Koleszterinben gazdag hétvégénk lesz

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2014. március 27. 15:31
Köpülhetünk vajat, készíthetünk túró rudit, nyalakodhatunk csokoládé-szökőkútból vagy pálinkás kupicából, de saccolhatunk sonkát centire is. És csak az ússza meg karcagi birkapörkölt, szatmárcsekei töltöttkáposzta és gyulai kolbász nélkül, aki nagyon akarja. Heti programajánlónkat csak a vegánok nem fogják szeretni.

Debrecenben folyik a csokoládé

Szeretné megkóstolni a világ legfinomabb csokiját? És Debrecen város csokoládéját? Azt tudja, hogy mitől különlegesek a kézműves csokoládék? – így csalogatják a szervezők a hétvégi Csokoládénapokra a látogatókat az esemény Facebook oldalán. Másodszor találkoznak a debreceni Kölcsey Központban a csokoládérajongók és a hazai kézműves csokoládégyártás mesterei, ahol idén a város saját mézeskalácsos, mogyorós csokoládéját is megkóstolhatják.

Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Justin Sullivan / Europress / Getty
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kathryn Scott Osler / Europress / Getty

Lesz sütöde, ahol mindenki elkészítheti saját süteményét egy olimpiai bajnok pékmester segítségével, a csokigyárban készíthetünk bonbont, pörkölhetünk kávébabot, de lesz baristabemutató, marcipánszobrászat, grillázskészítő bemutató, és még számtalan program, ahol kötelező mindent szagolni és ízlelni. A Csokoládénapokra a felnőtt belépőjegy 1600, a gyerek 1300 forint, amelyből 600 forint ott helyben levásárolható. A legkisebbek az édes játszótéren szórakozhatnak majd, miközben egész nap csak csorog a csokoládé a szökökútból.

Népi ízek Újbudán

Újbudán meg a pálinka folyik, ugyanis itt hungarikumok és népi ízek bemutatóját és kóstolóját tartják március 30-án. Lesznek majd Panyolai és Bolyhos pálinkák, tokaji és szekszárdi borok, de középpontba kerül a szikvíz és a fröccs is. Két kupica között megtudhatjuk, hogyan készülnek a Mohácsi Busójárás jelmezei, a kalocsai mintás ruhák, a tótkomlósi csíkos rongyszőnyegek és a beregi keresztszemes hímzések. Megkóstolhatjuk a karcagi birkapörköltet, a szatmárcsekei málékásás töltöttkáposztát, a csabai és tótkomlósi kolbászokat, a hortobágyi halászlevet és sült halakat, az ajaki mangalicából készült füstölt húsokat és a tarpai lekvárt, amely ízes és édes, mint a nektár – ígéri az esemény Facebook oldala.

Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Justin Sullivan / Europress / Getty
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kathryn Scott Osler / Europress / Getty

A színpadon többek között láthatjuk a hungarikummá nyilvánított táncház módszert, mint a szellemi örökség átörökítésének magyar modelljét, a nagyecsedi lakodalmast és a Szatmár Táncegyüttest. De ha úgy tartja kedvünk, rophatjuk a Budapesti Operettszínház, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy nótáira is, miközben a gyerekek jó hangulatáról Paprika Jancsi Bábszínháza és Csúzlizdája gondoskodik.

Gyulán a kolbász tekeredik

Három napon át tart a Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra, azaz a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vására, versenye és kiállítása. A háromnapos programnak a Gyulai vár melletti Almássy kastély ad otthont, ahol több ország kiállítói és hentesei várják portékáikkal a húsevő vendégeket és versenyeztetik termékeiket egy szakértő zsűri előtt. Sonkasaccolással, sonkaszobrászattal, egész napos kóstolással és főleg népzenei koncertekkel várják a Gyulára látogatókat. A városról korábban is adtunk tippeket, melyeket itt olvashat.

Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Justin Sullivan / Europress / Getty
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kathryn Scott Osler / Europress / Getty

Fehérváron halászlé rotyog

Szombaton a Palotavárosi tavaknál rendezik meg a Fehérvári Halünnepet, ahol a horgászok egyúttal meg is nyitják a pecázási idényt egy verseny formájában. Azonban nemcsak botokkal, de fakanalakkal is versenyezhet bárki, miközben a család fiatalabb generációja kölcsönkapott felszereléssel tanulhat meg horgászni. A szervezők oldtimer-bemutatóval, népi játékokkal, bográcsos halászlékóstolóval, koncertekkel és hatalmas ugrálóvárral készülnek. A programokról részletesebben itt talál információt.

Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty
Fotó: Justin Sullivan / Europress / Getty
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Sódarmustra
Fotó: Székesfehérvár város honlapja
Fotó: Kézműves magyar ízek vására
Fotó: Kathryn Scott Osler / Europress / Getty

Budán sajtvásár lesz

Hétvégén a fővárosi Millenáris „B" csarnokában a Magyar Ízek Vásárát rendezik meg, amelynek idei központi témája a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények. A hétvégi kétnapos eseményen 150 hazai kistermelő portékáit kóstolhatjuk meg, akik többek között igazi házi készítésű túrórudival, bivalytej készítményekkel és frissen köpült vajjal is készülnek. A harminc sajtmester 72 ezer liter tej felhasználásával közel hatezer kilónyi sajtot készít, miközben színpadon mutatják be a tej különféle felhasználási módját.

A látogatók az 1500 forintos belépő leszurkolása ellenében láthatják, hogyan kell vajat köpülni, kiderül majd mi a jó minőségű aludttej titka, és hogyan kell házilag túró rudit készíteni. Emellett számos konyhai praktikával és titkos recept ötlettel is szolgálnak a minőségi kézműves sajtok kedvelőinek a helyszínen. A sajt mellé jóféle bor is dukál, amit helyben párosíthatunk. A rendezvény Borjour Zenit szombati programjában ugyanis magyar szőlőfajtákból készült borokat mutatnak be. A 4500 forintos belépő tartalmazza a korlátlan borkóstolást.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.