
"Szeretem a havazást. Az ember ilyenkor lassít, önmagára figyel, és jobban tud a pihenésre hangolódni" - fogadott bennünket Pauli Zoltán szállodaigazgató a Crocus Gere Borhotel ajtajában, ahová sarkkutató-lépésben menekültünk be a vízszintesen hulló hótól és széltől hátráltatva, ezért néhány ellenpéldát is tudtunk volna mondani. "Hogy átmelegedjenek, hoztam egy kis habzóbort" - tette hozzá.
Karácsony előtt néhány héttel a Magyar Turizmus Zrt. tanulmányutat szervezett a villányi borvidékre turisztikai újságírók számára. A gasztronómiai ismeretterjesztés és ivászat mellett az út olyan, egyedi élményeket is tartogatott, mint hogy megismerhettük a kistérségi összefogást a hóba ragadt kisbuszunk mentése alkalmából.
Az összefogás, mint a magyar borvidékek első számú szlogenje, olyan esetekben remekül működik, mint amikor péntekről szombatra virradó éjjel rengeteg hó lehullik, és szombaton, kora délután, a Pécsről Villány felé tartó, elhavazott úton sofőrünk Nagyharsánynál udvariasan jobbra húzódik, hogy a velünk szemben érkező autó kényelmesen elférjen. A gesztus ára az elakadás, mint kiderült, leugráltunk tehát a járműről, hogy kitoljuk a hóból. A busz azonban makacsul tartotta magát eredeti szándékához, és minden ellenerő dacára a hóval dúsan fedett árok felé sodródott.
Már csak néhány centiméter maradt hátra az árokba borulásig, amikor vendéglátónk, Furák Zoltán, a dél-dunántúli regionális marketingmenedzser lestoppolt egy, a hétvégén épp arra közlekedő, homlokrakodó munkagépet, és megszervezte a kiszabadításunkat. Az elakadást este is eljátszottuk a pécsi szállásunk felé tartva, csak akkor a mögöttünk veszteglő autósokkal összefogva az emberi erőforrás jobban hatott.
Nem volt éppen melegünk, amikor az első, buszos kaland után megérkeztünk Gere Attila családi hoteljébe, de a welcome drink után egyből a wellnessrészlegben akklimatizálódtunk, ahol a bort nem belső használatra tartják. A borvidékek feltörekvő slágere, a vinoterápia Villányban egyelőre - vagy végleg - csak itt érhető el.
A wellness kínálatból a szőlőmagos arcpeelinget választottam a hungarikum-natúrkozmetika jegyében. "Az arcradír fő alapanyaga a saját termesztésű szőlőből származó magőrlemény, amely vitamintartalma mellett antioxidáns hatású" - mondta a harminc perces kezelés közben a kozmetikus. A hozzáadott, hangulatos félhomály ugyan nem antioxidáns hatóanyag, de segít abban, hogy a kezelés után fiatalabbnak tűnjünk a tükörben. A fényekkel amúgy a hotelben érzékenyen bánnak. A medencék váltakozó, színes világítása, a bátraknak fenntartott, kültéri jakuzzi, illetve a szauna belső fényei és a földszinti Mandula étterem visszafogott fényei is fotogénebbé teszik a vendégeket.
Az étteremre a borvidék gasztrokínálatát bemutató, következő beszámolómban még visszatérek, most indultunk tovább, a város másik hírességéhez, Bock Józsefhez kézműves csokoládé- és borkóstolásra. Utoljára körülbelül hét évvel ezelőtt, májusban jártam Villányban, amikor is a Vitényi Pince-panzióból kiindulva a társaságunkkal igyekeztünk a környék összes pincéjét felfedezni. Néhány hely emléke sajnos megrongálódott az időnkénti filmszakadásokban.
Az azóta eltelt években néhány borvidék, mint a szekszárdi, az egri, vagy a Tokaj-hegyaljai sokat fejlődtek, új nevek, fiatalok tűntek fel, és a városi létből a szabad levegőre vágyó, kézműves borászok közül is páran ismertséget szereztek. A villányi tanninhercegségben ezalatt nagyjából azok maradtak a húzónevek, akik már a kilencvenes években is azok voltak.
Tiffán Ede volt az első, aki a villányi borvidékről az év bortermelője elismerést kapta. Az utóbbi években Gere Attila a bioborok felé indult, Gere Tamás és Zsolt a vidéken korábban háttérbe szorított kékfrankost rehabilitálta, Bock Józsefet felfedezték a kínaiak, a magyarok pedig többek közt a Sauska, a Vylyan, a Malatinszky Kúria, és Günczer Tamás borait. A Polgár Pince nyitott először a vendégek számára fenntartott, bérelhető bortrezort, hogy a törzsvendégek számát növelje, majd becsatlakozott a Wunderlich Pincészet, és mostanra ez elterjedt szolgáltatássá vált.
Baranya ékköve a gasztronómiai kínálatban is igyekezett fejlődni, és feltűntek olyan változások is, mint például az, hogy a Bock József családi panziója alatti borfeldolgozó üzem föld alatti birodalommá terebélyesedett egy hárommilliós eurós, uniós beruházásnak köszönhetően. Az első utunk a bortrezorokon és a barrique hordórengetegen át egy felszín alatti, asztrológiai ihletésű, kupolás terembe vezetett, amelyet rendezvényekre és esküvői helyszínként adnak bérbe.
A föld alatti séta után a nap szürreális eseményei sorában az a fejezet következett, amikor hét bort kóstoltunk 45 perc alatt a Kakasbonbon gourmet csokoládéi mellé, Bock József történeteivel kísérve. A bonbonkészítő Tésenyi Andrea nem tudott csatlakozni hozzánk, ezúton üzenjük neki, hogy a legnépszerűbb tételek a fodormentás, és a tengerisós karamellás étcsokoládé voltak. Az első bor a 2012-es Hárslevelű volt, amelyet sárgabarackos, lime-os fehércsokival párosítottak.
"A hárslevelű fontos fajta, az egyik kedvencem, igazi hungarikum" - kezdte a borász, majd hosszan mesélt a villányi származású Teleki Zsigmondról, mert részben neki köszönhetjük a kötött talajú, hazai, történelmi bovidékek újjáélesztését az 1800-as évek végi filoxéra pusztítása után. Kóstoltuk a 2008-as Cabernet Franc Selectiont, és a vegetás illatú, 2009-es Syraht is, amiről hallhattunk egy történetet.
"A kilencvenes években sok borkiállításra jártunk, szerte a világban. Az ausztráloknál igen szép borokat kósoltunk, náluk lettem figyelmes a syrahra, amely mellett eltörpült a cabernet savignon. Akkoriban itthon az ajánlott szőlőfajtákon kívüli fajtákból 5%-ot tarthatott a termelő, és arra kapott támogatást. Gál Tibi, Debreceni Pali és én behoztuk ezt a fajtát. 1,2 hektárt telepítettem be vele a déli fekvésű Bocorban. A 2003-as syrahunk szűztermés volt." A család körülbelül 25 hektáros területtel rendelkezik, a boraikat többek közt Erdélybe és Észak-Európába, például Dániába importálják. A koppenhágai Bock Bisztró 2011-ben nyílt meg.
Visszatérve az asztalunkhoz, a poharak száma egyre csak szaporodott. A vastag, 2008-as Bock Cuvée-t sós, mákos étcsoki mellé kóstoltuk, a hozzá kapcsolódó asszociáció pedig a PortaGéza eredete volt. "A kisharsányi parasztember sosem fogadta el a portugieser elnevezést. A 80-as, 90-es években, amikor már vettem szőlőt, mindig azt mondták, Józsikám, van egy kis portagézám, megveszed? Európában a portugieser asztali kategória, ezen én változtatni szeretnék" - folytatta Bock József, és már el is jutottunk a kínai vásárlókig, akik a borász szerint Villányon kívül Szekszárdról, a Balatonról is sokféle bort vásárolnak, de a portugiesert speciel nem kedvelik, inkább a nagy vörösborokat, francia fajtákat. A ház csúcsbora, a Magnifico például népszerű az ázsiaiak körében.
A 2007-es Pinot Noir a tölgyfahordók trükkjeit juttatta a borász eszébe, és mire a kilépő Bock Fanni rozé gyöngyözőborra került a sor, már ismertük a család kedvenc síterepeit is.
Reggel a hóviszonyokat látva biztosra vettem, hogy Villányban rajtunk kívül teremtett lélek sem lesz, de mindkét vendéglátónk étterme tele volt. Persze, a borozásnak nincs szezonja. A következő alkalom, amikor esemény van a borvárosban, az a Vince napi, január 19-20-i hétvége. A hagyomány szerint a szőlősgazdák január 22-én az időjárásából és a metszett Vince-vesszők állapotából következtetnek az azévi szüret gazdagságára. Ha aznap olvad a hó és napos idő van, akkor jó bortermést remélnek.
Ezt a hagyományt több magyar borvidéken is ápolák, Villányban Pincéről-Pincére, Variációk Vincére elnevezéssel rendeznek különféle akciókat. Gere Attila és Polgár Pince hordómustrával és borvacsorával készül, a Janus Borház, a Joó és a Vylian Pincészet, valamint Gere Tamás és Zsolt a dűlőjáró program állomásai lesznek, és lesz még borvacsora Bockéknál, a Blum Pincészetnél és a Matias Borházban is.
Villányon és a térség kulturális központján, Siklóson kívül a környéken más települések is érdekesek, és kínálnak néhány téli programot. Szársomlyón január 26-tól február 9-ig tartják a Kikerics túrákat, Palkonyán január 11-én közösségi disznóvágást tartanak, amelyen minden turista résztvehet. Ebben az egyutcás faluban található egyébként a Pacisuli Lovarda a halastóval szemben, azok kedvéért, akik mozognának egy keveset. A falu látnivalói közé tartozik a domboldalt beborító, ötvenhárom présházból álló pincesor.
A Fekete-hegy lábánál fekvő Villánykövesden háromszintes, műemléki pincesort láthatunk, az itteni Hotel Cabernetből nordic walking túrákat szerveznek a borutat bejárva. Kisharsány is szép, ligetes pincefalu, Csarnóráról pedig Tenkes-hegyre lehet kirándulni.
A folytatásban a térség gasztrokínálata következik sok libamájjal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.