Rákkeltő gyógyszert szedett Végvári Ádám

A Neoton zenésze csak remélheti, hogy a nemrég betiltott, szennyezett hatóanyag nem károsította a szervezetét. Dühös, amiért csak most vonták ki a forgalomból.
A Neoton zenésze csak remélheti, hogy a nemrég betiltott, szennyezett hatóanyag nem károsította a szervezetét. Dühös, amiért csak most vonták ki a forgalomból.

Súlyos jelzőkkel küldte el melegebb éghajlatra a felelősöket Végvári Ádám, aki, sok ezer pácienshez hasonlóan, mos­tanáig az egyik betiltott alapanyagú vérnyomáscsökkentőt szedte. Mivel ez vált be neki, a többi készítmény mellékhatásait nem bírta, kénytelen kitartani emellett, de ezentúl egy másik gyógyszergyár termékét fogja szedni.

Ahogy ő sem, senki más sem tudja, hogy a hibás vivőanyag mennyi és milyen kárt okozott a szervezetében, de orvosi körökből nem túl jó hírek érkeznek erre vonatkozóan. Az OGYÉI július eleji sajtótájékoztatóján ugyanis el­mondták: a Kínában gyártott valsartan hatóanyag karcinogén, azaz rákkeltő anyaggal szennyeződött.

– Én is szedek valsartantartalmú gyógyszert – írta Facebook-oldalán a zenész, akinek mostanság még fokozottabban kell óvnia egészségét, hiszen zajlik a nyári turné, és készülnek az októberi nagy, arénás Neoton-koncertre is. Végvári azért is csúnyán nekiment a felelősöknek, amiért csak három hét után született meg a káros hatóanyag vizsgálati eredménye.

A vegyészként végzett zenész azért háborodott fel, mert most az egészsége forog kockán © DFP, Thinkstock

Mint a nemrég kiderült, egy kínai gyártó egyik alapanyaga miatt függesztették fel a hónap elején közel harminc vérnyomásszabályzó gyógyszer forgalmazását. A hatóság azonban engedélyezte a forgalomban lévő adagok szedését, azzal a javaslattal, hogy mielőbb cseréljék le azokat.

– Első szakmám ve­gyész, ezért is háborodtam föl ennyire, hiszen most az egészségem forog kockán – mondta a Borsnak Végvári Ádám.

– Egy ilyen hibát egy nap alatt ki lehet deríteni, semmi esetre sem kell hozzá három hét. Három éve derült ki, hogy szednem kell a gyógyszert, állító­lag túl kevés vizet ittam, ezért alakult ki nálam a magas vérnyomás.

Nem Végvári az egyetlen, akit utolér korunk egyik népbetegsége. Nyertes Zsuzsa májusban lett rosszul, azóta szed gyógyszert, ám az ő orvo­sa jóval szerencsésebben vá­lasztott.

– A premierem előtt ment fel a vérnyomásom, én egy másik fajtát kaptam az orvosomtól, amelyik nincs a tiltólistán. Cé­lom elhagyni, mert az életmódváltás a legjobb gyógyszer. Sokat pihenek, jógázni járok, sok időt töltök a lányommal, a családommal – mondta a Borsnak a színésznő.

Ne hagyjuk abba a tabletták szedését!

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számos vérnyomáscsökkentő gyógyszert vont ki a forgalomból, mert szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmaznak. A patikák július 30. és augusztus 31. között veszik vissza ezeket a készítményeket számla nélkül is. Betegen­ként viszont csak két bontatlan, lejárati időn belüli dobozt vesznek vissza. Dr. Kóczán István szerint vérnyomáscsökkentő szedése esetén keressük fel orvosunkat, hogy ne szakadjon meg a gyógyszer szedése, mert az súlyos problémát okoz.
– Ezt úgy kell elképzelni, mintha a gyógyszer szedése alatt kézzel összenyomnánk egy rugót. Ha hirtelen abbahagyjuk akkor az olyan, mintha elengednénk. Tehát nem áll vissza a normális szintre, hanem rögtön felcsap, ez pe­dig agyi és keringési problémákat is okozhat – mondta lapunknak a szakember. – A mostani helyzet viszont más. Amíg nincs felírva másféle, biztonságos gyógyszer, addig semmiképp se feledkezzünk meg róla, már csak azért se, mert igaz, hogy rákkeltő anyaggal fertőzött, de olyan kicsi dózisban, hogy ez a pár nap már nem okoz problémát – magyarázta az orvos.