Halászlé, palacsinta, pálinka - a hétvége túlélésére

Gönc
PUBLIKÁLÁS: 2013. július 12. 18:22
Guinness rekordra készülő hétezer darab palacsinta, bajai halászlé lisztérzékeny halkedvelőknek és gönci barackból készült folyékony párlatok várnak a hétvégén mindazokra, akik igazán szeretik az ízeket.

Halászlé gluténérzékenyeknek is

Csütörtökön kezdődött, de vasárnapig tart a mára már komoly kulturális és turisztikai értékűnek számító Bajai Halfőző Fesztivál, amelyet számtalan színpadi és kulturális program színesít. A halfőző fesztivált évente hagyományosan július második szombatján rendezik, ahova már nem csak Európából érkeznek a Bajáról elszármazott hazalátogatók.

Fotó: Bajai Halfőző Fesztivál/Tourinform.hu

A rendezvény sikerét garantálja a Duna és a Sugovica halban gazdag vize, a város mediterrán hangulata és barátságos légköre, és nem utolsó sorban a bajai emberek több évszázados tapasztalata, tehetsége és hozzáértése, mellyel a legfinomabb, legízesebb halászlét készítik.
Ezt az igazi bajai halászlevet pedig bárki megkóstolhatja a Petőfi-szieten és a Szentháromság téren található Szabadtéri Halászcsárdában, míg gluténmentes tésztával készült változatát Mester Család Üzemében próbálhatja ki.

Palacsinta éjjel-nappal

Július 13-án, szombaton rendezik meg Mátraterenye / Nádújfalu községrészben a negyedik Palacsinta Fesztivált, ahol az ígéret szerint közel "1000 féle ízű" palacsintát kóstolhatunk. A széles palacsinta kínálat mellett, egész nap színes gasztronómiai és kulturális forgataggal várják az odalátogatókat.

Fotó: Gecse Margó / palacsintafeszt.matraterenye.hu

A szervezők azonban idén még egy lapáttal rádobnak az élvezetre, ugyanis 24 órás Guinness Rekord kísérletet indítanak szombaton délelőtt 9 órai kezdettel egészen vasárnap 9 óráig. Ez alatt az idő alatt a dombrádi Pokol Krisztián szeretné megdönteni a saját rekordját, ami annyit jelent, hogy egymagának közel 7000! darab palacsintát kell kisütnie egyetlen nap alatt. Ezt a mennyiséget pedig ugye valakinek meg is kell enni. Ezért aki már ettől a néhány sortól is érzi szájában az újfalusi palacsinta ízét, annak mindenképp ott a helye.

A pálinka gönci barackból az igazi

A kajszibarack körül forog minden ezen a hétvégén Boldogkőváralján, ahol immár második alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot. A térség jellegzetes gyümölcséből a környéken elsősorban a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi, a ceglédi bíborkajszi, illetve a pannónia fajtákat termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.

A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly döntött úgy, hogy ezt a gasztronómiai különlegességet megismerteti a világgal. Ezért egy évvel ezelőtt rendezték meg az első Gönci Barackfesztivált a Pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők most is a szüret idejére időzítették az idei mulatságot.

Fotó: goncibarack.bestillo.hu

A július 12-től 14-ig tartó vigasságon barackból készült finomságok - lekvár, szörp, palacsinta, krumplilángos, rétes, fagylalt és természetesen pálinka - várják a látogatókat, vasárnap pedig Fűszeres Eszter gasztroblogger főz ebédet.
A gasztronómiai élvezetek mellett együttesek, énekesek, többek között a Budapest Bár, az Alma, Rúzsa Magdi, a Számadó az Esthajnal Zenekar, a Gasztrobloggerek, a Csiribiri és a Bányai Unplagged Band szórakoztatják a Boldogkőváraljára látogatókat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.