Hazánk legízletesebb úti célja a Mecsekben van

legízletesebb vendégváró úti cél
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 28. 07:38
Helyi gasztronómiára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte a "Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" díjat.

Az Európai Bizottság 2014-2015-ben már kilencedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,Kiváló Európai Desztinációk'' témában (EDEN). „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet a saját, helyi gasztronómiájára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület érdemelte ki - írja közleményében a Magyar Turizmus Zrt.

Mecsek Zöldút Egyesület

Az EDEN pályázat keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely különféle díjazásokban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is. A Magyar Turizmus Zrt. idei pályázatának címe: „Egy csipet Magyarország", témája a helyi gasztronómia mint turisztikai motiváció volt. A kiírásra 19 pályázat érkezett, a döntőbe öt pályázó került. A végleges döntést az OMÉK keretében rendezett szakmai záró-konferencián hozta meg a turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből álló döntőbizottság.

A„Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte el. Pályaművének címe: "Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld...S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma."

Nem fesztivál irányba fejlesztenek

A Mecsek Zöldút egy olyan szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szervez, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja. A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit.

Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában", a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban. A térségi fejlesztések nem „fesztivál-irányúak", csendes, egyszerre kevés turistát mozgató, minden évszakban és időpontban elérhető, környezetbarát, fenntartható programokat terveznek.

Fotó: III. Orfűi Helyi Termék és Kézműves Piac

A térségben nagy hagyománya van a falusi turizmusnak, minősített, napraforgós szolgáltatók, ökoporták, ökoturisztikai minősítésű szállások, szolgáltatások, éttermek, falusi/kistermelői vendégasztalok, többféle tematikus út (pl. Pécs Mecseki Borút, Mézes körút) áll a turizmus szolgálatában, őket összefogó civil szervezetekkel, csodálatos természeti környezetben a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetekben. A helyi őstermelők termékeit rendszeresen használják a vendéglátásban, illetve megvásárolhatók a helyi termék piacokon (Orfű, Kovácsszénája, Cserkút) - fogalmaz a közlemény.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.