Hiába van még hátra bő két hét, gőzerővel zajlanak az előkészületek, hogy egyszerre méltó módon és jókedvűen ünnepelhessük az ország születésnapját augusztus 20-án – és persze illő lakomával, amiről többek közt az Ízek utcája, az év három kenyere és Magyarország tortái gondoskodnak.
– Minden évben más-más étel van a középpontban a Magyar Ízek Utcájában, ez idén a pecsenye lesz – jelentette be Novotny Antal, aki társaival együtt 15 évvel ezelőtt egyik alapítója volt az Ízek utcájának. A pecsenye ötletét ő dobta be idén és úgy emlékszik, örömujjongással fogadta a többi szervező.
– Minden fajtáját és formáját igyekszünk felvonultatni: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye. A pecsenye szó kimondásától is összefut az ember szájában a nyál. Nyárson forgatunk malacot és sütünk ökröt is. Lesz tárcsás hússütés és hal nyárson. Bográcsosok garmadája érkezik és vadpecsenyéket is tálalni fogunk, köztük igazi kuriózum a Petőmihályfáról érkező csapat részeges nyula, már ezért érdemes eljönni – hangsúlyozta Novotny Antal.
A hagyományokhoz híven idén is megkóstolhatjuk a legjobb kenyereket. A Magyar Pékszövetség 12. alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. A Szent István napi kenyér kategóriájában a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyere bizonyult a legjobbnak.
Nagyon örülünk, hogy a király kategóriában idén elsők lettünk
– fogalmazta meg gondolatait Heim Endre, a kenyér megalkotója.
Viszonylag gyorsan megszületett a receptúra ötlete, mert alapjaiban ezt már 2017 óta használták. Ami újdonság volt, hogy nagyrészt a magas rosttartalmú durumliszttel dolgoztak vadkovászos technológiával, azaz a kenyér nem tartalmaz hozzáadott élesztőt.
Úgy emlékszem, hogy miután kitaláltam a receptet, már az első sütés is kiválóra sikerült
– árulta el a pékmester.
Az év innovatív kenyerének a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották. A kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.
– Azért választottuk az aranymetszés nevet, mert az arányosságot akartuk hangsúlyozni. Két évig kerestük a legoptimálisabb összetevőket. A négyféle liszt mellett elővettük a magyarságtudatunkat is, ezért dolgoztunk tokaji borral és az ehhez legjobban illő dióval, amit 24 órán keresztül áztattunk a tokajiban
– számolt be az összetevőkről Fülep Zsolt, a sütöde vezetője.
A Magyarország Tortája címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda, Lakatos Pál Spicces Füge Respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el.
– Az ötlet egy tavaly júliusi balatoni nyaralás alkalmával született, aminek a megvalósítása októberben kezdődött. Nagyon sok próbálkozásunk volt, és az ízlelésben részt vett az édesanyám, a három gyerekem és sok kollégám, az ő véleményük is fontos volt – mondta a cukrász.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztese a Kikelet elnevezésű kreáció. A tortát a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia a búzavirágos fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
A fekete tea belekerült minden rétegbe. Az alapíz hamar megvolt, de aztán több hétig kísérleteztünk a kivitelezéssel. A cukormentességet az alapanyagok adták
– számolt be Zsófia.
A Sétáló sütemény kategória győztese a Málnás-pisztáciás Pékfagylalt lett. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalttölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda, ezért ebbe teszik a süteményt. Ezzel megadták a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni.
– A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítettük ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét reszeltünk. Ez a három íz tökéletesen harmonizál egymással. Kinézetre fagylalt, de nem nyalni kell, hanem harapni. Amikor a három éves kisfiam azt mondta, hogy apa, ez nagyon finom, akkor tudtam, hogy elkészültünk – mesélte a Szinobor Kft. ügyvezetője, Éles Szilárd.
Díjaztak még egy sétáló süteményt, ami egy vajas kifli croissan formában, saját főzésű eperlekvárral.
– Erősségének tartom, hogy színezék- és adalékmentes kívülről és belülről is. A színét céklaliszttel értük el. A hatodik sütésünket már sikeresnek értékeltük. Nálunk 25-en dolgoznak, ez így egy elég erős vélemény lett
– mondta Tar György, a sokorópátkai Pedro pékség üzemvezetője.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.