Soroksári gyilkosság: osztrák eseteket vettek elő

­Az osztrák rendőrség elővette az elmúlt évek megoldatlan gyilkossági ügyeinek aktáit. A nyomokat összevetik a Soroksáron talált mintákkal.
­Az osztrák rendőrség elővette az elmúlt évek megoldatlan gyilkossági ügyeinek aktáit. A nyomokat összevetik a Soroksáron talált mintákkal.

Presztízskérdés a rendőrség számára a soroksári gyilkos kézrekerítése, a nyomozók minden követ megmozgatnak az ügy megoldása érdekében. Kardosné Gyurik Krisztinát 2013. szeptember 25-én ölték meg támadói, a holttestet lemeztelenítve találták meg.

A rendőrség feltérképezte Krisztina kapcsolatrendszerét, tanúkat hallgattak ki, az asszony férjét hazugságvizsgálatnak is alávetették – eredmény nélkül. A Bors úgy tudja: a nyomozók a begyűjtött információkat összevetik több, az elmúlt években elkövetett bűncselekmény adataival, s nem csak a magyarországi, hanem a szomszédos országokban történt támadásokkal is próbálnak közös pontokat találni.

Az ausztriai sajtó nemrég arról számolt be, hogy az osztrák zsaruk újra megnyitották a magyar határ közelében történt, eddig felderítetlen gyilkosságok aktáit. Minden bizonnyal új információ birtokába juthattak. 2005 és 2010 között négy nővel végeztek Bécs és Alsó-Ausztria környékén, a tettes hasonlóan elvetemült módon bántalmazta áldozatait, mint a soroksári elkövető. Az áldozatok prostituáltak.

2010-ben Norbert Janitsch főhadnagy, a burgenlandi tartományi rendőrség munkatársa úgy nyilatkozott: valószínűleg sorozatgyilkossággal van dolguk. Az osztrákok a magyar és a szlovák rendőrség segítségét kérték. Akkor a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a Borsnak megerősítette a megkeresés tényét, igaz, hivatalos felkérést nem kaptak nyomozásra.

Beszédes körülmény, hogy az osztrák ügy újbóli felhevítése után néhány hónappal németül beszélő, kutyás rendőrök jelentek meg a soroksári gyilkosság helyszínén, és szagmintákat rögzítettek.

– A gyilkosokról továbbra sem tudunk semmit, a rendőrség nem kommunikál velem. Valóban német nyelven beszélő rendőrök vizsgálták át a helyszínt, de hogy találtak-e valamit, azt nem tudom – mondta a Borsnak az áldozat férje, Kardos Lajos.

A rendőrség szűkszavú, az ORFK a soroksári nyomozásról nem kíván nyilatkozni.

1. 2005. január 9., Graz: az A2-es autópálya mellett megégett nő holttestére találtak. Az áldozat a 23 éves ukrán Olga T.

2. 2007. augusztus 6., Bécs: a 23 esztendős Katerina Vavrová cseh prostituáltat leszúrták és megégették.

3. 2008. október 4., Alsó-Ausztria: az 53 éves Anna T.-t brutálisan bántalmazták.

4. 2010. május 29., Bécs: a 24 éves Petja Filkova bolgár örömlányt leütötték, majd megégették.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors