Belföldi utazás

Egy falat Párizs: idén is lesz Macaron Nap

Travelo

Létrehozva: 2013.02.27.

2013. március 20-án ismét lesz Macaron Nap. Az eseményből a tavalyi tömegnyomor miatt kiábrándultaknak jó hírünk van: idén a nU Bisztrónál tágasabb helyen, az Akvárium Klubban kerül sor a rendezvényre.

A 2013-as Macaron Napon várhatóan húsz magyar cukrászda mutatja majd be több ízben és színben készült macaronjait, az érdeklődők pedig vásárolhatnak belőle kedvük szerint. A rendezvény délután háromkor kezdődik és egészen este kilencig fog tartani, helyszíne az Erzsébet téri Akvárium Klub lesz. A jegyek elővételben 1500 forintba, a helyszínen 2000 forintba kerülnek, amelyért a készlet erejéig ajándék macaront is kapnak belépéskor az idejében érkezők.

"Már több nagy presztizsű cukrászdával megállapodtunk, például a Sarki Fűszeres, a Villa Bagatelle, a Gundel Cukrászda, a La Praline és a Centrál Kávéház egészen biztosan ott lesz a kiállítók között, de jelezte részvételi szándékát a Four Seasons Gresham és az elismert macaron készítő Korponai Péter is. Új színfolt, hogy az eseményen egy vidéki cukrászda is képviselteti magát, ez a Kiss Virág Cukrászda lesz Debrecenből" – írják a szervezők.

A macaron témához kapcsolódó konyhai eszközök, ékszerek és kis macaron szappanok is színesítik a palettát. Sőt, a Buubble Tea macaron ízű italokkal, Zólyomi Zsolt parfümőr pedig macaron ihlette illatokkal érkezik, hogy garantált legyen az édesség-túladagolás.

A szervezők azt ígérik, hogy a tavalyinál több nyereményjátékot tartanak majd, és értékes nyereményeket fognak kiosztani. A gyerekekkel érkezőknek pedig még színesebb programmal készülnek, a délután így a gyerekeké lesz.

Mi az a macaron?

"A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Ezután jön az érzés, amit senkinek nem kell magyarázni, aki evett már igazán jól elkészített macaront. A különleges ízek harmóniája, a macaron különleges állaga és nem utolsósorban változatos színvilága, ami igazán rabul ejti a macaron rajongókat. Aki kóstolt már valódi, szakszerűen elkészített változatot, megérti, hogy miért a nagy nemzetközi őrület. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük. Házilag nehéz kivitelezni – nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá" – írják a szervezők.

A macaron egyébként eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból – elsősorban az olasz zsidókon, ill. a Karmelita nővéreken keresztül – , és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki.

New Yorkban és Párizsban már sokéves hagyománya van a minden évben március 20-án megtartott Macaron Napnak. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott 2012-ben Budapest, amikor a nU Bisztróban megrendezték az első ilyen eseményt. Az első magyarországi Macaron Napon tizenegy cukrászat mutatkozott be, ezerháromszáz vendégnek összesen nyolcezer darab macaront adtak el aznap.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek