Aktuális

Pofonegyszerű titka van, hogy ne durranjon ki a hurka – eláruljuk, mi az

Bors

Létrehozva: 2019.12.07.

A téli hónapok elengedhetetlen finomsága a májas és a véres hurka, hogy a sült kolbászról már ne is beszéljünk. A készítése azonban nem kétperces feladat, ráadásul sokak bosszúsága, hogy sütésnél kidurran a bőréből a töltelék. 

Diétázók is ehetik

Schobert Norbi amondó: a májas hurka az egyik legfinomabb magyar étel, minél több májjal. Akik pedig a súlyukra is ügyelnének, azok is fogyaszthatják némi odafigyeléssel. 

– Minél több máj van a hurkában, annál finomabb! Teszek bele tüdőt, májat, szívet, fejhúst és természetesen tokaszalonnát és hájat is. Fűszerek közül a só, a bors, a majoránna, a fokhagyma kihagyhatatlan. A pirospaprikával csak óvatosan, mert na­gyon megszínezi a hurkánkat, el is hagyható. A rizs méreg a szervezetnek, csak nagyon keveset tegyünk bele. Helyette jobb választás a rizsszemtészta, jól passzol hozzá.

– Abáljuk 70–80 fokon negyedórát, majd kész is. Csalamádéval, kovászos uborkával és mustárral eszem. Diétázók, figyelem: köretnek semmiképp se fehér kenyeret együnk hozzá, hanem válasszuk az Update, azon belül is a Keto veknit, így elkerülhetjük a felesleges kilókat – tanácsolja a fitneszguru.

Abáljuk a hurkát!

Buday Péter szakács szerint fa­héjjal bolondíthatjuk meg a véres hurkát, a vért pedig fontos, hogy folyamatosan kevergessük, hogy ne alvadjon meg.

– Tudni kell, hogy a hurka ré­gen a szegények eledele volt. Fehér hurkának hívták, kukoricadarával és a disznóvágásból megmaradt hússal dolgozták össze. A hús része nálam bőrkéből, lépből, tüdőből és szívből áll, amit abálok, azaz alacsony hőfokon főzöm úgy félórán át. Utána jöhet a darálás, majd a keverés.

– A véres hurka disznóvágáskor a legjobb. Én sózom, borsozom, pirospaprikát teszek bele, ízlés szerint mehet hozzá hagyma és fokhagyma is. Na­gyon szeretek egy csipetnyi fahéjat is adni hozzá, megbolondítja az egészet. Célszerű rizzsel összedolgozni, de lehet hagymán pirított zsemlével is. Majd jöhet a vér, ami a legjobb, ha a disznónak a saját vé­re, és nem boltban vásárolt. Sózzuk be, majd folyamatosan kevergessük kis hőfokon a tűzhelyen, így nem fog megalvadni. Öntsük a többihez, majd jö­het a töltés. Ne töltsük túl szorosra, mert könnyen kidurranhat, és figyeljünk, hogy a bél is minőségi legyen! Jöhet egy újabb abálás negyedóráig, és kész is a hurkánk. Köretnek kiváló hozzá savanyúság, kenyér vagy krumpli, de a legjobban a henteseknél kapható mustárt szeretem hozzá – mondja a szakács.

Be is lehet áztatni

Sokak számára okoz komoly bosszúságot, hogy bármit is csinálnak, sütés közben rendre kidurran a hurka. Buday Péter sze­rint ezt könnyen elkerülhetjük.

– A hiba ott kez­dődik általában, hogy túl vizesen és szorosan töltjük be a bélbe, így sütés közben a gőztől kidurran. Én azt javaslom, hogy kevés vizet töltsünk alá vagy bővebb zsiradékot (például úgy, hogy mellette sütjük a kolbászt), majd hideg sütőbe tegyük be, 130–140 fokon. Egy óra elég neki fólia alatt, majd egy picit pirítsunk rá, hogy keményebb legyen a bőre. Van, aki sütés előtt egy kicsit beáztatja, az is egy megoldás – javasolja Buday.

Magyar paprikától tűzpiros a kolbász

Noha elsőre a kolbásztöltés nem tűnik túl nőies feladatnak, a gasztro-műsorvezető, Marton Adrienn egy pillanatra sem riad vissza a feladattól, és kiváló fi­nomságot tálal az asztalra.

– Vegyes sertéshúst szoktam használni, lapockát és dagadót, szigorúan frisset! A szalonnát és a vékony sertésbelet 10 percig beáztatjuk hideg vízben, így alkalmasak lesznek a töltéshez. A húsokat ledaráljuk, majd jöhet a fűszerezés: só, bors, fokhagymapép és őrölt kömény. És ami a legfontosabb: kerüljük a bolti fűszerpaprikákat, csak is kizárólag termelőit vásároljunk. Ettől lesz tűzpiros és remek ízű a kolbászunk. Én édeset és csípőset is teszek bele, de ez már ízlés kérdése. Ha összedolgoztuk és betöltöttük, tegyük 100 fokra előmelegített sütőbe. Szúrjuk meg néhány helyen, hogy kifolyhasson a zsírja, és ne repedjen szét a bőre. Adjunk hozzá egy kevés vizet, majd 180 fokon, takarás nélkül süssük 45 percen keresztül. Imádom hozzá az ecetes gyöngyhagymát, de a házi kenyér és a mustár sem maradhat ki – újságolja a Borsnak Adrienn.

Marton Adrienn kolbászreceptje

1 kiló friss sertéshús vegyesen (lapocka és dagadó)* 500 gramm szalonna * 3 deka édes házi őrölt pirospaprika * 50 deka csípős őrölt pirospaprika * 1 teáskanál kömény * 50 gramm fokhagymapép * 3 evőkanál só * 1 méter vékonybél

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174077_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27586_resized.jpg?avcount=1714427713
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173853_auto_resized.jpg
vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169904_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elképesztő, amit Sallai a németektől kapott a pocsék tizenegyese után + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27573_resized.jpg?avcount=1714427713
origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714427713
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714427713
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú