Jól tesszük, ha szívesen esszük a dióféléket – egészséges rágcsálnivalók és kitűnő összetevők lehetnek salátába, különféle ételekbe is. De tudjuk-e, melyek a legjobb típusok?
A diófélék valóságos tápanyag-erőműnek számítanak. Értékes zsírokkal és növényi fehérjékkel rendelkeznek, melyek miatt igencsak előnyös a fogyasztásuk. Csökkentik a koleszterin-szintet, mérsékelik a szívbetegség és egyes rákfajták esélyét, ezért minden szempontból jónak mondhatók.
Ezt leginkább a tápanyagok szintje határozza meg, amelyeket egy adott diófajtában találunk.
1.Pisztácia: a diófélék egyik legjobb típusa a pisztácia - olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a lutein, mely fontos a szem egészsége szempontjából, de béta-karotin és E-vitamin is van benne. Segít mérsékelni a rossz (LDL) koleszterin szintjét a szervezetben, s megfelelő szívegészséget tart fenn.
2.Mandula: kiváló E-vitamin és magnézium-, valamint kalciumforrás. Egy koreai tanulmány rámutatott, hogy ha kb. 56 gramm mandula naponta javítja az összvérzsír szintjét, beleértve a trigliceridszintet. A Floridai Egyetem tanulmánya pedig állítja: rosttartalma növelheti a jó baktériumok mennyiségét a bélben, s általában jó egészséget eredményez.
3.Mogyoró: szintén az egyik a legjobb a diófélék között. E-vitaminban gazdag, mangánt és rezet tartalmaz. A mandula és a dió mellett az agy egészségének védelmében is jónak találták a kutatók.
4.Pekándió: nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és a szív egészségét elősegítő telítetlen zsírokat. A pekándió azon legjobb diófélék egyike, amely része lehet egy tudatos diabéteszt megelőző étrendnek.
5.Dió: a dió számos listán szerepel, amely a legelőnyösebb élelmiszereket sorolja fel – kétszer annyi antioxidáns van ugyanis benne, mint egyéb diókban, s rengeteg szívegészségre előnyös Omega 3-zsírsav. Amellett, hogy a szívre nézve igen jó, a dió fogyasztása segít csökkenteni a depresszió esélyét.
Általános bölcsesség egyébként, hogy nyers és/vagy sótlan dióból származik a legtöbb tápanyag, hozzáadott só nélkül. Egy, az European Journal of Nutrition szaklapban közölt tanulmány azonban rámutatott, hogy a száraz pörkölés (amely fokozza a dió ízét) és az enyhe sózás nem érinti a tápanyag-értéket.
Miközben a legjobb diófélék ideálisak rágcsáláshoz, remekül használhatók salátába, joghurthoz és zsemlemorzsa helyett, vagy akár liszt helyett is ledarálva. Akár dióvajjá is alakíthatók.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.