Aktuális

Hínárral, esővel, bodorkákkal küzdöttek női horgászaink

Bors

2021. augusztus 27. péntek 10:15

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a női horgászválogatottal foglalkozunk. A lányok az 5. helyen végeztek az idei világbajnokságon.

Forrás: MOHOSZ

Az ötödik helyen végzett a hollandiai világbajnokságon a női horgászválogatott, amely címvédőként érkezett a rangos eseményre. A lányoknak nemcsak nyolc ország 40 versenyzőjével kellett megküzdeniük, hanem a pályával és az időjárási körülményekkel is. Az Almere és a Lage Waart csatornában ugyanis nem a nálunk megszokott méretű és mennyiségű halfajok vannak, de a pecásokat a rengeteg hínár és a heves esőzés is nehezítette.

A méret nem lényeg

– A méretesebb halak közül csupán dévérek értek, de azoknak a száma is elenyésző, így a mi taktikánk az volt, hogy apróbb kopoltyúsokra horgászunk – mondta a Borsnak a válogatott tagja, Gyulánszki Nikolett, aki egy példával érzékeltette, milyen nehéz terep volt.Egy-egy versenyen átlagban négy kiló felett szoktam fogni, itt viszont másfél kiló felett már extrának számított. Kis sügéreket és bodorkákat csaltunk elsősorban a horogra. 1-3 dekás halakat fogtunk, ez a magyarok számára roppant nehéz, hiszen ilyen picikre nem is horgászunk itthon. 22-es, 24-es horgokkal pecáztunk, amire extra kicsi szúnyogot tűztünk.

Készültek a nehézségekre

A válogatott már egy héttel korábban kiutazott a múlt hétvégi világbajnokságra, hogy alaposan feltérképezze a helyet és a körülményeket. Lemodellezték a reggel tíz órától délután kettőig tartó időszakot, hogy megtudják, ilyenkor milyen halak, milyen csalira, hol táplálkoznak.

– Az időjárásra viszont nem voltunk felkészülve. Hol sütött a nap, hol erősen fújt a szél, máskor ömlött az eső. Utóbbi miatt megnyitották a zsilipet, ami miatt nemcsak erősebben áramlott a víz, hanem tele lett békalencsével. Ez nagyon megnehezítette a dolgunkat, hiszen kellett olyan helyet keresnünk, ahol nem voltak „zöldségek”, mert ha rálógott a csali ezekre, akkor nem volt kapás. Sok időt vesztettünk ezzel – fogalmazott a világbajnok Niki.

– Ettől függetlenül én nagyon élveztem ezt az apróhalas pecát. Úgy gondolom, ebből rengeteget tanultunk, mert itt nem a gyorsaság számított, hanem az, minél kifinomultabban tudj horgászni, a legapróbb mozdításokra is azonnal reagálni kellett.

A dobogó volt a cél

A csapat bár címvédőként érkezett a Hollandiába, ezúttal sajnos nem sikerült megismételnie a 2019-es dél-afrikai sikert.

– A második, harmadik helyre esélyesek voltunk, éppen ezért kicsit csalódottak vagyunk. Ha dévéresebb pályán rendezték volna meg a versenyt, akkor nem lett volna kérdés az érem. Azt viszont mindannyiunk nevében mondhatom, rengeteget tanultunk a bodorkahorgászatról. A jövő évi franciaországi vb-t egy hasonló bodorkákkal teli csatornában rendezik meg. Úgy gondolom, az itt szerzett tapasztalatokkal ott már esélyesként szállunk harcba a végső győzelemért – zárta a magyar válogatott horgász.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

life.hu

Megszületett az egykori megasztáros énekesnő kisbabája: fotót is tett közzé a csöppségről

hirtv.hu

Nincs pénz tömegközlekedésre, de luxusbusz szállítja Miskolc polgármesterét

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

nemzetisport.hu

Vb 2022: Szalah vagy Mané biztosan kihagyja az idei világbajnokságot

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza

mandiner.hu

Spanyol és holland vadászgépek veszik át Bulgária légtere egy részének ellenőrzését

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

origo.hu

Vidám fazon és 5 literes fogyasztás: teszten a magyarok egyik új kedvence