Hiszünk a szüret közösségi erejében

Badacsony
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 09. 22:50
Badacsonynak legyen saját étele, a borkínálat szempontjából arculata és legyenek olyan pincéi, amelyek a nyári szezonon kívül is nyitva vannak. Többek közt ez a tavaly ősszel megalakult Badacsonyi kör célja. A társaságot létrehozó négy borász közül kettővel, Laposa Bencével és Istvándy Gergővel a VinCE szakmai napján beszélgettünk. Három részes sorozatunkban a fesztiválon kiállító borászokat mutatunk be.
Dénes Dóra

Tavaly ősszel négy badacsonyi borász összefogott azért, hogy a régió borturizmusa fejlődjön. Ez csak egy rövid összefoglaló a célokból, amelyeket a részt vevő borászok megfogalmaztak, és a közösbe dobtak, van köztük realista, idealista és meglehetősen romantikus elképzelés is. Mindezekről a VinCE borfesztivál első, szakmai napján beszélgettünk a kört képviselő két, fiatal borásszal.

Szüretkor jönnek az ötletek

Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo

A történet úgy kezdődött, hogy a badacsonyörsi Váli Péter , Káptalantóti borásza, Istvándy Gergő, a badacsonyomaji Szeremley László és a Badacsony hegyi Laposa Bence a tavalyi szüretkor összegyűltek.

"Az ötlet Kardos Gábor barátunk fejéből pattant ki. A kör megalakulásának az apropója a klasszikus szüreti hagyományokat felidézése volt, egy picit visszaadjuk a szüretnek azt a jelentéstartalmát, ami a nagyüzemű termesztés mellett háttérbe szorult. Vagyis azt, hogy ez egy közösségformáló esemény" - vágott bele a történetbe Laposa Bence, hozzátéve, a jövőben ezt szeretnék nyilvánossá tenni, így bárki szüretelhet velük.

Az olaszrizling már nem lesajnált fajta

A közösségformálás jegyében a bazaltkúp jövőjéről kezdtek el beszélgetni. A borászok úgy látták, ahhoz, hogy a régió egységes arculatot kapjon, meg kell határozni a szőlőfajtákat, amelyekkel dolgozni szeretnének, a borstílust, amit képviselni szeretnének, és a mondanivalót, amit kommunikálnak. Sokak szerint a borászati rendszerváltás viszonylag későn érte el Badacsonyt, de a hosszú félédes szürkebarát-éra után az utóbbi években már fejlődés látható. Istvándy Gergő szerint az olaszrizling változása erre jó példa .

"A rizlinget sokáig gyenge minőségű bornak titulálták. De most már sikerül olyan tételeket felmutatni, amelyek túlmutatnak az addigi szinten. Gazdasági oldalról is látható már, hogy keresetté vált a rizling és nem egy lesajnált fajtáról van szó. A borvidéknek plusz érdekessége a rajnai rizling, ami ugyan világfajta, de Badacsonyban sikereket ért el. Sokan ezt a két fajtát házasítják, és ebből egy szép, elegáns bor készül."

Kell egy bortérkép

Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo

A további klasszikus fajták a szürkebarát, a kéknyelű, és muskotály, amelyeket a kör szintén népszerűsíteni szeretne. "Felvállalunk egy olyan eredetvédelmi rendszernek a kezdeményezését, ami hozzájárul ahhoz. hogy a borvidék iránt érdeklődők számára egy egyértelmű borkép rajzolódjon ki, és termékkör álljon a rendelkezésre" - tette hozzá Laposa Bence. Ez nem a közeljövőben valósul majd meg, addig is egyebek mellett a gasztronómiai marketing következik.

Istvándy Gergő, akinek családja mangalica-, szürkemarha- és rackatenyésztéssel is foglalkozik, úgy látja, itt az idő, hogy Badacsonynak saját étele legyen, de hogy mi legyen az pontosan, a társaság még nem döntötte el.

Kell egy badacsonyi étel

"Annyi biztos, hogy a szőlőlevelet felhasználjuk, és az is fontos, hogy balatoni településként a balatoni halakon alapuljon a kínálat. A tervünk, hogy bevonunk egy-két neves szakácsot, hogy ők vajon mit tudnak ebből kihozni. Fontos momentum, hogy a Badacsonyra jellemző ételt, vagy ételeket a kéknyelű fajtához szeretnénk ajánlani, akár helyi éttermekben. De szeretnénk elérni azt is, hogy akár távolabbi, neves éttermekben is felkerüljön az étlapra."

Abban a borászok egyetértenek, hogy éttermi kínálatban a Tapolcai-medence büszkesége még le van maradva, de úgy látják, a régió az utóbbi években vonzóbb lett. "Két-három éve megmozdult az állóvíz" - mondta Laposa Bence utalva arra, hogy a településnek van egy saját bor- és wellness hotelje, a Bonvino, és véleménye szerint a Liliomkert nevű, káptalantóti termelői piac is országos hírnévre tett szert. Ezt a turisztikai attrakciót egyébként lebontásra kötelezték tavaly novemberben, a jövője még kétséges.

Kellenek nyitva tartó pincék

Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo
Fotó: Páth Dániel / Travelo

"Szerencsére sok helyi borászatról elmondható, hogy olyan színvonalú vendéglátást nyújt, ami bárhol az országban megállná a helyét. Egyre inkább afelé tartunk, hogy Badacsony a tavaszi és őszi időszak között komplett szolgáltatást tud nyújtani, a Káli-medencével szinergiában" - véli Laposa Bence.

Mint azt a két borász elmondta, szeretnék, ha a helyi vendéglátós vállalkozásokra is ösztönző hatással lenne a kezdeményezésük, és - itt jön az idealizmus része - mindenki nyitna a másik felé és tanulnának egymástól.

"Nagyon fontos, hogy ha valaki a nyári szezonon kívül Badacsonyba utazik, találjon olyan pincét, ami nyitva van. Ez korábban sajnos nem volt jellemző. Ezért is jött létre a Borbarangolás nevű programsorozat húsz pincészet részvételével. Ennek a lényege, hogy február 9-től minden héten nyitva tart egy borászat, amelyik szombat esti borvacsorával várja a vendégeit. Van, aki ezt jazzesttel, swing bemutatóval egészíti ki, kinek milyen adottságai vannak. Van, ahol a család valamelyik tagja verset mond. A lényeg, hogy emberi legyen és személyes, annak a 20-30 embernek nyújtson maradandó élményt, akik aznap estére eljöttek."

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.