Kétszáz forint körül mozog egy kiló krumpli ára, de ez még csak a kezdet. A kofák szerint húsvétra egy százassal több lesz. A paprikás krumpli jó úton jár, hogy tömegek hagyják el az étlapjukról.
Napról napra emelkedik a krumpli ára. Az utak mellett még mindig hozzá lehet jutni 60–80 forintos kilónkénti áron, ám a piacokon már 200 forintot is elkérnek érte.
– A krumpli terméshozama időjárásfüggő. Ha kevés terem, az ára magasba szökik – mondta a Borsnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Terméktanács étkezési burgonya szekcióvezetője. – Ebben az évben alig termett burgonya, ezért ugrott meg az ára.
Karácsonyra akár 200 is lehet egy kiló, s tavaszra, amikor elfogy a hazai, az import már 300 is lehet.
Kovács Tibor, a Faloda szakácsa szerint a paprikás krumpli még akkor is a legolcsóbb étel lesz, ha a fő összetevője jelentősen megdrágul.
– Négy főre a paprikás krumplihoz számolhatunk másfél kiló krumplival (220 Ft), fél kiló hagymával (85 Ft), fél kiló baromfi virslivel (300 Ft). Kell még pirospaprika, bors, só, olaj, és – ha úgy szeretjük – egy kis tejföl (75 Ft) a tetejére. A jelenlegi árakon körülbelül 720 forintból jön ki a családi adag – mondja a szakács. Bár a 720 forintos paprikás krumpli elsőre nem tűnik hatalmas összegnek, de ez csak egyszeri alkalom. Sok szegényebb család krumplira költi a konyhapénz nagy részét. Ám mivel az ára megkétszereződött, a háztartás étkezési költsége is duplázódik. Egyre több családnál tűnhet el a napi étlapról a burgonya.
Ambrus Zsuzsanna magyar burgonyát is árul a fővárosi Fény utcai piacon.
– Nálunk tavaly 98 forint volt kilója, most 198, ami karácsonyra felmehet 230-ra is – mondta a kereskedő.
A kofák szerint, ha elfogy tavaszra a magyar burgonya, a külföldi krumpliért kilónként több mint 300 forintot is elkérnek majd.