Titanic

Itt a bizonyíték: Elkerülhető lett volna az 5 ember életét követelő tengeralattjáró-tragédia

H.Á.

Létrehozva: 2023.06.24.

Bizonyító erejű e-mail üzenetek kerültek elő a tengeralattjáró állapotáról.

Újabb információk láttak napvilágot a Titan merülőhajó tragédiájáról, melyek alapján arra lehet következtetni, hogy elkerülhető lett volna az 5 ember életét követelő baleset, ha a vezérigazgató kellően körültekintően jár el. A kistengeralattjáró bevizsgálásáról szóló e-mailek legalábbis ezt igazolják.

Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
Az OceanGate Titan kistengeralattjáróról szóló e-mailek kerültek elő. Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT

A Titanic sorsára jutottak...

A legfrissebb feltevések szerint az OceanGate Titan nevű merülőhajó tulajdonosa, Stockton Rush nem törődött azzal, hogy milyen biztonsági óvintézkedéseknek kellene megfelelnie a turistahajónak. Mindez pedig közrejátszhatott abban, hogy az elsüllyedt Titanic felfedezésére indult kistengeralattjáró 5 utasa végül életét vesztette és ezzel a Titanicon elsüllyedt utasok sorsára jutott.

A biztonsági intézkedésekről szóló e-mailek alátámasztják, hogy a Titanic turista-tengeralattjáró biztonságával kapcsolatban nem volt minden rendben, amire a biztonsági szakértő fel is hívta a vezérigazgató figyelmét.

Rob McCallum biztonsági szakértő állítása szerint ő nem is egyszer figyelmeztette az OceanGate vezérigazgatóját, Stockton Rusht, hogy amíg egy független szervezet teljesen át nem nézte és megfelelően át nem vizsgálta a merülőhajót, addig annak használata kockázatos, sőt életveszélyes lehet az utasok számára.

A BBC által látott e-mailekben az is szerepel, ahogyan a biztonsági tanácsadó McCallum előre figyelmeztette Rusht.

Úgy tűnik végül a Titan merülőhajó a Titanic sorsára jutott. Sajnálatos tény, hogy mindkettő esetében azt hitték annak utasai, hogy elsüllyeszthetetlen.

A turistahajót elméletileg arra használták volna, hogy az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsát mutassa meg a luxusutazást megfizető utasainak. A balesetben a vezérigazgató mellett 4 további utas vesztette életét.

Az e-mail levelezésekből kiderült, hogy a biztonsági tanácsadó ráadásul többször is figyelmeztette a vezérigazgatót.

Amíg egy tengeralattjárót nem osztályoznak, tesztelnek és ellenőriznek le, addig tilos kereskedelmi mélymerülési műveletekre használni

– olvasható.

Arra kérem, hogy minden szempontból legyen óvatos és körültekintően járjon el a tesztelés és a tengeri próbák során

– szerepel egy másik levélváltásban.

A szörnyű tragédia óta számos kérdés merült fel a szakértőkben. Arra is keresik a választ, hogy vajon a kistengeralattjáró már a merülés során megsérülhetett vagy csak azután, hogy útnak indult, illetve nem akadhatott-e be valamibe odalent.

Ami az OceanGate korábbi merüléseit illeti, többször fordultak elő különféle problémák. Olyan is gyakran történt, hogy megszakadt a kommunikáció a merülőhajóval – hívta fel a figyelmet a Mirror.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek