Szereti a sört a pecsenye

Szereti a sört a pecsenye

recept
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 07. 13:30
A jó pecsenye titka a tökéletes malachús. Pecsenyét azonban nem csak frissiben, disznóvágáskor készíthetünk, a magyar konyha számos más változatát ismeri.
Bors

Disznóvágáskor a legjobb

A pecsenye, mint étel, szorosan összefügg a disznóvágással, gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle egy jó disznótor, amely során friss sült hús kerül az asztalra. Persze ez nem jelenti azt, hogy a saját konyhánkban ne készíthetnénk el. Hagyományosan friss disznóhúsból készül, leginkább sertéslapockából, sertéscombból vagy tarjából, de a bátrabbak marhával is próbálkozhatnak. A fűszerezése eltérhet, annyi azonban bizonyos, hogy a só és a bors kihagyhatatlan, ahogy a vöröshagyma és a fokhagyma is kötelező egy jó pecsenyéhez.

Ne hagyjuk veszni a levét

Szendrei Bence séf amondó: ha pecsenyéről van szó, akkor ő a rágósabb húsokat kedveli, mint sertéstarja, vagy akár egy marhalapocka. – A pecsenyehúsokat sütőben szoktam, többnyire nagyobb darabban, alacsonyabb hőfokon sütni. Tehetünk mellé gyümölcsöket és zöldségeket is. Ilyenkor érdemes a sütés közben locsolgatni a kisülő szafttal, de akár sör is mehet rá. Jó módszer a konfidálás is a pecsenyéhez: vegyünk egy mélyebb edényt, tegyük bele a befűszerezett húsunkat, majd öntsük fel annyi zsírral, hogy ellepje. Mehet mellé vöröshagyma és fokhagyma. Minimális hőfokon tegyük több órára a sütőbe, így gyakorlatilag a saját zsírjában fog elkészülni. Hagyjuk megdermedni, majd a kivett húsunkat szeljük fel és süssünk rá egy kérget serpenyőben. Figyelem: a finom húslé leülepszik az edény aljára. Ezt semmiképp se hagyjuk veszni! Ha túl hígnak találjuk, egy lábosban redukáljuk: sűrítsük be egy kis liszttel vagy keményítővel, és főzzük, mígnem mártásszerű állagot nem kapunk. Fűszerezhetjük, tehetünk bele egy kis bort is, a részletek már ránk vannak bízva. Tálaláskor öntsük le a felszeletelt húsunkat a pecsenyelével, kiválóan szaftossá fogja tenni az amúgy is zamatos ételünket – újságolja.

A fokhagyma kötelező

Buday Péter szakács szerint az igazi cigánypecsenye, vásári pecsenye vagy lacipecsenye tarjából készül, és bőségesen meg van fokhagymázva.

– A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágom, és egy kicsit kiklopfolom. Ha kell, lehártyázom, hogy ne maradjon rajta, mert a sütésnél összeugorhat. Egy szelet szalonnát bevagdalok, majd kisütöm a zsírját, ebből lesz hozzá a kakastaréj a tetejére tálalásnál. Sóból, borsból, piros- paprikából és jó sok fokhagymából pácot készítek, amibe érlelni hagyom a húsokat. Jó, ha hagyjuk egy éjszakát állni, hogy átjárják az ízek. A húsokat serpenyőben, közepesen erős tűzön sütöm ki puhára, jó sok fokhagymával, ami a lelke az egésznek. Ha kész a hús, a maradék húszsiradékban nagyobb szeletekre vágott hagymát pirítok, amit a végén ráhalmozok. Köretnek friss kenyér, krumpli, paszternák és savanyúság is jól passzol hozzá. Melegen és hidegen, zsírjában is szokták fogyasztani – mondja.

Töltve is finom

A labanc- vagy kurucpecsenye receptje pofonegyszerű. A karajszeleteket vágjuk vastagabbra és picit klopfoljuk ki. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát, az egyiket pedig kenjük be mustárral is. Tegyünk rá egy-egy szelet sajtot és sonkát, majd hajtsuk félbe, és tűzzük meg az oldalát néhány fogpiszkálóval. Hempergessük meg paprikás lisztben a hú­sainkat, majd előmelegített sütőben, párszor megfordítva, fél óra alatt süssük szép pirosra mindkét oldalát.

A diétázók is bátran ehetik

Az ország fitneszguruja, Schobert Norbi szerint egy friss sertéshúsból készült pecsenyénél nincs is jobb, és aki fogyni akar, az is nyugodtan eheti. Persze csak ésszel!

– A pecsenyehús számos jó dolgot tartalmaz, ami a szervezetünknek kell. Nincs benne szénhidrát, hasznos fehérjéket tartalmaz és könnyen felszívódó zsírokat. Még egy jó száraz fehérbor is megengedett mellé. A diétásoknak a köret a lényeg: én egy finom savanyúságot ajánlok mellé, de bármilyen Update kenyérrel is rettentően finom. A lényeg, hogy a krumplit és a fehér kenyeret kerüljük el – tanácsolja Norbi.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.