Az almaecet hatásait számos esetben dicsérik. Fogyásra, az emésztés könnyítésére, a vércukorszint csökkentésére is ajánlják, hogy csak néhányat említsünk. Mi mindenre jó azonban és miben a leghatásosabb?
Ecetsavas oldat, amely sok tápanyaggal rendelkezik. Az almából származó lé az alapja – más ecetekkel szemben azonban valószínűleg enyhébb íze és illata miatt népszerűbb.
Mi mindenre használható? Mi az, amire ne próbáljuk ki? Lássuk az almaecet tulajdonságait!
Egy tanulmányon belül túlsúlyos emberekkel itattak a kutatók 30-60 milliliter almaecetet, más folyadékkal higítva, s ők valóban gyorsabban veszítettek súlyukból, főként ami a hasi zsírt illeti. Nincs azonban bizonyíték rá, hogy a sok ecet fogyasztása nagy mennyiségű kilóvesztéssel járna.
Egyes diabéteszeseknél az almaecet segít kontrollálni a vér glükóz szintjét evés után – ahogyan az átlagos vércukorszintet is. Pár teáskanálnyi almaecet, vízben oldva evésidőben a legjobb. A magas vércukorszint idővel szívproblémákhoz, stroke-hoz és vaksághoz vezethet.
Az almaecet segíthet az inzulinszint csökkentésében evés után. Sejtjeinknek szükségük van erre a hormonra, hogy a vérből glükózt vegyenek fel az energiáért. Ám ha túl sok inzulin túl gyakran szabadul fel, a szervezet már nem lesz érzékeny rá – ez az inzulinrezisztencia állapota, amely 2-es típusú diabéteszhez vezethet vagy súlyosbíthatja azt.
Az almaecet – és bármely ecet – savas tartalma miatt elpusztítja a baktériumokat. Leginkább az ételeken működik, például a salátánk megtisztításához is használhatjuk. Vágás, seb fertőtlenítéséhez nem igazán ajánlott. A sav miatt meg is sértheti a bőrt.
Régóta jó tanács a hajat átöblíteni almaecettel, a hámlásos fejbőr ellen. Határozott bizonyíték ugyanakkor nincs rá, hogy az ecet megöli az élesztőgomba baktériumokat vagy a gombát, vagy eltávolítja a samponmaradványokat, esetleg savasabbá teszi a fejbőrt.
Egyesek úgy vélik, az ecet jó módszer arra, hogy megszabaduljunk a tetvektől, de a tudományos álláspont szerint az ecet a legkevésbé hatásos az egyéb otthoni praktikákat nézve.
Egy üveg ecet jól jön, ha a tengerparton medúzacsípés veszélyének vagyunk kitéve. Gátolja a medúzasejteket, azaz nematocisztákat, melyek mérget bocsátanak ki és sebet okoznak. Otthon forró vízzel is mossuk le a csípést!
Az ecet fehéríthet, de nincs túl jó hatással a fogzománcra, mely védi a fogunkat. Sőt, jobb, ha ecet fogyasztása után 30 percet várunk és csak ezután mosunk fogat. Használjunk inkább fehérítő fogkrémet.
Az almaecet sűrűjét tartják a leghatásosabbnak egészségügyi szempontból, mivel az élő baktériumok probiotikumként viselkednek – de erre sincs igazán tudományos bizonyíték.
A cikket folytatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.