Bors-recept: kirakatban a spenótos tészták

tészta
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 21. 18:00
Spenót vagy paraj, ugyanazt jelenti: selymes, zöld frissesség, egy harapás a tavaszból.
Bors

Bár sokszor a gyerekek kegyeiért küzdeni kell, a felnőttek remélhetőleg tudják a titkot. A szezon egyik legkorábbi friss zöldsége tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, rostokkal, és ami a lényeg: nagyon finom! A belőle készült tésztás finomságok pedig hipp-hopp lecsúsznak, és elmondhatjuk, hogy egészségesen étkeztünk.

Spenótrolád

Hozzávalók: 350 g spenót 50 g vízitorma 4 tojássárgája 1/2 csésze liszt 4 tojásfehérje só a töltelékhez: 50 g vaj 1/4 csésze liszt 100 g cottage sajt (szemcsés túró) 175 ml tej 75 g mozzarella sajt 50 g szárított paradicsom

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk és béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlemezt. Készítsünk elő egy tiszta konyharuhát. A spenótot forrásban lévő vízben blansírozzuk, majd jól szárítsuk meg. Ezután vágjuk apróra, ahogy a vízitormát is. Keverjük össze a tojássárgáját és a lisztet, majd adjuk hozzá a spenótot, fűszerezzük, és jól keverjük el.

Óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Majd ezt a keveréket kenjük rá szépen a sütőlemezre, és süssük 15-20 percig. Közben elkészítjük a tölteléket: olvasszuk meg a vajat egy kis serpenyőben, adjuk hozzá a lisztet, és főzzük egy percig. Keverjük hozzá a túrót, majd a tejet. Főzzük mindaddig, amíg be nem sűrűsödik.

Végül adjuk hozzá a mozzarellát, és vegyük le a tűzről. Amikor a spenótrolád megsült, borítsuk ki az előzőleg előkészített tiszta konyharuhára, majd annak segítségével tekerjük fel. Hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, tekerjük ki, és kenjük meg a túrós-sajtos töltelékkel, és a tetejére tegyünk aszalt paradicsomot. Tekerjük föl, és felhasználásig tartsuk hűtőben.

Édes rombolás - rózsaszín álomdesszertek

Azt nem állíthatjuk, hogy ha valaki elkészíti, majd elfogyasztja ezeket a süteményeket, rózsaszínben fogja látni a világot. Azonban a látványuk is jókedvre derít, és még az alkotás öröméről nem is beszéltünk. Vendégváró hétköznapokra, ünnepi menüzárásra stílusos megoldás azoknak, akik szeretik egy picit megbolondítani a sablonokat.

Csésze és csészealj cupcakes

Hozzávalók (24 darabhoz): 24 Marie keksz (vagy bármilyen kerek, édes keksz) világos rózsaszín vajas krém sötét rózsaszín vajas krém 24 mini rózsaszín cupcake-papír 125 ml eperlekvár 8 rózsaszín zseníliadrót (kreatívboltban kapható)

Kenjük be a kekszeket vékonyan halvány rózsaszín vajas krémmel. Körbe pedig vékonyan a sötétebbik krémből kenjünk neki szélt habzsák vagy egy kilyukasztott zacskó segítségével. Ezután kenjük le az egyes cupcake-eket is egy réteg világos rózsaszín vajas krémmel, és a szélén szintén sötéttel. Kanalazzunk egy kis eperlekvárt minden cupcake tetejére, majd a feldíszített cupcake-eket helyezzük a feldíszített csészealjak közepére. Vágjuk a zseníliadrótokat 3-3 darabra, és formáljuk úgy, hogy a csésze füle legyen. Nyomjuk rá kissé a cupcake-ekre.

Vajas krém

Hozzávalók: 100 g sótlan, puha vaj 225 g porcukor 1/2 teáskanál vaníliakivonat 1 evőkanál tej rózsaszín ételfesték

Keverjük simára a hozzávalókat. A rózsaszín ételfestéket aszerint adagoljuk, hogy mennyire sötét vagy világos rózsaszínre akarjuk a krémünket.

Szezonális kóstoló - saláták újratöltve

A világ egyik legegyszerűbb konyhai attrakciója egy finom saláta összeállítása. Végy hozzá kiváló minőségű, friss salátát, egyéb zöldségeket, kevés húst – vegák sajtot, vagy ami jólesik –, fűszerezd, kavard, locsold, és tálald. Kérdés?

Bulgursaláta

Hozzávalók: 15 dkg bulgur (kölessel is készíthetjük) 1 fej vöröshagyma 1 cs. hónapos retek 10 dkg kígyóuborka 10 dkg paradicsom 1 fej fejes saláta 1 cs. zellerzöldízlés szerint kapor 10 dkg pörkölt földimogyoró 10 dkg napraforgómag 1 dl olívaolaj 2 citrom ízlés szerint szerecsendió kurkuma só

A bulgurt többszöri átmosás és leszűrés után kétszeres mennyiségű vízben a fej vöröshagymával, kevés sóval és kurkumával megfőzzük. Amikor kihűlt, felkeverjük, egyenletesen elkeverjük benne az apróra vágott zöldségeket, a pörkölt földimogyorót és napraforgómagot, majd fűszerezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és frissen facsart citromlével, megszórjuk finomra vágott zellerzölddel, és lazán összeforgatjuk. 

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.