt bors
tyúkhúsleveskocka
Elkészítése: A megtisztított cukkíniből 40 dkg-ot felteszünk főni a leveskockával együtt kb. 1 liter vízzel, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, szerecsendióval. A margarinon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott hagymát, majd üvegesre pároljuk. A megfőtt cukkínihez hozzákeverjük a hagymás rántást. Tejföllel behabarjuk, ízlés szerint borsozzuk, majd turmixoljuk. A csíkokra vágod maradék cukkínit levesbetétként belefőzzük.
Tápérték 1 adagban:
E:113 kcal Sz:9,8 g
ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók: 4 személyre
40 dkg zöldbab
1 evőkanál olaj
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 csomag petrezselyem zöld
1 db tyúkhúsleveskocka
fűszer paprika - 1 dl tejföl, 12%-os
2 evőkanál liszt
Elkészítése: A felmelegített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Ízesítjük sóval, a petrezselyem zöld felével, péppé zúzott fokhagymával, végül beletesszük a kb. 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Fedő alatt puhára főzzük, liszttel, tejföllel behabarjuk. Frissen vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.
Tápérték 1 adagban:
E:138 kcal Sz:16,5 g
BORJÚSZELET ZÖLDSÉGKÖRETTEL
Hozzávalók:4 személyre
4 db egyenként 10 dkg-os borjúborda
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
4 dkg margarin
1 marhahúsleves-kocka
50 dkg karfiol
25 dkg zsenge zöldbab
25 dkg répa
30 dkg mélyhűtött borsó
1/2 dl fejföl, 12%-os
1 csomag petrezselyem zöld
Elkészítése: A húst a széleken és a csontoknál kicsit bevágjuk, hogy sütéskor ne ugorjon össze, gyengén megsózzuk. Megtisztítjuk a fokhagymát, és pépesre zúzzuk. Felforrósítjuk az olajat, a bordát lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük. Megkenjük a zúzott fokhagymával. 1-2 dl forró vízbe belefőzzük a húsleveskockát, ráöntjük a bordákra és lassan, fedő alatt pároljuk. A húst néha megforgatjuk, ízlés szerint borssal megfűszerezzük, és puhára pároljuk. Megtisztítjuk a karfiolt és a sárgarépát. A zöldségeket ízlés szerint felaprítjuk, és megpároljuk. A tejfölt és apróra vágott petrezselyem zöldet a margarinnal felmelegítjük, és a párolt zöldségeket tálalás előtt átforrósítjuk benne.
Tápérték 1 adagban:
E:434 kcal Sz:28,7 g
LECSÓS MARHASZELET
Hozzávalók: 4 személyre
40 dkg marhalapocka (sovány)
8 dkg húsos füstölt szalonna
2 evőkanál olaj
20 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
10 dkg vöröshagyma
Elkészítése: A lesózott marhahúst vékony szeletekre vágjuk, elősütjük, majd egy nagyobb lábasban félretesszük. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonnakockák zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, sóval, majd a paprikát, paradicsomot hozzáadva elkészítjük a lecsót. Mikor a lecsó félig elkészült, ráöntjük a marhaszeletekre, és együtt készre pároljuk. Tarhonyával, rizzsel (szárazon 5 dkg) tálaljuk.
Tápérték 1 adagban:
E:320 kcal Sz:4,5 g
RAKOTT TÖK
Hozzávalók: 4 személyre
40 dkg pulykacomb filé darálva
8 dkg rizs
1,2 kg főzőtök
10 dkg vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1,5 dl fejföl, 12%-os
2 evőkanál lecsó
őrölt bors
fűszerpaprika
Elkészítése: Felhevített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és összepirítjuk. Ezután kevés vízzel felöntjük, fedő alatt megpároljuk. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Előfőzzük a rizst, közben a tököt legyaluljuk. A tepsit vagy hőálló tálat olajjal kikenjük, aljára terítjük a gyalult tök felét, ráterítjük a darált hússal összekevert, előfőzött rizst, majd a tetejére újra zöldséget rétegezünk. Tetejét meglocsoljuk a tejföllel, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje színt kap. Aki szereti, készíthet hozzá kapormártást is.
Tápérték 1 adagban:
E:398 kcal Sz:35,5 g
RÁNTOTT CUKKÍNI
Hozzávalók: 4 személyre
60 dkg zsenge cukkíni
6 dkg liszt
1 db tojás
2 evőkanál tej
6 dkg zsemlemorzsa
3 dl olaj
Elkészítése: A megtisztított cukkínit 1 cm vastag szeletekre vágva gyengén lesózzuk, kb. egy óráig állni hagyjuk, majd bepanírozzuk a lisztbe, kissé felvert tojásba és zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban kisütjük.
Tápérték 1 adagban:
E:306 kcal Sz:31,6 g
GYÜMÖLCSÖS PUDING
Hozzávalók: 4 személyre
1 tasak gyümölcsízű pudingpor
5 dl tej, 1,5%-os
3 evőkanál édesítőszer
20 dkg tisztított félkemény őszibarack
20 dkg kivi
Elkészítése: A megtisztított gyümölcsöket felvágjuk apró kockára, de díszítéshez hagyunk néhány cikk őszibarackot, és négy vékony karika kivit. A pudingport kikeverjük kevés hideg tejjel, majd a maradék tejet hozzáadjuk, folytonos keverés mellett forraljuk, addig, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a felkockázott gyümölcsöt és az édesítőport, és a pudingot hideg vízzel kiöblített tálkákba töltjük, vagy poharakba, majd lehűtjük. Fogyasztás előtt díszítjük a félrerakott gyümölcsökkel.
MÁLNAHAB
Hozzávalók: 4 személyre
40 dkg málna
4 db tojásfehérje
4 dkg fruktóz
Elkészítése: Fejenként félreteszünk 4-5 szem málnát díszítésre. A maradék málnát a tojásfehérjével és a fruktózzal kemény habbá verjük. Kompótos tálba porciózzuk, és a tetejét díszítjük a félretett málnaszemekkel. Készíthetjük folyékony édesítőszerrel is, hogy kevesebb legyen a szénhidráttartalma.
Tápérték 1 adagban:
E:84 kcal Sz:15 g Mesterséges édesítővel E:44 kcal Sz:5 g
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.