Spenót vagy paraj, ugyanazt jelenti: selymes, zöld frissesség, egy harapás a tavaszból.
Bár sokszor a gyerekek kegyeiért küzdeni kell, a felnőttek remélhetőleg tudják a titkot. A szezon egyik legkorábbi friss zöldsége tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, rostokkal, és ami a lényeg: nagyon finom! A belőle készült tésztás finomságok pedig hipp-hopp lecsúsznak, és elmondhatjuk, hogy egészségesen étkeztünk.
Spenótrolád
Hozzávalók: 350 g spenót 50 g vízitorma 4 tojássárgája 1/2 csésze liszt 4 tojásfehérje só a töltelékhez: 50 g vaj 1/4 csésze liszt 100 g cottage sajt (szemcsés túró) 175 ml tej 75 g mozzarella sajt 50 g szárított paradicsom
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk és béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlemezt. Készítsünk elő egy tiszta konyharuhát. A spenótot forrásban lévő vízben blansírozzuk, majd jól szárítsuk meg. Ezután vágjuk apróra, ahogy a vízitormát is. Keverjük össze a tojássárgáját és a lisztet, majd adjuk hozzá a spenótot, fűszerezzük, és jól keverjük el.
Óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Majd ezt a keveréket kenjük rá szépen a sütőlemezre, és süssük 15-20 percig. Közben elkészítjük a tölteléket: olvasszuk meg a vajat egy kis serpenyőben, adjuk hozzá a lisztet, és főzzük egy percig. Keverjük hozzá a túrót, majd a tejet. Főzzük mindaddig, amíg be nem sűrűsödik.
Végül adjuk hozzá a mozzarellát, és vegyük le a tűzről. Amikor a spenótrolád megsült, borítsuk ki az előzőleg előkészített tiszta konyharuhára, majd annak segítségével tekerjük fel. Hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, tekerjük ki, és kenjük meg a túrós-sajtos töltelékkel, és a tetejére tegyünk aszalt paradicsomot. Tekerjük föl, és felhasználásig tartsuk hűtőben.
Azt nem állíthatjuk, hogy ha valaki elkészíti, majd elfogyasztja ezeket a süteményeket, rózsaszínben fogja látni a világot. Azonban a látványuk is jókedvre derít, és még az alkotás öröméről nem is beszéltünk. Vendégváró hétköznapokra, ünnepi menüzárásra stílusos megoldás azoknak, akik szeretik egy picit megbolondítani a sablonokat.
Csésze és csészealj cupcakes
Hozzávalók (24 darabhoz): 24 Marie keksz (vagy bármilyen kerek, édes keksz) világos rózsaszín vajas krém sötét rózsaszín vajas krém 24 mini rózsaszín cupcake-papír 125 ml eperlekvár 8 rózsaszín zseníliadrót (kreatívboltban kapható)
Kenjük be a kekszeket vékonyan halvány rózsaszín vajas krémmel. Körbe pedig vékonyan a sötétebbik krémből kenjünk neki szélt habzsák vagy egy kilyukasztott zacskó segítségével. Ezután kenjük le az egyes cupcake-eket is egy réteg világos rózsaszín vajas krémmel, és a szélén szintén sötéttel. Kanalazzunk egy kis eperlekvárt minden cupcake tetejére, majd a feldíszített cupcake-eket helyezzük a feldíszített csészealjak közepére. Vágjuk a zseníliadrótokat 3-3 darabra, és formáljuk úgy, hogy a csésze füle legyen. Nyomjuk rá kissé a cupcake-ekre.
Vajas krém
Hozzávalók: 100 g sótlan, puha vaj 225 g porcukor 1/2 teáskanál vaníliakivonat 1 evőkanál tej rózsaszín ételfesték
Keverjük simára a hozzávalókat. A rózsaszín ételfestéket aszerint adagoljuk, hogy mennyire sötét vagy világos rózsaszínre akarjuk a krémünket.
A világ egyik legegyszerűbb konyhai attrakciója egy finom saláta összeállítása. Végy hozzá kiváló minőségű, friss salátát, egyéb zöldségeket, kevés húst – vegák sajtot, vagy ami jólesik –, fűszerezd, kavard, locsold, és tálald. Kérdés?
Bulgursaláta
Hozzávalók: 15 dkg bulgur (kölessel is készíthetjük) 1 fej vöröshagyma 1 cs. hónapos retek 10 dkg kígyóuborka 10 dkg paradicsom 1 fej fejes saláta 1 cs. zellerzöldízlés szerint kapor 10 dkg pörkölt földimogyoró 10 dkg napraforgómag 1 dl olívaolaj 2 citrom ízlés szerint szerecsendió kurkuma só
A bulgurt többszöri átmosás és leszűrés után kétszeres mennyiségű vízben a fej vöröshagymával, kevés sóval és kurkumával megfőzzük. Amikor kihűlt, felkeverjük, egyenletesen elkeverjük benne az apróra vágott zöldségeket, a pörkölt földimogyorót és napraforgómagot, majd fűszerezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és frissen facsart citromlével, megszórjuk finomra vágott zellerzölddel, és lazán összeforgatjuk.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!