Orvos mondja: Ha minden nap ezt az egy ételt eszed, akkor tovább élhetsz

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2024. november 27. 15:30
A tél közeledtével különösen hasznos. Az áfonya számos módon fogyasztható.

Szakértők szerint egy csésze áfonya nemcsak az élettartamunkat növelheti meg, de a gyakori betegségek kockázatát is csökkentheti.

Az áfonya az egyik legegészségesebb bogyós gyümölcs Fotó: Pexels/Olga (Képünk illusztráció)

Az áfonya előnyei

A napi áfonyafogyasztás elhárítja a vastagbélrákot és csökkenti a koleszterinszintet. Dr. Neil Paulvin, a több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező hosszú élet és a regeneratív orvoslás specialistája arra biztatja az embereket, hogy hagyjanak fel az egészségtelen szokásokkal az egészségesebb élet érdekében. Ezeket a hatásokat saját bőrén is megtapasztalta és elárulta:

Az áfonya az egyik olyan élelmiszer, amelyet minden nap fogyasztok a hosszú élet elősegítése érdekében. Finomak, kalóriaszegények, és tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek páncélként védik a szervezetet a fertőzésektől.

A szakértő az áfonya fogyasztását többféleképpen is élvezi, akár joghurttal keverve, turmixban, vagy egyszerűen csak rágcsálnivalóként fogyasztva. Elárulta, hogy az áfonya prebiotikus hatású, ami szabályozza a baktériumokat. Továbbá kifejtette:

Mivel az áfonyának magas az oldható rosttartalma, segít eltávolítani az epét a bélrendszerünkből, valamint olyan dolgokat, mint a zsírsavak, sók, fémek és a bilirubin, egy olyan anyag, amely a vörösvértestek lebomlásából keletkezik. Ez a folyamat csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát is.

Az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek nemcsak az egészséges sejteket védik és ezzel segítik a DNS-javítást, hanem antociánokban is bővelkedik, ami jellegzetes kék árnyalatot kölcsönöz neki. Ezek elősegítik az agy, a szem és a szív egészségét, egyetlen csésze pedig a napi C-vitamin-szükséglet 16 százalékát biztosítja - írja a Mirror.

Egy több mint 16 ezer résztvevő bevonásával készült tanulmány szerint az áfonya és az eper fogyasztása akár két és fél évvel is késleltetheti a szellemi öregedést. Az ezekben a bogyókban található rostok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok bizonyítottan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőit.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.