Bruttó fizetésüket kapják kézhez jövőre a kismamák

Az elmúlt években a kormány számos lépést tett annak érdekében, hogy ösztönözze a fiatalok gyermekvállalási kedvét.
Az elmúlt években a kormány számos lépést tett annak érdekében, hogy ösztönözze a fiatalok gyermekvállalási kedvét.

A Családvédelmi Akcióterv elemeinek köszönhetően egy év alatt mintegy 200 ezer család jutott támogatáshoz. A jelentősen javuló népesedési mutatók a Családvédelmi Akcióterv sikerességét támasztják alá.

Sikerült növelni a gyermekvállalási kedvet, az év első öt hónapjában csaknem 37 ezer gyermek született, a házasságkötések száma a csúcson, a válások száma pedig történelmi mélyponton van.

Fűrész Tünde © MTI

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatása szerint tavaly óta még tovább nőtt a Családvédelmi Akcióterv népszerűsége, a magyarok többsége ( tízből kilencen) mind a hét intézkedéssel egyetértenek és hasznosnak tartják azokat. Legnépszerűbbek a bölcsődefejlesztések, a babaváró támogatás és a CSOK. Azok közül, akik igényelték valamely támogatást, 20 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy enélkül nem biztos, hogy vállaltak volna gyermeket vagy újabb gyermeket. Tavaly a válaszadók kétharmada, idén pedig már háromnegyede mondta azt, hogy az akcióterv intézkedései egyértelműen javítják Magyarország népesedési helyzetét.

Egy évre visszatekintve, az eredmények tükrében trendforduló jelei látszanak – mondta el Fűrész Tünde, a KINCS elnöke. Jövőre a költségvetés tervezete szerint a kormány még többet fordít családtámogatásokra, aminek következtében a kisgyerekes családok anyagi körülményei egyre több élethelyzetben javulnak. Példaként említette a csecsemőgondozási díj (CSED) emelését, aminek köszönhetően a szülést követően az édesanyák fél évig a munkabérük teljes egészét megkapják, amiből csak a személyi jövedelemadót vonják le. Így a nettó jövedelmük magasabb lesz annál, mint amikor még dolgoztak. A negyedik gyermeküket szülő anyukák pedig a személyi jövedelemadó-mentességnek köszönhetően, a szülés utáni hat hónapban a bruttó fizetésüket kapják kézhez, hiszen nekik SZJA-t sem kell fizetniük.

Célunk, hogy a gyermekvállalás előtti akadályokat elhárítsuk, sőt jobb anyagi körülményeket biztosítsunk a családok számára, valamint a családbarát szemlélet és hozzáállás is egyre inkább a mindennapjaink részévé váljon - fogalmazott a KINCS elnöke.

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors