Így előzhetjük meg a nyári ételmérgezést

ételmérgezés
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 16. 19:35
Néhány egyszerű tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertőzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni. Több fertőzés csak rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos megbetegedések is előfordulnak.

Néhány egyszerű tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertőzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni. Több fertőzés csak rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos megbetegedések is előfordulnak.

Nyáron gyakran a szabadban sütünk-főzünk és étkezünk, ezért megkétszereződik a fertőzések előfordulása. Némi odafigyeléssel és előrelátással a nagyobb baj megelőzhető.

Figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs. Ha a panaszok 24 óránál tovább tartanak, sürgősen forduljunk orvoshoz.

A leggyakoribb baktériumok

  • Aszalmonellafertőzést általában a nyers tojásban, húsban tejben elszaporodott baktériumok okozzák, gyakran tömeges fertőzések formájában, például esküvőkön, ahol a majonéz vagy egyes desszertek tartalmazhatnak nyers tojást.
  • AzE-coli 0157fertőzés leggyakrabban olyan helyiségekből indul ki, ahogy együtt kezelik a nyers és a főtt vagy sült húst.
  • Alisztériaa hideg készételeknél jellemzően előforduló fertőzés, mint az előre csomagolt szendvicsek, felvágottak, lágy sajtok és vagdalt húsok. Különösen veszélyes a gyerekekre, felnőttekre és a terhes nőkre.
  • ACampylobacterokozza a legtöbb megbetegedést, az összes ételmérgezések mintegy egyharmadát. Elsősorban a nyers csirke viszi át, fontos, hogy a húst mindenütt alaposan átsüssük, illetve főzzük.
Hölgy zöldséges ételt főz

A konyha tisztán tartása nagyon fontos az ételmérgezések megelőzésében. Soha ne nyúljunk kézmosás nélkül más ételhez nyers hús érintése után, például salátához.

A fertőzést kézmosással, a vágófelületek, deszkák, eszközök meleg, mosogatószeres lemosásával kerülhetjük el. Rendszeresen mosni kell a szivacsokat, törlőkendőket is.

Foto:123rf.com

A szavatossági időt soha ne hagyjuk figyelmen kívül, nem véletlenül tüntetik fel a csomagoláson. Különösen ügyeljünk a már felbontott élelmiszerek tárolására, tartsuk be az erre vonatkozó utasításokat.

Figyeljünk arra is, mit tartunk a hűtőben. Tároljuk külön a kész és a nyers termékeket, a nyers húst becsomagolva lehetőleg a legalsó polcon.

A nyári időszakban gyakoriak az ételmérgezéses tünetek. A hőségben az ételek gyorsan romlanak, nem megfelelő tárolás vagy a higiéniás szabályok elmulasztása miatt is panaszok jelentkezhetnek.

Ha külföldre utazunk, még fontosabb, hogy figyeljünk arra, hogy mit és hol eszünk. Hallgassunk az idegenvezető tanácsaira, ha például nem javasolja a csapvíz ivását, igyunk palackozott vizet, sőt, fogmosáshoz, gyümölcs mosásához is ezt használjuk.

Nyáron veszélyforrást jelenthetnek a különféle fesztiválok, szabadtéri rendezvények és búcsúk, és bár a közegészségügyi hatóságoknál be kell jelenteni az ilyen eseményeket, és ellenőrzik is őket, nem árt, ha mi magunk is odafigyelünk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.