Tihanyban mostantól azt is láthatja, hogyan étkeznek a szerzetesek

apátság
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 20. 11:07
Tihanyban mostantól azt is láthatja, hogyan étkeznek a szerzetesek

Három új kiállítás nyílt a Tihanyi Bencés Apátságban, amely a téli szünet után az Apátsági Rege Cukrászdát is újranyitotta a napokban - írja a Hírbalaton.

Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Pincében a szerzetesek asztalai mellett

Az apátság egykori pincéjében nyílt meg az egyik, A szerzetesek asztalánál című állandó kiállítás, amely a magyarországi szerzetesrendek táplálkozáskultúrában betöltött szerepét mutatja be. A tárlat látogatói megtudhatják, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől. Ezen kívül kisfilm, fotók, receptek és ételleírások segítségével ismerhetik meg a kolostori étel- és italkészítést.

A kiállítás bemutatja az apátsági sör böjtbeli szerepét, megismerhetik a látogatók a legkülönfélébb likőröket, gyógyitalokat, valamint a kolostori gazdálkodás egyik legfontosabb terméke, a sajt is megjelenik. A kiállítás segít megismerni a hal sokrétű, bonyolult szimbolikáját is a keresztény gondolkodásban. A kenyér és a bor pedig a szentség hordozójaként is megmutatkozik. A kiállítás érdekességeként megtekinthető néhány szerzetesek által írt magyar szakácskönyv, valamint két eredeti lap a bencés Jedlik Ányos háztartási naplójából és egy piarista számadáskönyv.

Kilátás az Apátsági Rege Cukrászda teraszáról Fotó: Tihanyi apátság /Facebook

Apátrétest is kóstolhatnak

Az Étkezési kultúra régen és ma a tihanyi apátságban című kiállítás pedig már a bencés szerzetesi életet mutatja be, amelyet az étkezési szokásokat is szabályozó Szent Benedek által 540 körül írt Regula határoz meg. Láthatók lesznek majd az apátság 18-20. századból fennmaradt számadáskönyve és számlái is, amelyekből pontosan kiderül, hogy mikor mit ettek és ittak a szerzetesek, ahogy az is, hogy a halfogyasztás milyen fontos volt már akkor is a szerzetesek körében.

Apátsági Rege Cukrászda terasza Fotó: Tihanyi apátság /Facebook

A szombaton nyíló, megújult, Apátsági Rege Cukrászda napfényteraszán kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatót tartanak az apátság konyhájáról. Ahol többek között meg lehet majd kóstolni az apátrétest, amely kifejezetten a tihanyi apátság édessége, és amelyet a mai napig is sütnek az apátsági konyhán. Az apátsági rétes különlegessége, hogy három eltérő töltelékű, mákos, diós és túrós palacsintát sütnek rétestésztában.

+1 tárlat a koronázási emlékekről

A IV. Károly-emlékszobában ugyanis egy kisebb kiállítást is berendeztek Koronázási emlékek: Királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában címmel, melynek keretében Bárány Krisztián - Bárány Dániel: A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film is látható, angol felirattal. A három kiállítást hétfőtől szombatig 10 és 16 óra között, vasárnap 11.15-től 16 óráig lehet látogatni.

A Tihanyi Bencés Apátságban egyébként jelenleg kilenc szerzetes él, akik a környék lelkipásztori feladatait látják el. Az apátságban lelkigyakorlatokat és számos kulturális programot - hangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat - rendeznek. Arról, hogy milyen feltételekkel lehet ma valaki tihanyi bencés szerzetes, az apátság Facebook-oldalán olvashatnak.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Már levendulaillat lengedez Tihanyban: szedésre fel!
A Levendula-heteken lesz levendulás-tűzhányós geotúra és népi hangszerekkel ismerkedés is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.