Belföldi utazás

Addiktív minisütik az Akváriumban

Rimai Tímea

Létrehozva: 2013.03.21.

Libamájas, narancsos-céklás vagy éppen levendulás süteményt is kóstolhattak a résztvevők az idei Macaron napon. A kétezer forintos belépő ellenére komoly tömeg gyűlt össze március 20-án az Akváriumban.

Sosem értettük az olyan gasztronómiai vásárokat, sör-, bor-, pálinkafesztiválokat, ahol azért kell belépőt fizetni, hogy az ember odabent tovább folytathassa a költést. Látszólag egyedül vagyunk az értetlenségünkkel: az Akvárium klub dugig volt a szerda délután megrendezett Macaron napon. Még az elővételben 1500, a helyszínen 2000 forintos belépőjegy ellenére is.

A belépő mellé egyébként két macaron is járt, de jobb lett volna, ha nem adnak semmit. Ugyanis, ha az a citromos, fogfájdítóan édes, gumicukorra emlékeztető ízű furcsaság lett volna életünk első macaronja, valószínűleg az utolsó is marad. Ám amint ezen sikerült túllennünk, olyan különlegességekkel találtuk szembe magunkat, mint a sajttortás, narancsos-céklás, bazsalikomos-epres, feketeribizlis-kéksajtos, sós-karamellás, levendulás, vagy éppen libamájas macaron.

Ez utóbbit a Gundel standjánál kóstoltuk, és bár nem zártuk örökre a szívünkbe, be kell hogy valljuk, sokkal rosszabbra számítottunk. A kedvencünk végül a Sofitel étterme, a Paris Budapest Restaurant rumos-ananászos-vaníliás macaronja lett. Pont úgy roppant, mint ahogyan a nagykönyvben meg van írva, a belseje pedig gyakorlatilag elolvadt az ember szájában.

A Paris Budapest standjánál egyébként azt is megtudtuk, hogy a látogatók bár lelkesek, nem éppen bevállalósak: sokkal népszerűbbek a klasszikus ízek, mint az ínyencségek. "Az emberek megijednek a rózsavizes, vagy a sós-karamellás macaron hallatán. A legextrémebb, amit sokan meg mertek ma kóstolni, az az After Eight volt" – mondta el a Travelónak az egyik árusító hölgy.

Macaron-gyorstalpaló

"A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Házilag nehéz kivitelezni – nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá" – tudtuk meg korábban a Macaron nap szervezőitől.
A macaron egyébként eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból – elsősorban az olasz zsidókon, ill. a Karmelita nővéreken keresztül – , és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki.

Maga a rendezvény egyébként kifejezetten profi volt – a tavalyi brutális tumultushoz képest mindenképp. Bár az Akváriumban sem volt elhanyagolható méretű a főként trendi fiatalokból, kisgyerekes családokból és celebekből álló tömeg, mégis sokkal barátságosabb volt a nagyobb helyszínen megrendezett esemény. Pláne, hogy a kuponos fizetés bevezetésével gördülékenyebbé tették a vásárlási folyamatot.

Így ugyan azt nem mondanánk, hogy kényelmesen el lehetett volna férni, de legalább a standok körül nem volt akkora tömörülés, mint tavaly. Úgy tűnt, a macaronok mennyiségével is jobban felkészültek a kiállítók. Míg tavaly este 6-7 körül az jutott, ami maradt, most bőven volt választék. Az általunk megkérdezett pultok átlagosan 1500-2000 süteménnyel készültek az eseményre.

A macaronok mellett bubble tea, borospult, parfümök és bizsuk is voltak, de egyértelműen a 300 forintos egységáron kapható kis színes sütik vitték a prímet. A macaron tehát még mindig divatos, és válság ide vagy oda, meglepően komoly tömegeket mozgat meg két, darált mandulából és tojáshabból gyártott, ételfestéktől tarkálló, összetapasztott korong.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek